• Etusivu
  • Rakentaminen

Kesäkuun puutarhavinkit

Se on kesä nyt!

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.05.2011Päivitetty 07.06.2023
20236_82268.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Ainakin sitä mieltä ovat kaikki ne koululaiset, jotka kesäkuun alkupäivinä kirmaavat kesälaitumille! No, samaa toki kertoo kalenteri – ja Suomen rehevä, kesäkuinen luonto ja kukkivat kukat: pihlajan valkoinen kukkahuntu, metsämarjojen kukinnot ja kauniit orvokit. Viis räntäsateesta ja kylmästä viimasta!

Puutarhurin parasta aikaa…

Kotipuutarhurilla on nyt koko kesä edessä. Kierrä ja tarkastele pihapiiriä ulkopuolisen tarkkailijan silmin: onko nurkkiin jäänyt lojumaan ylimääräistä tavaraa, kasvaako jotain kasveja vielä "väliaikaissijoituksessa" tai pitäisikö jotakin keskeneräisiä töitä saattaa loppuun? Pienetkin toimenpiteet tekevät ihmeitä pihan yleisilmeelle.

Voit myös kaunistaa pihapiiriä, sen sisääntuloa ja terasseja erilaisilla ruukkuistutuksilla. Ruukuilla saat tuotua väriä ja vehreyttä myös sellaisiin paikkoihin, joihin et voi muuten istuttaa mitään. Myös erilaiset hahmot tuovat puutarhaan iloista pilkettä ja hauskuutta.

Kesäkuussa kotipuutarhoissa kukkivat alppiruusut, juhannusruusut, pihasyreenit sekä omenapuut – juhannuksena kukkii Lapin tunnuskukka kullero ja kuun lopulla huomion itseensä vetää ojanpenkkoja valtaava, värikäs lupiini. Keväinen linnunlaulu jatkuu edelleen, vaikka monilla lajeilla onkin jo pesäpoikasia. Suurten nisäkkäiden keväällä syntyneet jälkeläiset kasvavat ja vahvistuvat!

Puutarha.net toivottaa mukavaa kesää koululaisille ja opiskelijoille
– ja onnittelee lämpimästi kaikkia valmistuneita
!

Syreenin tuoksu huumaa! (Kuva: Puutarha.net)
Syreenin tuoksu huumaa! (Kuva: Puutarha.net)

Kaunis ruukkupuutarha

Parvekkeesta, terassista, sisääntulosta ja pienestä pihastakin voi ruukkuistutuksilla saada rehevän ja viehättävän kokonaisuuden, joka kutsuu luokseen viettämään aikaa ja rentoutumaan – tulemaan kylään ja tervetulleeksi kotiin. Ruukuissa kasvattaminen on helppoa, sillä monet kasvit viihtyvät astioissa paremmin kuin pihaan istutettuina.

Ruukkujen etuna on niiden siirreltävyys. Voit vaihtaa niiden paikkaa vaikka valo-olojen vaihtuessa tai ihan vain huvin vuoksi. Ota vaikka mukaan mökille!

Lue lisää:Kukkiva ruukkupuutarha

Leikittele kasvien väreillä sekä muodoilla ja yhdistele rohkeasti! Kesäkukkien ohella voit istuttaa ruukkuihin myös monivuotisia kasveja; pieniä puita, pensaita, perennoja ja köynnöksiä tai yrttejä. Jos olet pihaasi hankkimassa esimerkiksi kyynelkoivun, jonkin koristepensaan tai vaikkapa marjapensaan, niin istuta se täksi kesäksi isoon ruukkuun. Kasvin juurelle voit istuttaa yksivuotisia kasveja, perennan tai esimerkiksi kuukausimansikkaa. Kesän aikana istutus komistaa upeasti terassia, vahvistuu ja kasvaa hyvin ruokittuna ja kasteltuna. Syksyllä voit sitten istuttaa puun tai pensaan lopulliselle sijoituspaikalleen. Samassa astiassa olleet yksivuotiset saavat maatua omia aikojaan ja monivuotiset puolestaan suojaavat isomman kasvin juuristoa rikkaruohoilta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Istutusryhmästä saat näyttävän ja harmonisen suunnittelemalla sen tavallisen kukkapenkin tavoin. Valitse taakse korkeampia lajeja ja astioita, etualalle matalia tai laakeita astioita. Yhdistele rinnakkaisvärejä, hyödynnä vastavärejä tai tee istutusryhmä vain yhden värin ympärille, erilaisilla muodoilla leikitellen.

Kasvien ohella voit leikitellä astioiden väreillä ja muodoilla. Voit istuttaa kasvit suoraan lasittamattomiin tai lasitettuihin saviruukkuihin tai käyttää erilaisia suojaruukkuja. Ruukkujen valikoimat ovat valtavat ja valinnanvaraa löytyy niin materiaaleissa kuin malleissakin. Eikä niitä ruukkuja ja astioita aina tarvitse sijoittaa ihan perinteisille paikoilleen; voihan parvekelaatikot laittaa vaikkapa aidalle.

Kasvata tomaatteja

Kasvihuoneessa, lämpimällä seinustalla tai vaikka valoisalla ikkunalla kasvavat niin runkotomaatit kuin amppelissa viihtyvät pensastomaatitkin. Vähällä vaivalla saat kasvatettua herkullisia, punaisia, keltaisia tai vaikka oransseja tomaatteja ruokapöydän lisukkeeksi, voileipien värikkääksi päälliseksi tai suoraan nautittavaksi. Rauhassa valmiiksi asti kypsyneen tomaatin maku suorastaan hivelee makuhermoja!

Istuta tomaattisi mahdollisuuksien mukaan taimiruukkuaan syvemmälle, niin saat tukevamman taimen. Tue rungolliset tomaatit vaikkapa kieputtamalla kattoon kiinnitettyä narua taimen ympäri, rennosti lenkillä kiinnittäen. Tomaatin kasvaessa sitä tuetaan tähän naruun. Lehtihangoista kasvavat sivuversot eli varkaat poistetaan, kunnes tomaatti on saavuttanut täyden pituutensa. Sen jälkeen voidaan antaa myös sivuversojen kasvaa ja roikkua alaspäin; niin kauan kuin kasvuaikaa riittää. Varkaat vievät turhaan kasvin energiaa ja häiritsevät sadon kehitystä. Runkotomaatista kannattaa myös alimmaisia lehtiä poistaa punastuviin tomaatteihin saakka, niin vesi ja ravinteet riittävät hyvän sadon kasvattamiseen.

Tunnetko tomaattilajikkeet? Lisätietoa tomaatin kasvatuksesta

Kasvikortistosta löydät lisää tietoa tomaatista

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Hyödynnä nokkosia

Pensaiden juurilla rehottava, vaikeasti hävitettävä rikkaruoho, nokkonen, on yllättävää kyllä arvokkain villivihanneksemme. Suojelemaan sitä ei todellakaan kannata alkaa, mutta hyödynnä ravinteikas, nuori kevätsato ruuanlaitossa: huuhtele, kiehauta, purista ja hakkaa hienoksi – ja lisää muhennokseen tai lettutaikinaan.

Nokkosista teet myös kirvojen torjuntaan sopivaa nokkosvettä sekä ravinteikasta nokkoslannoitetta. Nokkosvettä saat, kun liotat noin 1 kg tuoreita nokkosia (tai 200 g kuivattuja) 10 litran ämpärissä noin vuorokauden ajan. Voit käyttää nokkosvettä sellaisenaan kirvojen, perhos- ja pistiäistoukkien sekä muiden pehmeäihoisten hyönteisten torjuntaan.

Nokkoskäyte eli nokkoslannoite valmistetaan samalla tavalla kuin nokkosvesi, mutta seoksen annetaan seisoa 5–14 vuorokautta. Siivilöi ja laimenna suhteessa 1:10 (yksi osa käytettä ja 10 osaa vettä). Nokkoslannoite sopii kasveille, jotka pitävät typpipitoisesta maasta. Nokkoslannoitteen käyttö nostaa myös maan pH-arvoa, eli tekee maasta vähemmän hapanta. Voit lisätä lannoitteeseen myös kanankakkaa, koska nokkosvedessä ei ihan kaikkia ravinteita ole.

Kasvikortistosta löydät lisää tietoa nokkosesta

Kasviesittelyssä nokkonen

Anna lahjaksi puun, pensaan tai perennan taimi
Menetpä sitten valmistujaisjuhlaan, tervehtimään päivänsankaria tai poikkeat ihan vain kahville, niin anna lahjaksi monivuotisen kasvin taimi. Se antaa saajalleen iloa vuosiksi ja muistuttaa aina antajastaan. Voit täydentää tuliaistasi kietaisemalla hopeista alumiinipaperia ruukun ympärille ja tekemällä lahjanarusta rusetin – pienemmän kasvin voit pakata vaikka sellofaaniin.

Voit toki kerätä myös kauniin kimpun kukkia puutarhastasi kahvinkeittäjälle kiitokseksi tai ihan vain omaksi iloksesi.

Ohje

Ohje

VINKKI!

Anna lahjaksi puun, pensaan tai perennan taimi
Menetpä sitten valmistujaisjuhlaan, tervehtimään päivänsankaria tai poikkeat ihan vain kahville, niin anna lahjaksi monivuotisen kasvin taimi. Se antaa saajalleen iloa vuosiksi ja muistuttaa aina antajastaan. Voit täydentää tuliaistasi kietaisemalla hopeista alumiinipaperia ruukun ympärille ja tekemällä lahjanarusta rusetin – pienemmän kasvin voit pakata vaikka sellofaaniin.

Voit toki kerätä myös kauniin kimpun kukkia puutarhastasi kahvinkeittäjälle kiitokseksi tai ihan vain omaksi iloksesi.

Aurinkoista kesää kaikille!

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20241_29026.jpg
Tammikuun vinkit
Vuoden ensimmäinen kuukausi; keskellä Suomen sydäntalvea. Yleensä on kylmää, talvista ja lumistakin – mitenköhän nyt?
20237_44401.jpg
Millainen on hyvä kompostori?
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
20146_39767.jpg
Tee kasveilla viherkatto piharakennukseen
Viherkaton tekeminen vaikkapa huussiin, roskakatokseen tai puuliiteriin on nopea tapa saada aikaan ihana, visuaalisesti näyttävä yksityiskohta elävöittämään koko pihan ilmettä! Viherkattoja on tehty ympäri maailmaa jo vuosisatoja ja yhtä sen perinteisimmistä muodoista, turvekattoa, on käytetty aikanaan Suomessakin saunojen, navettojen ja aittojen katteena.
20231_80681.jpg
Huonekasvit poistavat ilmasta haitallisia aineita
Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista, sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia orgaanisia yhdisteitä – ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä).
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton