• Etusivu
  • Kasvillisuus

Punajuuri – poimi talteen maut ja vitamiinit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.08.2023
20238_79210.jpg

Keväällä kylvetyt punajuuret tuottavat satoa kesän alussa ja kesäkuussa kylvetyt punajuuret ovat erinomaisia talvisäilytykseen. (Kuva: Adobe Stock)

Syksy saapuu ja on aika kerätä kesän sadot talteen. Yksi syksyn herkuista on punajuuri (Beta vulgaris var. conditiva). Punajuurta voidaan käyttää monin eri tavoin. Säilömisen lisäksi sitä käytetään yleensä erilaisissa salaateissa ja laatikoissa. Punajuuri sopii kuitenkin hyvin myös suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin.

Toimituksessa kokeilimme Valion reseptillä punajuuri-suklaakakkua ja Pirkan punajuuripiirakkaa.

Vitamiinipommi

Punajuurella on monia terveysvaikutteita. Sen on todettu vilkastuttavan aivojen verenkiertoa ja vähentävän väsymystä. Se sisältää monipuolisesti kivennäisaineita kuten kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Punajuuressa on myös runsaasti vitamiineja ja suomalaisille tärkeää folaattia.

Punajuuren versot ja kesällä nuoret naatit ovat syötäviä ja niitä voi käyttää kuten pinaattia. Energiaa punajuuresta saa saman verran kuin porkkanasta. Alle yksivuotiaille lapsille punajuurta ei kuitenkaan suositella, koska punajuuri kerää maaperästä helposti nitraatteja.

Kauniiden, värikkäiden lehtiensä ansiosta punajuuri sopii myös koristekasviryhmiin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Punajuuren kasvatus ja hoito

Punajuuret viihtyvät avomaalla, joten niiden kasvatus on helppoa. Maan pH:n pitää olla kohdillaan ja punajuuri ei tykkää liian happamasta maasta. Liialliseen happamuuteen auttaa maan kalkitseminen. Siemenet kylvetään 2–4 cm syvyyteen ja ja riviväli 20–40 cm. Punajuuren voi kylvää huhtikuun lopulta alkaen, kunnes maan lämpötila on vähintään 5 °C. Jotkin lajikkeet voivat virittyä kukkaan jo ensimmäisenä kasvukautena, jolloin sato on hieman heikompi.

Ryppäissä kasvavia taimia harvennetaan 3–8 cm välein. Punajuuri tykkää kosteasta mullasta, joten kannattaa muistaa kastelu kuivina poutakausina.

Keväällä kylvetyt punajuuret tuottavat satoa kesän alussa. Kesäkuussa kylvetyt punajuuret ovat erinomaisia talvisäilytykseen. Niiden voidaan antaa kasvaa ensimmäisiin pakkasiin asti, jolloin kuoresta tulee paksumpi ja talvisäilytysominaisuudet ovat erinomaiset. Monesti kuitenkin suositaan varastoitavien punajuurien sadonkorjuuta syyskuussa. Naatit listitään juurta vahingoittamatta, mutta "häntää" ei saa katkaista. Punajuuren paras varastointilämpötila on 2–4 astetta. Ilmankosteuden tulee olla riittävä, koska liian kuivassa ne nahistuvat.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Punajuuripiirakka

Pohja

2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
100 g voita tai leivontamargariinia
3–4 rkl kylmää vettä

Täyte

3–4 (n. 400 g) punajuurta
1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
2 tlk (à 200 g) kermaviiliä
3 kananmunaa
2 rkl omenaviinietikkaa
½ tl timjamia
½ tl mustapippuria

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Sekoita jauhot ja kylmä rasva monitoimikoneen kulhossa ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin piirasvuoan (⌀ 26 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä pohja hetkeksi jääkaappiin. Tue pohjan reunat alumiinifoliosuikaleilla ja pistele pohja. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 15 minuuttia.

Pese ja kuori punajuuret. Raasta punajuuret monitoimikoneessa keskikokoisella raastinterällä. Sekoita keskenään kermaviili, munat, omenaviinietikka, timjami, mustapippuri ja punajuuriraaste. Poista foliosuikaleet puolikypsältä piiraspohjalta. Kaada täyte vuokaan. Murenna pinnalle sinihomejuustoa.

Jatka paistamista 200-asteisen uunin alaosassa noin 50 minuuttia. Peitä pinta foliolla kypsennyksen loppuvaiheessa, jos pinta näyttää tummuvan liikaa. Tarjoa punajuuripiiras haaleana raikkaan vihersalaatin kanssa.

Punajuuri-suklaakakku

4 (600 g) punajuurta
250 g voita
4 dl sokeria
4 kananmunaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
200 g taloussuklaata rouhittuna
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus

200 g tummaa suklaata
100 g voita
½ dl vettä

Vuokaan

voita
korppujauhoja

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Kuori punajuuret ja halkaise neljään osaan. Keitä punajuurilohkoja noin 30 minuuttia tai kunnes ovat kypsyneet pehmeiksi. Valuta hyvin siivilässä. Soseuta yleiskoneessa tai varovasti sauvasekoittimella. Jäähdytä.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi jäähtynyt punajuurisose.
Sekoita kuivat aineet ja suklaarouhe keskenään. Kääntele seos varovasti punajuuritaikinaan. Kumoa valmis taikina voideltuun ja korppujauhotettuun Ø 24 cm kakkuvuokaan. Kypsennä uunin keskiosassa 175 asteessa 55 minuuttia tai kunnes kypsä. Anna kakun jäähtyä ennen kumoamista.

Kuorrutus

Sulata kaikki ainekset vesihauteessa. Levitä hieman jäähtynyt kuorrutus kakulle lastan avulla. Anna kakun levätä kylmässä ainakin tunnin ennen tarjoilua.

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
Valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia eteeristen öljypullojen keskellä
Potpourriin omavalintaiset herkulliset tuoksut
Naapuri tupakoi parvekkeella, Einon jääkiekkovarusteet jäivät pesemättä, popkornit paloivat mikroaaltouuniin, kissan jo siivotut pisut haisevat edelleen, biojätepussi homehtuu eteisessä sekä kämpän edellinen omistaja on tupakoinut sisällä ja haju on tarttunut seiniin. Lista asunnon pahaa hajua aiheuttavista asioista on pitkä. Välillä myös pelkkään arjen stressiin kaipaisi rentouttavaa tuoksua.Jos kaapeista ei satu löytymään tuoksuvia ja rentouttavia suitsukkeita, hyvä keino on suunnitella keittiön kätköistä löytyvistä aineksista oma potpourri eli tuoksuva koriste.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
20237_82651.jpg
Kirsikkapuu ei tee satoa? Asiantuntija vastaa
Kirsikkapuu on istutettu 5 vuotta sitten. Se on hyvinvoivan näköinen, lehdet vihreät, pituus noin 4 metriä. Sijaitsee talon pohjoispäädyn läheisyydessä noin 5 metrin päässä. Istutimme viereen 2 vuotta sitten toisen kirsikkapuun, joka ei ole vielä kukkinut. Muita puita tai pensaita ei ole lähistöllä.Kahtena kesänä kirsikkapuu on kukkinut runsaasti, mutta pudottanut kaikki raakileet. Yhtään kirsikkaa ei ole kypsynyt valmiiksi. Mistä mahtaa johtua, mitä pitäisi tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton