• Etusivu
  • Kasvillisuus

Voiko pakkanen vahingoittaa kasveja?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.10.2022
202110_72932.jpg

Normaalisti kasvit vajoavat syksyllä lepotilaan, joka syvenee aina vaan syvemmäksi ilman kylmetessä tasaiseen tahtiin. Kun syksy on lämmin, niin lepotila ei ole kovinkaan kummoinen. Kasvit ovat todellakin kovilla, kun sää pitkän lämpimän ja vielä hyvin kostean jakson jälkeen äkkiä pakastuu. Vaikein tilanne on kasveilla, jotka eivät luonnostaan ole levinneet kovin pohjoiseen. Erityisen hankalaa on puuvartisilla kasveilla, joiden maanpäälisiä osia ei edes lumi suojaa pakkaselta.

Voiko jotain tehdä?

Etenkin vähälumisena talvena korostuu kasvien suojaaminen. Jos et ole arkoja kasvejasi suojannut, niin tee se mahdollisimman pian; ehkä se ei ole vielä liian myöhäistä. Voit lisätä havuja ja kuivaa turvetta arkojen perennojen, pensaiden ja puiden juuristoalueille. Voit myös levittää pakkaspeitteen tai säkkikangasta versojen ympärille; etenkin nuori hedelmä- tai koristepuu hyötyisi lämpötilaa tasaavasta suojasta runkonsa ympärillä, sillä sille ei ole vielä kasvanut riittävän paksua suojakaarnaa.

Muista suojata ainakin nämä kasvit

Erityisen arkoja kasveja ovat muun muassa jouluruusut, muratti ja muut ainavihannat perennat, liljat ja syysvuokko.

Pensaista peikonpähkinä, ruusumanteli, jalohortensia, nuori tarhakotakuusama, kellokuusama ja onnenpensaat.

Puista magnoliat, nuoret hevoskastanjat, lawsoninsypressi, kultasade ja japaninvaahtera sekä nuoret hedelmä- ja koristepuut.

Muista myös ryhmä- ja köynnösruusut sekä kärhöt.

Lue lisää tarpeellisesta talvisuojauksesta
– ja muista myös kevätsuojaus!

Nuorten havukasvien suojaaminen auttaa niitä selviämään myös keväästä.
Nuorten havukasvien suojaaminen auttaa niitä selviämään myös keväästä.
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton