TAKAISIN

Verenpisara

Päivitetty: 7.6.2021

Verenpisara (Fuchsia) on pensasmainen, tuuhea, monivuotinen kasvi, jota kasvatetaan Suomessa usein yksivuotisena kesäkukkana. Verenpisaroiden sukuun kuuluu yli sata eri lajiketta. Ne voivat olla pystykasvuisia tai riippuvia. Lajikkeesta riippuen myös kukkien koko, muoto ja värit vaihtelevat; usein ulompi verhiöosa on erivärinen kuin kukan keskeltä avautuva teriö.

verenpisara-(2)

Hoito:

Verenpisarat ovat yleensä hyvin helppohoitoisia ja kestäviä. Ne nauttivat puolivarjosta ja valoisasta kasvupaikasta, mutta eivät pidä suorasta auringonpaisteesta. Nuppu- ja kukintavaiheessa keväästä syksyyn niiden kasvualustan tulee olla tasaisen kostea. Ei kuitenkaan pidä seisovasta vedestä. Kuivahtaessaan liikaa - tai liian lämpimässä paikassa ollessaan - ne saattavat varistaa lehtensä ja nuppunsa. Lannoitetaan koko kasvukauden ajan viikon tai kahden välein. Poista kuihtuneet kukat ja kuolleet lehdet säännöllisesti. Verenpisara pitää myös suihkuttelusta.

Kukinnan loppupuolella muodostuvat marjat kannattaa poistaa kasvin ravinteiden säästämiseksi ja kukinnan pitkittämiseksi. Jos talvetat verenpisaran, niin lopeta lannoitus elokuun alkuun mennessä.

Ilmojen viiletessä verenpisaran voi siirtää viileään (5-10 astetta) ja valoisaan tilaan talvehtimaan. Jos talvetustila on pimeä, niin kasvi selviää viileämmässäkin (lpt kuitenkin plussan puolella). Lepotilan aikana kastellaan niukasti (pelkkä sumuttelukin silloin tällöin riittää); älä anna kuivahtaa kokonaan.

Lue lisää kesäkukkien talvetuksesta


fuchsias-2440192_1920

Alkukeväällä kasvun käynnistyttyä verenpisara istutetaan uuteen, ravinteikkaaseen ja ilmavaan kasvualustaan. Verenpisara pitää lievästi happamasta kasvualustasta. Tavallinen kukkamulta paranee, kun sekoitat siihen karkeaa hiekkaa, kevytsoraa ja perliittiä. Ruukku saa olla melko tilava, sillä verenpisarat tarvitsevat melko paljon tilaa juurilleen (ruukun kokoa voi olla tarpeen kasvattaa kesän aikana, jos lehdet roikkuvat eivätkä kukkasilmut aukea).

Uudelleenistutuksen yhteydessä kasvi leikataan ja muotoillaan voimakkaasti tuuhean kasvun aikaansaamiseksi. Tämän jälkeen siirrytään normaaliin kasteluun ja muutaman viikon kuluttua myös lannoittamiseen.

Talviunilta heräilevät ruukkukasvit

verenpisarapuuna
plant-4295654_1920

Lisääminen:

Verenpisaraa voi lisätä ympäri vuoden puutumattomista latvapistokkaista. Hieman puutuneista keväällä ja syksyllä. Esimerkiksi kevätleikkauksen yhteydessä syntyneet latvapistokkaat juurtuvat vesilasissa muutamassa päivässä!

Lue lisää verenpisarasta Puutarha.netin Kasvikortistosta

Upeita kuvia ja runsaasti keskustelua verenpisaroista myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla - lue ja osallistu!
 

verenpisaraampp