• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tyrni – monipuolinen ja kestävä pensas

Tiina Painokallio
Päivitetty 14.02.2025
Tyrni

Tyrni on yksi Suomen ravinteikkaimmista marjakasveista, ja sillä on monia käyttötarkoituksia niin ruoassa, kosmetiikassa kuin maaperän parantamisessakin. (Kuva: Envato)

Monikäyttöinen tyrni (Hippophaë rhamnoides) on kotimainen pensas, joka tuottaa terveellisiä, C-vitamiinipitoisia marjoja, ja joiden kirpeä maku sopii mehuihin ja marmeladeihin. Hopeanharmaan lehdistönsä ansiosta tyrni on myös koristeellinen, ja sen voimakkaat juurivesat sitovat tehokkaasti maata. Kasvi viihtyy karussakin maaperässä ja vaatii vain vähän hoitoa, sillä se ei tarvitse jatkuvaa leikkaamista eikä runsaasti lannoitteita.

Tyrni kasvaa lajikkeesta riippuen 2–5 metrin korkuiseksi ja sen tiheys sekä piikkisyys vaihtelevat. Pensas kukkii keväällä huomaamattomin kukin, mutta kirkkaan oranssit marjat erottuvat selvästi talvellakin. Marjojen kehittymiseen tarvitaan sekä emikasveja että pölyttäväksi istutettuja hedepensaita. Syksyllä kypsyvät marjat sisältävät poikkeuksellisen paljon C-vitamiinia (100–400 mg/100 g marjoja). Tyrniöljy on hyväksi iholle, limakalvoille, sydämelle, verisuonistolle, verenkierrolle ja elimistön puolustusjärjestelmälle.

Aurinkoa rakastava tyrni kestää hyvin tuulta ja suolaa, ja se soveltuu erinomaisesti hiekkarannoille sekä eroosioherkille rinteille. Se ei kuitenkaan sovi hentojen kasvien kumppaniksi, koska sen voimakkaat juurivesat leviävät laajalle. Typpeä sitovana kasvina se pärjää vähäravinteisessakin maassa, viihtyen yhtä hyvin kuivilla kangasmailla kuin kosteilla rantahietikoilla.

Tyrnin viljely ja hoito

Tyrni on kaksikotinen kasvi, eli marjojen saamiseksi tarvitaan sekä emikasveja että pölyttäviä hedepensaita (yksi hede riittää noin 5–7 emikasville). Se viihtyy aurinkoisilla paikoilla ja sietää kuivuutta hyvin, koska sen juuret ulottuvat syvälle maaperään. Tyrni ei siedä seisovaa vettä, joten kasvualustan on oltava hyvin ojitettu. Se sitoo typpeä juurinystyröidensä avulla, joten lannoitustarve on vähäinen. Tyrni ei vaadi säännöllistä leikkaamista, mutta tarvittaessa vanhoja oksia voi poistaa sadonkorjuun jälkeen.

Tyrni sitoo typpeä maaperään, mikä parantaa sen kasvukuntoa ja vähentää lannoitustarvetta. Sen vahvat juuret estävät eroosiota ja sitovat hiekkamaata, mikä tekee siitä erinomaisen kasvin rinteisiin ja rannikkoalueille. Se kestää meren suolaista ilmastoa, joten se sopii hyvin merenrantapuutarhoihin. Tyrni houkuttelee hyönteisiä ja pölyttäjiä, kuten mehiläisiä, mikä hyödyttää koko puutarhan ekosysteemiä.

<p data-block-key="uvgmk">(Kuva: Envato)</p>
(Kuva: Envato)

Tyrnin käyttö ruoassa

Tyrnimarjat ovat erittäin happamia, minkä vuoksi niitä harvemmin syödään sellaisenaan. Sen sijaan niistä valmistetaan:

  • mehuja, hilloja, marmeladia ja hyytelöitä
  • smoothieita ja jogurtteja
  • leivonnaisia, kuten piirakoita ja kakkuja
  • kastikkeita ja glögejä
  • viinejä ja liköörejä

Tyrnin siemenistä saatava öljy on suosittu lisäravinne ja sitä käytetään myös ruoanlaitossa.

Tyrni kosmetiikassa ja lääkekäytössä

Tyrniöljyä käytetään laajasti ihonhoitotuotteissa, kuten voiteissa, shampoissa ja huulirasvoissa sen kosteuttavien ja uudistavien ominaisuuksien ansiosta. Sen sisältämät antioksidantit hidastavat ihon ikääntymistä ja edistävät haavojen paranemista. Tyrniöljyä käytetään myös kuivan ja ärtyneen limakalvon hoitoon, esimerkiksi suun ja silmien kuivuuteen. Kansanlääketieteessä tyrniä on käytetty mm. vatsavaivoihin, flunssan ehkäisyyn ja palovammojen hoitoon.

Lue lisää tyrnistä:

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20157_44020.jpg
Anna taudeille ja tuholaisille lempeä lähtö
Luonnon aineksista saat myrkytöntä apua puutarhan vihulaisten karkottamiseen ja kasvun vauhdittamiseen.Artikkeli julkaistu aiemmin Kodin Kuvalehti Puutarhassa 1 -erikoisnumerossa 16.4.2015.Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton