TAKAISIN

Puuttuuko pihastasi kaunis kukkapenkki?
Oletko halunnut perustaa sellaisen?

Päivitetty: 2.3.2022

Lue vinkit, joilla pääset luomaan runsaasti kukkivan ja näyttävän kukkapenkin.

Kukkapenkkiin kannattaa valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja.Kukkapenkkiin kannattaa valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja.

Hyvällä suunnittelulla syntyy unelmien kukkapenkki

Huolellinen suunnittelu ja hahmottelu takaavat, että kukkapenkistä on iloa pitkäksi aikaa ja se kukkii keväästä syksyyn. Valon määrällä on ratkaiseva vaikutus kukkapenkin kasvivalintoihin.

Valitse puutarhasta paikka, jonne haluat kukkapenkin sijoittaa. Onko sijainti aurinkoinen, varjoinen vai puolivarjoinen? Entä kuiva vai kostea? Penkkiin istutettavat kasvit suunnitellaan sijainnin mukaan. Esimerkiksi puutarhojen suosikkiperenna pioni vaatii aurinkoisen kasvupaikan, kun taas varjossa viihtyvät muun muassa saniaiset.

Lue myös: Pioni on puutarhan kuningatar

Yksittäiset pionilajikkeet kukkivat viikosta kolmeen viikkoon. Sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla pionipenkin kukinta-aika voidaan kuitenkin venyttää jopa kahteen kuukauteen.Yksittäiset pionilajikkeet kukkivat viikosta kolmeen viikkoon. Sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla pionipenkin kukinta-aika voidaan kuitenkin venyttää jopa kahteen kuukauteen.

Jotta kukkapenkki säilyisi näyttävänä, kannattaa huomioida myös kasvien kukinta-ajat. Kauniin kukkapenkin kasveista löytyy sopivasti vaihtelua ja korkeuseroja. Istuta kasvit 3–5 saman lajikkeen ryhmissä. Luo rauhallinen ja harmoninen vaikutelma kokoamalla yhteen eri värejä ja lajikkeita. Korkeat kasvit näyttävät parhaimmilta penkin takaosassa.

Kukkapenkkiin olisi hyvä valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja. Joukkoon voi lisätä myös muutaman hyötykasvinkin.

Panosta kukkapenkin hyvään multaan

Kukkapenkin pohjatöihin kannattaa panostaa. Poista nurmi ja kaikki rikkaruohot kukkapenkin alueelta. Kaiva ja käännä maata vähintään puolen metrin syvyyteen. Valitse kasveille paras mahdollinen multa. Sekoita maa-ainekseen sopivin istutusmulta ja lannoitteet.

Muista myös lisätä uutta multaa ja lannoitetta vuosittain, jolloin parannat kukkapenkkisi maa-ainesta. Penkki kannattaa tehdä jonkin verran koholle, jotta se ei kerää vettä sateella.

Kastele kasvit heti istutuksen jälkeen ja aina tarvittaessa. Uusintalannoitus on aika tehdä noin 3–4 viikkoa istutuksen jälkeen. Useimmat kasvit tarvitsevat kuivalla kelillä paljon vettä. Paras aika kastella on myöhään illalla tai aikaisin aamulla, jolloin vettä höyrystyy vähemmän kuin keskipäivällä. Helppohoitoisuutta voi lisätä erilaisilla kasteluratkaisuilla.

Siistiä ja kaunista puutarhaa on ilo hoitaa.Siistiä ja kaunista puutarhaa on ilo hoitaa.

Rajaamisella helpotat kukkapenkin hoitoa

Kukkapenkin rajaamisella helpotetaan sen reunojen hoitoa, jolloin kitkeminen vähenee ja penkin reunat pysyvät siisteinä. Kukkapenkin reunukset voi rakentaa esimerkiksi reunakivillä, jolloin raja nurmikon ja istutusten välillä pysyy selkeänä.

Lähde: Kodin Terra Tuusula