• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hyvin hoidetut ja sopivasti valitut kesäkukat ilahduttavat pitkään

Tiina Painokallio
Päivitetty 16.05.2025
20232_64836.jpg

Kesäkukkien istutus on mukavaa puuhaa koko perheelle. (Kuva: Pixabay)

Kesäkukat ovat nopea tapa koristaa pihat ja parvekkeet. Vaikka ne kasvavat vain yhden kesän, ovat kukinnot sitäkin runsaammat. Jotta kesäkukat tuottaisivat iloa mahdollisimman kauan, täytyy niidenkin hoidossa muistaa muutama asia.

1. Oikea kasvi oikeaan paikkaan

Valon tarve määrittää oikean kasvupaikan. Esimerkiksi pelargoni ja petunia viihtyvät aurinkoisella paikalla kun taas verenpisaralle ja ahkeraliisalle sopii puolivarjoinen tai varjoisa paikka.

<p data-block-key="r10qg">Petunia pitää auringosta. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Petunia pitää auringosta. (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="4nxcu">Ahkeraliisa kaipaa itselleen puolivarjoista tai varjoisan kasvupaikan. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Ahkeraliisa kaipaa itselleen puolivarjoista tai varjoisan kasvupaikan. (Kuva: Adobe Stock)

2. Valitse kesäkukalle sopiva ruukku ja kasvualusta

Kesäkukat voi istuttaa ruukkuun, parvekelaatikkoon, amppeliin tai maahan monivuotisten kasvien lomaan.

Ruukussa kasvit viihtyvät paremmin, kun istutusastia on riittävän suuri. Tällöin myös kastelutarve vähenee. Varmista, että astian pohjassa on reiät, joista ylimääräinen vesi pääsee poistumaan. Yleensä astian pohjalle tehdään salaoja esimerkiksi kivillä, mutta salaojaa ei tarvita, jos kasvualustana käytetään esimerkiksi Biolan Kesäkukkamultaa.

Erityisesti kesäkukkien kasvualustaksi kehitetty Biolan Kesäkukkamullan kevyt ja ilmava rakenne on saatu aikaan kevytsoramurskeella ja biohiilellä. Kastelun jälkeen biohiili sitoo vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasville mullan kuivuessa. Näin se mahdollistaa pidemmät kasteluvälit.

<p data-block-key="n3syp">Riittävän suuri ja hyvin vettä läpäisevä ruukku auttaa kasveja viihtymään ja vähentää kastelutarvetta kuumimpinakin kesäpäivinä. (Kuva: Pixabay)</p>
Riittävän suuri ja hyvin vettä läpäisevä ruukku auttaa kasveja viihtymään ja vähentää kastelutarvetta kuumimpinakin kesäpäivinä. (Kuva: Pixabay)
<p data-block-key="t58vq">Kun olet valinnut oikean kasvualustan kukillesi niin muista myös lannoittaa niitä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kun olet valinnut oikean kasvualustan kukillesi niin muista myös lannoittaa niitä. (Kuva: Adobe Stock)

3. Kastele ja lannoita kesäkukkia tarpeen mukaan

Jotta kasvit jaksavat kukkia koko kesän, ne tarvitsevat ravinteita. Vaivattomimmin lannoitus hoituu lisäämällä multaan varastolannoite, josta vapautuu ravinteita vähitellen kasvien käyttöön. Varastolannoituksen voi tehdä esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitteella tai Biolan Parvekekasvilannoitteella.

Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat ja niihin annostellaan pieni kasa lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan. Lannoitetta ei tule sekoittaa koko multamäärään, jotta vältytään ylilannoitukselta. Lopuksi istutusastia täytetään ja lannoite peitetään mullalla siten, että pinnalle jää kasteluvara. Varastolannoitteen ansiosta kasteluun riittää pelkkä vesi.

Vaihtoehtoisesti kesäkukkien hoitolannoitukseen voi käyttää myös jokaisella kastelukerralla esimerkiksi veteen sekoitettua Biolan Kesäkukkalannoitetta tai Biolan Kastelulannoitetta varastolannoituksen sijaan.

4. Nauti kesäkukkien kukkaloistosta!

<p data-block-key="g0rw0">Koko kesä kukassa – Istuta, ihastu ja ihaile! (Kuva: Adobe Stock)</p>
Koko kesä kukassa – Istuta, ihastu ja ihaile! (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202111_73591.jpg
Brabant-tuijien pelastusoperaatio
Lukija kysyy: "Voinko jotenkin auttaa vielä elokuun lopulla aidanteeksi istuttamiani 27 Brabant-tuijaa, sillä ne alkoivat hiljalleen "ruskistua"? Kastelinkin kuivalla säällä, joten ilmiöin ei pitäisi johtua kuivuudesta. Voiko jokin lannoite tai muu vielä pelastaa tilanteen? Olivat 80 cm kokoisia. Maa on aika savinenkin paikoin tuossa, mutta niin ollut meillä muuallakin, jonne olen tuijia istuttanut. Nekin kyllä ensin hiukan "nyyrynneet", mutteivät noin ruskeiksi menneet."

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton