• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puuttuuko pihastasi kaunis kukkapenkki?

Oletko halunnut perustaa sellaisen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.03.2022
20174_48924.jpg

Kukkapenkkiin kannattaa valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja.

Lue vinkit, joilla pääset luomaan runsaasti kukkivan ja näyttävän kukkapenkin.

Hyvällä suunnittelulla syntyy unelmien kukkapenkki

Huolellinen suunnittelu ja hahmottelu takaavat, että kukkapenkistä on iloa pitkäksi aikaa ja se kukkii keväästä syksyyn. Valon määrällä on ratkaiseva vaikutus kukkapenkin kasvivalintoihin.

Valitse puutarhasta paikka, jonne haluat kukkapenkin sijoittaa. Onko sijainti aurinkoinen, varjoinen vai puolivarjoinen? Entä kuiva vai kostea? Penkkiin istutettavat kasvit suunnitellaan sijainnin mukaan. Esimerkiksi puutarhojen suosikkiperenna pioni vaatii aurinkoisen kasvupaikan, kun taas varjossa viihtyvät muun muassa saniaiset.

Lue myös: Pioni on puutarhan kuningatar

Yksittäiset pionilajikkeet kukkivat viikosta kolmeen viikkoon. Sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla pionipenkin kukinta-aika voidaan kuitenkin venyttää jopa kahteen kuukauteen.
Yksittäiset pionilajikkeet kukkivat viikosta kolmeen viikkoon. Sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla pionipenkin kukinta-aika voidaan kuitenkin venyttää jopa kahteen kuukauteen.

Jotta kukkapenkki säilyisi näyttävänä, kannattaa huomioida myös kasvien kukinta-ajat. Kauniin kukkapenkin kasveista löytyy sopivasti vaihtelua ja korkeuseroja. Istuta kasvit 3–5 saman lajikkeen ryhmissä. Luo rauhallinen ja harmoninen vaikutelma kokoamalla yhteen eri värejä ja lajikkeita. Korkeat kasvit näyttävät parhaimmilta penkin takaosassa.

Kukkapenkkiin olisi hyvä valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja. Joukkoon voi lisätä myös muutaman hyötykasvinkin.

Panosta kukkapenkin hyvään multaan

Kukkapenkin pohjatöihin kannattaa panostaa. Poista nurmi ja kaikki rikkaruohot kukkapenkin alueelta. Kaiva ja käännä maata vähintään puolen metrin syvyyteen. Valitse kasveille paras mahdollinen multa. Sekoita maa-ainekseen sopivin istutusmulta ja lannoitteet.

Muista myös lisätä uutta multaa ja lannoitetta vuosittain, jolloin parannat kukkapenkkisi maa-ainesta. Penkki kannattaa tehdä jonkin verran koholle, jotta se ei kerää vettä sateella.

Kastele kasvit heti istutuksen jälkeen ja aina tarvittaessa. Uusintalannoitus on aika tehdä noin 3–4 viikkoa istutuksen jälkeen. Useimmat kasvit tarvitsevat kuivalla kelillä paljon vettä. Paras aika kastella on myöhään illalla tai aikaisin aamulla, jolloin vettä höyrystyy vähemmän kuin keskipäivällä. Helppohoitoisuutta voi lisätä erilaisilla kasteluratkaisuilla.

Siistiä ja kaunista puutarhaa on ilo hoitaa.
Siistiä ja kaunista puutarhaa on ilo hoitaa.

Rajaamisella helpotat kukkapenkin hoitoa

Kukkapenkin rajaamisella helpotetaan sen reunojen hoitoa, jolloin kitkeminen vähenee ja penkin reunat pysyvät siisteinä. Kukkapenkin reunukset voi rakentaa esimerkiksi reunakivillä, jolloin raja nurmikon ja istutusten välillä pysyy selkeänä.

Lähde: Kodin Terra Tuusula

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_72871.jpg
Kaiverra kurpitsalyhty!
Kurpitsan kaivertaminen on hauskaa puuhaa. Siinä voi päästää oman mielikuvituksensa ja luovuutensa valloilleen. Haluatko kaivertaan perinteisen irvinaaman vai seikkaileeko sinun kurpitsassasi kissa kuutamolla? Mikä parasta, tässä taiteilussa ei mene mikään hukkaan, sillä kurpitsan sisälmyksen voi käyttää vaikka piirakkaan. Siemenistä voi puolestaan tehdä kotitekoisia snacksejä, jotka maustetaan oman mielen mukaan.Muistathan olla varovainen veitsen kanssa!
20237_35466.jpg
Yääh - hyttysiä!
Hyttyset aiheuttavat monelle kutisevia paukamia, allergisille joskus voimakkaampiakin oireita. Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti muistuttaa, että luonnon toiminnan kannalta ötökät ovat kuitenkin tärkeitä. Lintujen poikasille riittää ravintoa, kun hyttysiä tulee runsaasti. Mutta miten ne saisi jättämään ihmiset rauhaan?
202110_73151.jpg
Aina ei tee mieli päivällistä: Vinkit kalatapaksiin ja muihin pikkusuolaisiin
Kun lähdet kokoamaan kokonaista ateriaa eri alkupaloista, kiinnitä huomiota siihen, että eri suupaloissa on erilaisia makumaailmoja. Lajitelmasta tulla melko yksitoikkoinen, jos samat mausteet toistuvat kaikissa. Voit joko syventyä yhteen tiettyyn keittiöön, tai yhdistellä rohkeasti eri maiden makuja.
20187_53878.jpg
Vältä nämä 7 virhettä puutarhasi hoidossa!
Puutarhan ja sen kasvien hoitaminen vaatii tietoa ja osaamista - sekä aimo annoksen kärsivällisyyttä! Kasvit tarvitsevat kukoistaakseen sopivasti aurinkoa ja vettä, oikean kasvupaikan, oikeanlaisen kasvualustan sekä lajikohtaisia hoitotoimenpiteitä. Jos kasvien hoidossa laiminlyö perusasiat, niin istutukset eivät kukoista parhaimmillaan ja mahdollinen sato sekä kukinta jää pieneksi.Alle on listattuna muutama keskeinen virhe, joihin moni meistä joskus puutarhanhoidossaan syyllistyy.
20065_125.jpg
Sipulikukkia nurmikolle
Vanhaa nurmikkoa voidaan piristää kukilla. Puiden varjossa harventunut nurmikko on otollista kasvualustaa helposti leviäville sipulikasveille. Varjoisassa paikassa sipulikasvit kukkivat pidempään. Varjossa viihtyviä aluevaltaajia ovat mm. idänsinililja (Scilla siberica) ja espanjansinililja (Hyacinthoides hispanica) sähkönsinisine kukintoineen sekä valkoiset lumikello (Galanthus nivalis) ja kevätlumipisara eli kevätkello (Leucojum vernum).
201911_61445.jpg
Uusi sammalnappi on ikkunalautaviljelijän pelastus
Sisäkasvatus ja kiinnostus hyötykasveihin nousee jatkuvasti. Suomalaisista liki joka kolmas kasvattaa jo yrttejä, mutta vielä suurempi osuus haaveilee niiden kasvattamisesta: Peräti 39 prosenttia haaveilee yrttien ja 38 prosenttia salaattien kasvatuksesta. Hyötykasvien kasvattamisen esteenä pidetään oman pihan puutetta, kiirettä ja tilanpuutetta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton