• Etusivu
  • Kasvillisuus

Viljavuustutkimus kertoo kasvualustasta

Tiina Painokallio
Päivitetty 09.06.2025
20226_44.jpg

Tutkittavaksi lähetettävät näytteet otetaan kasviryhmittäin. Kasvimaasta kannattaa ottaa oma näyte, samoin marjatarhan mullasta. Viljavuustutkimuksen voi teettää myös nurmikon tai koristekasvien istutuspaikan kasvualustasta. (Kuva: Shutterstock)

Kasveja tarkkailemalla voi niiden hyvinvoinnista tehdä johtopäätöksiä. Tarkkaa tietoa maan ravinnetilasta halutessaan voi teettää maa-analyysin. Analyysin avulla selviää luotettavasti puutarhan maan ravinne- ja pH-tila. Lisäksi maa-analyysi antaa tiedon maalajista ja multavuudesta.

Teetä maa-analyysi uusille ja vanhoille istutusalueille

Maa-analyysi kannattaa teettää aina uusia pihoja perustettaessa. Sen voi myös teettää säännöllisesti 3–5 vuoden välein. Analyysi on paikallaan myös aina silloin, kun kasvussa ilmenee ongelmia ilman, että näkyy merkkejä kasvitaudeista tai tuholaisista. Näytteen tulosten perusteella pystyy hyvin suunnittelemaan maanparannusta, kalkitusta ja lannoittamista.

<p data-block-key="42kso">Oikeassa maaperässä puutarha herää loistoonsa. (Kuva: Envato)</p>
Oikeassa maaperässä puutarha herää loistoonsa. (Kuva: Envato)

Näytteen voi ottaa vanhemmankin istutusalueen maasta, tosin lannoitusvirheiden korjaaminen on hankalampaa, kun maata ei voida enää perusteellisesti sekoittaa. Näytteen ottoa varten tarvitaan lapio tai maanäytteenottokaira. Kairalla näytteen otto käy nopeasti ja kevyemmin kuin lapiolla. Kairalla on kotipuutarhassa kuitenkin vähän käyttöä, joten sen hankinta tuskin on kannattavaa, ellei hanki sitä naapureiden kanssa yhteiseksi. Näytteiden sekoittamista varten tarvitaan puhdas ämpäri. Varaston nurkasta löytyvää lannoiteämpäriä ei kannata käyttää ilman huolellista puhdistusta. Pohjalle jääneet lannoiterakeet voivat muuttaa analyysituloksia.

Maanäytteen otto kotipuutarhassa – tarkkuus tuo tulosta

Kotipuutarhassa riittää yksi maanäyte 20 m2 kohti. Maanäyte viljavuustutkimusta varten kerätään useasta osanäytteestä. Eri puolilta aluetta otetaan 10 osanäytettä. Näyte otetaan lapiolla kaivetun kasvukerroksen syvyisen kuopan reunasta. Maanäytteet kerätään ämpäriin ja sekoitetaan keskenään. Tästä massasta otetaan analysoitavaksi lähetettävä näyte.

Näytteistä tutkitaan maalaji, maan multavuus, pH, maan johtoluku (ilmaisee maan suolaväkevyyttä eli ravinnetilaa yhdellä luvulla) ja eri ravinteiden määrät. Typen määrää näytteestä ei tutkita ilman erillistä pyyntöä. Typpi on hyvin herkkää huuhtoutumaan sadevesien ja lumien sulamisesta syntyviin vesiin, joten syksyllä otetusta näytteestä analysoitu typpimäärä ei todennäköisesti pidä enää keväällä paikkaansa.

<p data-block-key="uwtai">Esimerkiksi Viljavuuspalvelussa voit teettää maa-analyysin</p>
Esimerkiksi Viljavuuspalvelussa voit teettää maa-analyysin
Kasvillisuus
kasvimaa
kasvualusta
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20232_80868.jpg
Rahkasammal – tulevaisuuden kasvualusta
Soiden pinnalla kasvavasta rahkasammalesta voidaan valmistaa puutarhaviljelyyn nykyaikaisia kasvualustoja. Nämä kasvualustat ovat ominaisuuksiltaan samoja tai parempia kuin muut tunnetut kasvualustat. Sammalen vedenpidätys- ja kasvien juurille välttämätön ilmatila on paras mahdollinen niin ammatti- kuin harrastekäytössä. Sammalesta tehdyt kasvualustat eivät homehdu muiden kasvualustojen tavoin. Sammalen nostoon soveltuvat kitusuot, joilla ei ole taloudellista tai luonnonsuojelullista arvoa. Nostettu suoalue uudistuu entiselleen 25–30 vuodessa. Sammalen nostosta ei aiheudu haitallisia ilmasto- ja vesistöpäästöjä.
Karhunvatukka on maukas marja
Musta, makea ja aromikas karhunvatukka – vinkit marjasadon makuun
Karhunvatukka (Rubus fruticosus) on monien lajikkeiden ryhmä, joka tuottaa suuria, makeita mustia marjoja. Se viihtyy parhaiten lämpimässä ja ravinteikkaassa maassa, ja sopii sekä aurinkoiseen että osittain varjoiseen paikkaan.
20238_82778.jpg
Orkidean viihtyvyys alkaa oikeasta kasvualustasta – mitä sinun tulee tietää
Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan pinnan kevyessä humuksessa (humusepifyytit). Hyvin harva trooppinen laji on siis selkeästi maaorkidea; tämän vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa. Kasvualustan tulee olla lisäksi ilmavaa, sillä tropiikin runsaista sateista huolimatta orkideoiden juuret kuivuvat ilmavirtauksen seurauksena nopeasti sateiden välillä.
20232_80778.jpg
Parvekkeen kasvualustat
Kivoja kevään pilkahduksia tuovat pienet parvekepalstat, jotka sisältävät punotun korin ja luonnonmukaisen kasvualustan. Kasvit voidaan istuttaa taimina tai kylvää suoraan esimerkiksi Biolan Parvekepalstan multaan.
Pikkukrookukset nupullaan
Kuun vaiheet ja puutarhanhoito
Puutarhanhoito on kautta historian ollut täynnä perinteitä, uskomuksia ja luonnon tarkkailua. Vaikka moderni teknologia ja tieteellinen tutkimus ovat tuoneet puutarhurin arkeen uusia menetelmiä ja välineitä, osa perinteisistä menetelmistä on säilynyt sukupolvien ajan. Yksi tällaisista vanhoista perinteistä on kuun vaiheiden seuraaminen puutarhatöissä. Vaikka aihetta ei ole laajasti tieteellisesti tutkittu, monet kotipuutarhurit ja osa ammattilaisistakin vannovat kuun vaikutusten nimeen.
202310_387.jpg
Siirtonurmella helposti valmista
Pitäisikö uudistontille saada vihreää pintaa? Kaipaako vanha nurmikkosi uusimista tai rinne ruohottamista? Joskus aiemmin ajateltiin, että siirtonurmea käytetään vain urheilukenttien ja firmojen edustusnurmia perustettaessa, mutta siirtonurmea on asennettu pitkään myös omakotitalojen ja taloyhtiöiden pihoille. Siirtonurmi onkin helppo ja nopea tapa saada aikaan kaunis ja laadukas nurmikko.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton