• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puuttuuko pihastasi kaunis kukkapenkki?

Oletko halunnut perustaa sellaisen?

Tiina Painokallio
Päivitetty 26.05.2025
pink-peony-flower-in-a-hand-on-the-rural-house-bui-2025-02-10-09-51-09-utc

Kukkapenkkiin kannattaa valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja. (Kuva: Envato)

Lue vinkit, joilla pääset luomaan runsaasti kukkivan ja näyttävän kukkapenkin.

Hyvällä suunnittelulla syntyy unelmien kukkapenkki

Huolellinen suunnittelu ja hahmottelu takaavat, että kukkapenkistä on iloa pitkäksi aikaa ja se kukkii keväästä syksyyn. Valon määrällä on ratkaiseva vaikutus kukkapenkin kasvivalintoihin.

Valitse puutarhasta paikka, jonne haluat kukkapenkin sijoittaa. Onko sijainti aurinkoinen, varjoinen vai puolivarjoinen? Entä kuiva vai kostea? Penkkiin istutettavat kasvit suunnitellaan sijainnin mukaan. Esimerkiksi puutarhojen suosikkiperenna pioni vaatii aurinkoisen kasvupaikan, kun taas varjossa viihtyvät muun muassa saniaiset.

<p data-block-key="cf70c">Yksittäiset pionilajikkeet kukkivat viikosta kolmeen viikkoon. Sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla pionipenkin kukinta-aika voidaan kuitenkin venyttää jopa kahteen kuukauteen. (Kuva: Envato)</p>
Yksittäiset pionilajikkeet kukkivat viikosta kolmeen viikkoon. Sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla pionipenkin kukinta-aika voidaan kuitenkin venyttää jopa kahteen kuukauteen. (Kuva: Envato)

Jotta kukkapenkki säilyisi näyttävänä, kannattaa huomioida myös kasvien kukinta-ajat. Kauniin kukkapenkin kasveista löytyy sopivasti vaihtelua ja korkeuseroja. Istuta kasvit 3–5 saman lajikkeen ryhmissä. Luo rauhallinen ja harmoninen vaikutelma kokoamalla yhteen eri värejä ja lajikkeita. Korkeat kasvit näyttävät parhaimmilta penkin takaosassa.

Kukkapenkkiin olisi hyvä valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja. Joukkoon voi lisätä myös muutaman hyötykasvinkin.

Panosta kukkapenkin hyvään multaan

Kukkapenkin pohjatöihin kannattaa satsata – hyvä perusta takaa kukoistavan lopputuloksen. Aloita poistamalla nurmi ja rikkaruohot huolellisesti. Kaiva ja käännä maata vähintään puolen metrin syvyyteen, jotta kasvien juuret saavat riittävästi ilmaa ja tilaa kasvaa. Valitse kasveille paras mahdollinen multa ja muista lisätä mukaan istutusmultaa ja sopivaa lannoitetta.

Hyvin perustettu kukkapenkki palkitsee vielä vuosienkin päästä. Jotta maa pysyy ravinteikkaana, lisää multaa ja lannoitetta vuosittain. Kohopenkki on hyvä valinta erityisesti savimailla tai alueilla, joissa sadevesi kertyy helposti.

Kastele kasvit istutuksen jälkeen kunnolla – ja jatka kastelua tarpeen mukaan. Uusintalannoitus kannattaa tehdä noin 3–4 viikon kuluttua istutuksesta. Kuivalla säällä useimmat kasvit kaipaavat runsaasti vettä. Paras aika kasteluun on myöhään illalla tai aikaisin aamulla, jolloin vesi imeytyy maahan tehokkaammin eikä haihdu ilmaan.

Helppohoitoisuutta voit lisätä erilaisilla kasteluratkaisuilla, kuten tihkukastelulla tai vesivarastoilla varustetuilla ruukuilla. Näin kukkapenkistä huolehtiminen on vaivatonta myös kiireisinä kesäpäivinä!

<p data-block-key="c9ipt">Siistiä ja kaunista puutarhaa on ilo hoitaa. (Kuva: Envato)</p>
Siistiä ja kaunista puutarhaa on ilo hoitaa. (Kuva: Envato)

Rajaamisella helpotat kukkapenkin hoitoa

Kukkapenkin rajaamisella helpotetaan sen reunojen hoitoa, jolloin kitkeminen vähenee ja penkin reunat pysyvät siisteinä. Kukkapenkin reunukset voi rakentaa esimerkiksi reunakivillä, jolloin raja nurmikon ja istutusten välillä pysyy selkeänä.

Lue myös: Pioni on puutarhan kuningatar

Kasvillisuus
kasvit
puutarhuri
ideat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20226_62396.jpg
Kun valo lisääntyy ja vesi tippuu räystäistä, puutarhuri havahtuu kevääseen
Helmikuussa lisääntyvä valo ja räystäistä tippuva vesi herättelevät jälleen kotipuutarhureita talviunestaan ja monilla ruutupaperit ovatkin jo täynnä suunnitelmia tulevan kesän kukkaloistosta.
20228_79299.jpg
Onko tämä tuholaiskasvi? Asiantuntija vastaa
Puutarhan reunaan ilmestyi kasvi, joka levitäytyy kovasti ympäristöön ja muodostaa yhtenaisen maton maahan. Se valtaa alaa jopa muiden kasvien, esimerkiksi nokkosten alla. Mitä se on ja mitä sille voidaan tehdä?
Muhevainen kasvien kerroksellisuus
Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista
Kasvit kehittyvät upeimmilleen, kun ne kasvavat oloissa, joissa ne viihtyvät. Puutarhan suunnittelussa kukkii luovuus, mutta myös tieto, kärsivällisyys ja oikein mitoitettu hoito ovat arvossaan. Kun ymmärrät, millaiset eri olosuhteet tukevat eri kasvien kasvua, onnistut kasvivalinnoissasi. Kasvisi kehittyvät vähemmällä ponnistelulla ja hoidolla kuin kasvit, joiden olot eivät vastaa niiden tarpeita.
Pihan rakentaminen nostaa kiinteistön arvoa
Piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa
Rakennettu ja hyvin hoidettu piha on merkittävä tekijä kiinteistön arvon kannalta. Laadukkaat piharatkaisut, kuten toimivat oleskelualueet, istutukset ja helppohoitoisuus, nostavat helposti asunnon hintaa ja lyhentävät myyntiaikaa. Toisaalta huonosti hoidettu piha voi vaikuttaa päinvastaisesti. Pihan kunnostukseen panostaminen kannattaa niin oman viihtyvyyden kuin kiinteistön arvonkin kannalta.
Puutarha suunnittelijan silmin
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
Ruusu talvella.jpg
Varmista kasvien menestyminen ‒ lue vinkit tästä
Pohjoisen puhuri ja maan routaantuminen saattavat helposti koitua kohtaloksi monille herkimmille kasvilajeille sekä Keski-Euroopassa jalostetuille kasvikannoille. Kovina talvina tututkin kasvimme saattavat olla vaarassa. Miten sitten voisimme auttaa niitä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton