Syysistutukset kannattaa tehdä nyt
Havukasveille ja perennoille on hyvä juurtuminen ennen talvea erityisen tärkeää, joten ne on syytä istuttaa syyskuun puoleenväliin mennessä. (Kuva: Adobe Stock)
Kesän vaihtuessa syksyyn voi puutarhuri jo kääntää katseensa ensi kevättä kohti. Syksy on hyvää aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Lehtipuita ja pensaita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin.
Arkojen kasvien, menestymisensä äärirajoilla olevien sekä jaloruusujen ja alppiruusujen istuttaminen kannattaa jättää kevääseen. Maa kunnostetaan ennen istutusta samalla tavalla kuin keväälläkin. Useimmat puutarhakasvit viihtyvät maassa, jonka pH on 6.0–6.5. Maan pH-luvun saa selville teettämällä maa-analyysin.
Maanparannus
Puutarhamyymälästä voi kysellä pH-liuskoja, joiden avulla saa selville suuntaa antavan pH-luvun. Syksyllä istutettaessa lannoitetaan vähätyppisillä tai typettömillä lannoitteilla. Voimakas typpilannoitus ylläpitää kasvua ja hidastaa kasvin tuleentumista eli talvilepoon siirtymistä. Istutuskuoppa pensaita varten kaivetaan 60–80 cm syvyiseksi ja puita varten 100–120 cm syvyiseksi. Savisella pihamaalla on syytä parantaa maata. Ellei tätä ole mahdollisuutta tehdä koko pihan alueella, voi istutuskuopan ympärillä olevaa maata parantaa.
Savista maata voi parantaa sekoittamalla maahan hiekkaa. Maanparannusaineet sekoitetaan isommalle alalle kuin istutuskuopan alueelle. Vain istutuskuoppaan sekoitettassa voi käydä niin, että kasvi ei lähdekään kunnolla kasvamaan, juurten pysytellessä paremmassa maassa istutuskuopan alueella. Heikosti haaroittuneet pensaiden taimet voivat tarvita leikkausta haaroittuakseen. Istutusleikkaus syksyllä istutettavilla taimilla jätetään ensi kevääseen.
Lisää maanparannuksesta.
Perennojen jakaminen
Perennamaata voi uudistaa syksyllä jakamalla perennoja. Syksyllä jaetaan kevään ja alkukesän kukkijoita, joiden kukinta häiriintyisi keväällä jaettaessa, kuten kevätvuohenjuuri (Doronicum orientale) ja saksankurjenmiekka (Iris germanica). Kuunliljat (Hosta) voidaan jakaa keväällä tai näin alkusyksyllä. Pioni (Paeonia) pitää kasvurauhasta, mutta jos sitä on tarve jakaa tai siirtää, voi sen tehdä nyt.
Sipulikukkien istuttaminen
Sipulikukkien istutusaika on syksyllä. Hyasintit ja narsissien sipulit istutetaan syyskuussa. Tulppaanit ja pienet sipulikukat ehtivät vielä lokakuussakin. Krookuksilla saattaa esiintyä kukintahäiriöitä myöhäisestä istutusajankohdasta johtuen, joten hyvän juurtumisen varmistamiseksi ne on hyvä istuttaa jo syyskuussa.
Sipulikukat ovat näyttäviä isoina ryhminä. Niillä saa väriä myöhään keväällä lehteen puhkeavien pensaiden kuten pensashanhikin ja syyshortensian ympärille. Sipulikukkia voi istuttaa nurmikollekin, mutta keväällä kukkien lakastuttua on maltettava antaa lehtien lakastua rauhassa, vaikka tekisikin mieli katkaista lehdet nurmikkoa leikatessa.
Sipulit viihtyvät parhaiten hiekansekaisessa mullassa. Istutusmultaan ei tarvitse sekoittaa lannoitteita, sillä ensimmäisenä vuonna sipulikukat kukkivat sipuliin varastoimansa ravinnon turvin. Sopiva istutussyvyys on 2–3 kertaa sipulin koko. Mitä tiheämpään sipulit istuttaa, sen näyttävämmän ryhmästä saa.
Narsissit voi istuttaa 10–15 sentin välein, tulppaanit 10 cm ja pikkusipulit 5 cm välein. Syksyllä maa on yleensä niin kosteaa, ettei ole tarvetta kastella. Jos istuttaa sipulit esim. räystään alle, voi juurtumisen edistämiseksi kastelu olla tarpeen. Jos joku kasvi näyttää kasvavan pihassa väärässä paikassa, voi sen siirtää uuteen paikkaan kasvin siirtyessä lepotilaan. Juuripaakku kaivetaan mahdollisimman suureksi ja se pyritään siirtämään kokonaisena uuteen paikkaan.