• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puuttuuko pihastasi kaunis kukkapenkki?

Oletko halunnut perustaa sellaisen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.03.2022
20174_48924.jpg

Kukkapenkkiin kannattaa valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja.

Lue vinkit, joilla pääset luomaan runsaasti kukkivan ja näyttävän kukkapenkin.

Hyvällä suunnittelulla syntyy unelmien kukkapenkki

Huolellinen suunnittelu ja hahmottelu takaavat, että kukkapenkistä on iloa pitkäksi aikaa ja se kukkii keväästä syksyyn. Valon määrällä on ratkaiseva vaikutus kukkapenkin kasvivalintoihin.

Valitse puutarhasta paikka, jonne haluat kukkapenkin sijoittaa. Onko sijainti aurinkoinen, varjoinen vai puolivarjoinen? Entä kuiva vai kostea? Penkkiin istutettavat kasvit suunnitellaan sijainnin mukaan. Esimerkiksi puutarhojen suosikkiperenna pioni vaatii aurinkoisen kasvupaikan, kun taas varjossa viihtyvät muun muassa saniaiset.

Lue myös: Pioni on puutarhan kuningatar

Yksittäiset pionilajikkeet kukkivat viikosta kolmeen viikkoon. Sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla pionipenkin kukinta-aika voidaan kuitenkin venyttää jopa kahteen kuukauteen.
Yksittäiset pionilajikkeet kukkivat viikosta kolmeen viikkoon. Sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla pionipenkin kukinta-aika voidaan kuitenkin venyttää jopa kahteen kuukauteen.

Jotta kukkapenkki säilyisi näyttävänä, kannattaa huomioida myös kasvien kukinta-ajat. Kauniin kukkapenkin kasveista löytyy sopivasti vaihtelua ja korkeuseroja. Istuta kasvit 3–5 saman lajikkeen ryhmissä. Luo rauhallinen ja harmoninen vaikutelma kokoamalla yhteen eri värejä ja lajikkeita. Korkeat kasvit näyttävät parhaimmilta penkin takaosassa.

Kukkapenkkiin olisi hyvä valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja. Joukkoon voi lisätä myös muutaman hyötykasvinkin.

Panosta kukkapenkin hyvään multaan

Kukkapenkin pohjatöihin kannattaa panostaa. Poista nurmi ja kaikki rikkaruohot kukkapenkin alueelta. Kaiva ja käännä maata vähintään puolen metrin syvyyteen. Valitse kasveille paras mahdollinen multa. Sekoita maa-ainekseen sopivin istutusmulta ja lannoitteet.

Muista myös lisätä uutta multaa ja lannoitetta vuosittain, jolloin parannat kukkapenkkisi maa-ainesta. Penkki kannattaa tehdä jonkin verran koholle, jotta se ei kerää vettä sateella.

Kastele kasvit heti istutuksen jälkeen ja aina tarvittaessa. Uusintalannoitus on aika tehdä noin 3–4 viikkoa istutuksen jälkeen. Useimmat kasvit tarvitsevat kuivalla kelillä paljon vettä. Paras aika kastella on myöhään illalla tai aikaisin aamulla, jolloin vettä höyrystyy vähemmän kuin keskipäivällä. Helppohoitoisuutta voi lisätä erilaisilla kasteluratkaisuilla.

Siistiä ja kaunista puutarhaa on ilo hoitaa.
Siistiä ja kaunista puutarhaa on ilo hoitaa.

Rajaamisella helpotat kukkapenkin hoitoa

Kukkapenkin rajaamisella helpotetaan sen reunojen hoitoa, jolloin kitkeminen vähenee ja penkin reunat pysyvät siisteinä. Kukkapenkin reunukset voi rakentaa esimerkiksi reunakivillä, jolloin raja nurmikon ja istutusten välillä pysyy selkeänä.

Lähde: Kodin Terra Tuusula

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20227_79062.jpg
Valinnan vaikeus
Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun miettii puutarhaan uusia pensaita ja puita? Voiko hankkia vain "kaikkea kivaa" vai kannattaisiko asiaa miettiä hieman etukäteen?
20242_83408.jpg
Huonekasvien kastelu loman aikana
Lyhyt loma ei vielä juuri koettele huonekasvien vesitaloutta, mutta jo parin viikon kastelemattomuus saattaa olla joillekin kasveille aivan liikaa etenkin kasvukaudella. Lyhyet poissaolot hoituvat, kun kasvit kastellaan kunnolla ennen lähtöä ja siirretään pois suorasta auringon paisteesta tai lämpöpatterin päältä, jotta haihtuminen on mahdollisimman pientä. Verhoja voi vetää pienemmälle ja myös huoneiston lämpötilaa voi laskea. Kasvit on myös syytä tarkastaa tuholaisten ja tautien varalta ennen lomalle lähtöä. Miten kastelu hoituisi poissaollessa?
Curuba hedelmä
Tunnetko curuban?
Curuba on yksi passionhedelmälajike. Se on kotoisin Andien ylätasangoilta Kolumbiasta ja on myös Kolumbian kansallishedelmä.
Nainen hoitaa puutarhaistutuksia
Mikä vikana, jos kompostointi ei suju?
Kompostointi on ekologinen ja ympäristöystävällinen tapa hävittää niin keittiön biojätteet kuin puutarhajätteetkin. Jokainen kompostin hoitaja haaveilee tuoksuvan muhevasta, ravinteikkaasta mullasta, jota voi sitten hyödyntää puutarhassaan. Osaatko sinä kompostoida?Aina kompostointi ei kuitenkaan onnistu toivotulla tavalla; maatuminen ei tunnu etenevän, muurahaisia vilisee tai koko komposti haisee kuin kalanraato. Mitä silloin on mennyt vikaan?Kysytään kompostoinnin asiantuntijalta, Biolanin Riikka Kerttulalta, mitä meidän pitäisi tehdä!
202111_73888.jpg
Vesistöjä rehevöittävillä arvoravinteilla ruokaa sinne, mistä nälkä pakottaa lähtemään
Tutkijoiden mukaan ravinteiden globaali jakamis- ja kiertotalous torjuisi luontokatoa ja nälkää. Ravinnevientiä edistäisi planeettavaluutta, maapallon kantokykyä kunnioittava reilun talouden malli.
20216_71290.jpg
Roundupilla hävität myös jättiputken
Suomeen on vuosien varrella tuotu monia ulkomaisia lajeja puutarhojemme koristekasveiksi. Jättiputki kuuluu näihin tulokkaisiin, jotka syrjäyttävät alkuperäistä kasvistoa ja eläimistöä, ja ovat täten uhka luontomme monimuotoisuudelle. Jotkut vieraslajit, kuten jättiputki, ovat myös haitallisia ihmisen terveydelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton