TAKAISIN

Jos oikeat askelmerkit puuttuvat, niin hyvä suunnitelma auttaa!

Julkaistu: 2.3.2020

Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Puutarhamyymälä Muhevaisen suunnittelu- ja neuvontapalvelu auttaa pihasi pienissä ja suurissa pulmissa.

Tutustu tästä!

Paljon on mietittävä, ennen kuin aloitetaan

On päätettävä tilankäyttö ja sopivat paikat pihan eri toiminnoille; esimerkiksi oleskelulle, leikille, hyötytarhalle, pyykinkuivaukselle, roskahuollolle, pysäköinnille ja lumen säilytykselle, kesäkeittiölle…

On otettava huomioon tontin korkeuserot ja kaltevuudet pihan toimintoja sijoiteltaessa. On mietittävä pihan perustukset ja maa-ainekset jokaiselle toiminnolle, niin istutusalueille kuin kantavuutta tarvitsevalle sisäänkäynnille.

Ja lisäksi on päätettävä puutarhan tyyli tai tyylit, jos halutaan luoda useita erilaisia tunnelmia. Vasta sitten päästään miettimään kasvivalintoja. Valintoja tehtäessä on tiedettävä, mitkä kasvit viihtyvät pihan olosuhteissa, ja ovatko omat suosikkikasvit helppohoitoisia vai tarvitsisivatko ne erityistä hoivaa ja huoltoa.

On myös mietittävä omaa osaamista ja jaksamista sekä suunnitelmaa tehtäessä että toteutettaessa. Ja lisäksi on mietittävä omia voimavaroja valmiin puutarhan hoidossa, jotta se olisi kaunis ja toimiva tulevinakin vuosina.

Tekisinkö itse vai luottaisinko ammattilaiseen?

Pihasuunnittelija osaa ottaa toiveesi huomioon ja hän näkee pihassasi mahdollisuuksia, joita et itse välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Hän osaa kysyä ne kysymykset, joita et vielä ole kysynyt itseltäsi. Siksi pihan toiminnallisuuden kannalta mikään oleellinen seikka ei jää huomioimatta ennen kuin isketään lapio maahan. Suunnittelija ei kuitenkaan ei ole taikuri, joka saa auringon paistamaan talon pohjoisseinustalle. Mutta hän kertoo, jos suosikkikasvit eivät paikassa menesty ja osaa suositella vaihtoehtoja.

Ylellisyyttä vai perusjuttu?

Aivan kuten talon rakentaminen tarkoituksenmukaiseksi perustuu piirustuksiin, samoin on pihankin laita. Huonolla tai vajaalla suunnitelmalla saadaan aikaan virheitä, joiden korjaamiseen palaa aikaa ja rahaa. Siksi pihasuunnitelma ei ole ylellisyystuote vaan pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu, joka säästää virheinvestoinneilta. Ammattitaitoinen pihan suunnittelija jalostaa asiakkaansa hajanaiset ajatukset ja toiveet toimivaksi kokonaisuudeksi.

Pihasuunnittelija on kumppani, joka toteuttaa toiveet

- Mutta voidaanko toiveet toteuttaa meidän pihassamme?


Jos yhteistyö pihasuunnittelijan kanssa on uutta, voi kynnys piha-avun tilaamiseen tuntua korkealta. Kun suunnittelijan toimintatapaan tutustuu ensin vaikkapa neuvontakäynnin merkeissä, kasvaa samalla luottamus ja yhteistyö lähtee käyntiin.

MMK, hortonomi Sanna Numminen kertoo suunnittelutyönsä punaisena lankana olevan aina asiakkaan toiveet ja tarpeet. Siksi lopputuloksena on kullekin oman näköinen puutarha.MMK, hortonomi Sanna Numminen kertoo suunnittelutyönsä punaisena lankana olevan aina asiakkaan toiveet ja tarpeet. Siksi lopputuloksena on kullekin oman näköinen puutarha.

Kun luottamus asiakkaan ja suunnittelijan välillä syntyy, yhteistyöstä syttyy oivalluksia ja asiakkaan toiveet saadaan yleensä täytettyä silloinkin, kun haastetta tontilla on paljon.

Puutarhamyymälä Muhevaisen pihasuunnittelija ja -neuvoja Sanna Numminen valottaa yleisimpiä pelkoja tarttua suunnittelijan apuun kertomalla omista toimintatavoistaan:

Suunnitelma on varmaan kamalan kallis?

- Työni hinta koostuu siihen käytetystä ajasta, kiinteistä kustannuksista ja arvonlisäverosta, kertoo Sanna Numminen. Suunnittelun hinta saattaa hirvittää, ellei nähdä suunnitelmasta koituvia säästöjä. Kokonaisuudessaan suunnittelun hinta on piharakentamisen kokonaiskustannuksista kuitenkin yleensä vain alle kymmenesosa.

Suunnittelupöydällä tekemilläni suunnittelu- ja materiaaliratkaisuilla on suuri vaikutus pihan rakentamisen lopullisiin kustannuksiin. Asiakkaalle syntyy tuntuvia säästöjä, kun kerralla saadaan omien toiveiden ja pihan olosuhteiden mukaisesti räätälöity pihasuunnitelma kasviluetteloineen ja toteutusohjeineen.

Annan aina suunnittelutyöstä tarjouksen ja yksilöin, mitä työtä hintaan sisältyy, joten asiakkaani tietää aina, millaisia kustannuksia pihasuunnittelusta on odotettavissa.


Jospa emme tykkääkään valmiista suunnitelmasta?

- Ennen kuin aloitan suunnittelun, kartoitan asiakkaan toiveet ja tarpeet. Aivan kaikkia toiveita ei tietysti pystytä joka pihalla toteuttamaan ja kompromisseja on tehtävä, mutta asiakkaan toiveiden huomioiminen on suunnittelun punainen lanka. Alkukartoituksessa onkin hyvä tuoda rohkeasti esiin ne villeimmätkin haaveet – eihän sitä koskaan tiedä, vaikka nekin voitaisiin toteuttaa.

En myöskään piirrä suunnitelmaa kerralla valmiiksi, vaan esittelen asiakkaalleni aina luonnoksen. Siihen on helppo tehdä tarkennukset ja muutostoiveet ennen lopullisen suunnitelman toteutusta.

Laitetaankohan suunnitelmaan liikaa ja kalliita kasveja?

- Lähtökohtanani tässäkin ovat asiakkaan toiveet – ja toiveisiin sisältyy myös budjetti. Useimmiten toiveena on helppohoitoinen piha, jolloin kasvivalinnat painottuvat kestäviin ja varmoihin kasvilajeihin. Nämä kasvit myös leviävät hyvin, jolloin voidaan haluttaessa käyttää hieman harvempaa istutusväliä. Tiheämpään istutetaan, jos toiveena on nopeasti valmiilta näyttävät istutukset. Ja erikoisuuksia ehdotan, jos asiakas on niistä kiinnnostunut.


Kasvien kokonaisosuus pihan rakentamiskustannuksista on melko pieni. Enemmän kustannuksia syntyy pihan kovista rakenteista ja kasvualustojen kunnostamisesta. Pohjarakenteet ovatkin erittäin tärkeitä, kun halutaan toteuttaa pitkään kukoistava piha.


Myllääköhän suunnittelija kaiken, vaikka haluamme vain vähän ehostaa?

- Toteutan suunnittelutyön aina asiakkaan toivomassa laajuudessa. Usein jo pienillä hoitotöillä, kasvien täydennysistutuksilla ja uudelleenjärjestelyllä saadaan pihan ilmettä nopeasti kohennettua. Tällaisen ehostuksen suunnitteluun saattaa riittää neuvontakäynti jonka aikana hahmottelen tarvittavia toimenpiteitä asiakkaani kanssa paikan päällä.

Aina puhutaan pihasuunnittelusta, mutta tarvitsisimme vain vinkkejä pation kasvivalintoihin ja istutukseen...

- Yksityiskohdista syntyy kokonaisuus ja otan mielihyvin vastaan haasteen vaikka vain keittiöpuutarhan perustamisesta tai sisääntulon somistamisesta. Pienikin pihan tai parvekkeen yksityiskohta voi tuottaa ison päänvaivan. Pystyn suunnittelijana auttamaan tällaisten ongelmakohtien ratkaisemisessa.

Teen neuvontakäyntejä parvekkeille ja patioille jolloin pääpaino ei niinkään ole sisustuksellisissa kalusteratkaisuissa vaan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta lisäävissä kasvivalinnoissa ja kasvien hoitoa helpottavissa istutusvinkeissä.


Jospa into ja osaaminen eivät riitäkään pihan hoitoon?

- Mikäli asiakkaani epäilee, ettei pihan hoitoon ole aikaa tai intoa, otan sen huomioon jo suunnitteluvaiheessa, erityisesti materiaali- ja kasvivalinnoissa.


Esimerkiksi kiveys on huomattavan helppohoitoinen kivituhka-alueisiin verrattuna. Nopeasti leviäviä pensaita valitsemalla vähennetään kitkemisen tarvetta ja saadaan toteutettua helppohoitoinen ja edustava piha. Selkeät ja yhtenäiset istutusalueet helpottavat nurmikon ja sen reunojen hoitoa.

Jatkuvasti kukkiva perennapiha saattaa olla haave, jonka ylläpitoon ei ehkä kuitenkaan ole tarvittavia resursseja. Tärkeä tehtäväni onkin havannoida ja tuoda ulos sitä, kohtaavatko asiakkaani unelmapiha ja todellinen elämä toisensa. Suunnittelu onkin jatkuvaa tasapainoilua haaveiden ja käytännöllisyyden välillä.
 

Jos haluat tietää lisää, ota yhteyttä Puutarhamyymälä Muhevaisen suunnittelijaan Sanna Nummiseen


Isot korkeuserot ja muut pihan haasteet taipuvat suunnittelijan käsissä mielenkiintoisiksi ratkaisuiksi.Isot korkeuserot ja muut pihan haasteet taipuvat suunnittelijan käsissä mielenkiintoisiksi ratkaisuiksi.

Teksti Tuuli Järvinen, Sanna Numminen Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kuvat Tuuli Järvinen, Sanna Numminen, Shutterstock

Tarvitsisitko apua puutarhasi suunnitteluun? Taimia tai tarvikkeita pihallesi?

Puutarhamyymälä Muhevaisen valikoimista löydät kaiken tarpeellisen - ja myös pihasuunnitelmat ja neuvontakäynnit pääkaupunkiseudulle. Laita rasti ruutuun, niin otamme yhteyttä!