• Etusivu
  • Kasvillisuus

Punajuuri on monikäyttöinen juures – poimi talteen maut ja vitamiinit

Tiina Painokallio
Päivitetty 06.07.2025
20238_79210.jpg

Keväällä kylvetyt punajuuret tuottavat satoa kesän alussa ja kesäkuussa kylvetyt punajuuret ovat erinomaisia talvisäilytykseen. (Kuva: Adobe Stock)

Syksy saapuu ja on aika kerätä kesän sadot talteen. Yksi syksyn herkuista on punajuuri (Beta vulgaris var. conditiva). Punajuurta voidaan käyttää monin eri tavoin. Säilömisen lisäksi sitä käytetään yleensä erilaisissa salaateissa ja laatikoissa. Punajuuri sopii kuitenkin hyvin myös suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin.

Punajuuri on vitamiinipommi

Punajuurella on monia terveysvaikutteita. Sen on todettu vilkastuttavan aivojen verenkiertoa ja vähentävän väsymystä. Se sisältää monipuolisesti kivennäisaineita kuten kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Punajuuressa on myös runsaasti vitamiineja ja suomalaisille tärkeää folaattia.

Punajuuren versot ja kesällä nuoret naatit ovat syötäviä ja niitä voi käyttää kuten pinaattia. Energiaa punajuuresta saa saman verran kuin porkkanasta. Alle yksivuotiaille lapsille punajuurta ei kuitenkaan suositella, koska punajuuri kerää maaperästä helposti nitraatteja.

Kauniiden, värikkäiden lehtiensä ansiosta punajuuri sopii myös koristekasviryhmiin.

Toimituksessa kokeilimme Valion reseptillä punajuuri-suklaakakkua ja Pirkan punajuuripiirakkaa.

<p data-block-key="hooiv">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Punajuuren kasvatus ja hoito

Punajuuret viihtyvät avomaalla, joten niiden kasvatus on helppoa. Maan pH:n pitää olla kohdillaan ja punajuuri ei tykkää liian happamasta maasta. Liialliseen happamuuteen auttaa maan kalkitseminen. Siemenet kylvetään 2–4 cm syvyyteen ja ja riviväli 20–40 cm. Punajuuren voi kylvää huhtikuun lopulta alkaen, kunnes maan lämpötila on vähintään 5 °C. Jotkin lajikkeet voivat virittyä kukkaan jo ensimmäisenä kasvukautena, jolloin sato on hieman heikompi.

<p data-block-key="fwk6a">Ryppäissä kasvavia taimia harvennetaan 3–8 cm välein. Punajuuri tykkää kosteasta mullasta, joten kannattaa muistaa kastelu kuivina poutakausina.</p>
Ryppäissä kasvavia taimia harvennetaan 3–8 cm välein. Punajuuri tykkää kosteasta mullasta, joten kannattaa muistaa kastelu kuivina poutakausina.

Keväällä kylvetyt punajuuret tuottavat satoa kesän alussa. Kesäkuussa kylvetyt punajuuret ovat erinomaisia talvisäilytykseen. Niiden voidaan antaa kasvaa ensimmäisiin pakkasiin asti, jolloin kuoresta tulee paksumpi ja talvisäilytysominaisuudet ovat erinomaiset. Monesti kuitenkin suositaan varastoitavien punajuurien sadonkorjuuta syyskuussa. Naatit listitään juurta vahingoittamatta, mutta "häntää" ei saa katkaista. Punajuuren paras varastointilämpötila on 2–4 astetta. Ilmankosteuden tulee olla riittävä, koska liian kuivassa ne nahistuvat.

Punajuuripiirakka

Pohja

2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
100 g voita tai leivontamargariinia
3–4 rkl kylmää vettä

Täyte

3–4 (n. 400 g) punajuurta
1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
2 tlk (à 200 g) kermaviiliä
3 kananmunaa
2 rkl omenaviinietikkaa
½ tl timjamia
½ tl mustapippuria

<p data-block-key="bklba">(Kuva: Puutarha.net)</p>
(Kuva: Puutarha.net)

Sekoita jauhot ja kylmä rasva monitoimikoneen kulhossa ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin piirasvuoan (⌀ 26 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä pohja hetkeksi jääkaappiin. Tue pohjan reunat alumiinifoliosuikaleilla ja pistele pohja. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 15 minuuttia.

Pese ja kuori punajuuret. Raasta punajuuret monitoimikoneessa keskikokoisella raastinterällä. Sekoita keskenään kermaviili, munat, omenaviinietikka, timjami, mustapippuri ja punajuuriraaste. Poista foliosuikaleet puolikypsältä piiraspohjalta. Kaada täyte vuokaan. Murenna pinnalle sinihomejuustoa.

Jatka paistamista 200-asteisen uunin alaosassa noin 50 minuuttia. Peitä pinta foliolla kypsennyksen loppuvaiheessa, jos pinta näyttää tummuvan liikaa. Tarjoa punajuuripiiras haaleana raikkaan vihersalaatin kanssa.

Punajuuri-suklaakakku

Ainekset

4 (600 g) punajuurta
250 g voita
4 dl sokeria
4 kananmunaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
200 g taloussuklaata rouhittuna
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus

200 g tummaa suklaata
100 g voita
½ dl vettä

Vuokaan

voita
korppujauhoja

<p data-block-key="zurb8">(Kuva: Puutarha.net)</p>
(Kuva: Puutarha.net)

Ohje

Kuori punajuuret ja halkaise neljään osaan. Keitä punajuurilohkoja noin 30 minuuttia tai kunnes ovat kypsyneet pehmeiksi. Valuta hyvin siivilässä. Soseuta yleiskoneessa tai varovasti sauvasekoittimella. Jäähdytä.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi jäähtynyt punajuurisose.
Sekoita kuivat aineet ja suklaarouhe keskenään. Kääntele seos varovasti punajuuritaikinaan. Kumoa valmis taikina voideltuun ja korppujauhotettuun Ø 24 cm kakkuvuokaan. Kypsennä uunin keskiosassa 175 asteessa 55 minuuttia tai kunnes kypsä. Anna kakun jäähtyä ennen kumoamista.

Punajuuri-suklaakakun kuorrutus

Sulata kaikki ainekset vesihauteessa. Levitä hieman jäähtynyt kuorrutus kakulle lastan avulla. Anna kakun levätä kylmässä ainakin tunnin ennen tarjoilua.

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20236_59611.jpg
Tyrni on luonnon pioneerikasvi
Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophae rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan niin terveellisten marjojen kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa, eikä se kaipaa jatkuvaa leikkaamista.Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa asti ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
20205_64703.jpg
TUKES tiedottaa: Auta pörriäisiä
Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.
Villivadelma
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja.
20234_81445.jpg
Mikä on paras ajankohta puiden ja pensaiden taimien istutukselle?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
Kukka-amppelit
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20234_81496.jpg
Kuivakäymälä on viisaan valinta
Kuivakäymälä on hyvä ja taloudellinen vaihtoehto vesivessan tilalle. Kuivakäymälä säästää vettä ja palauttaa ravinteet takaisin puutarhan kasveille. Näin puutarha, vesistöt ja rahapussi voivat hyvin. Vessassa käynti on viihtyisää, kun ilma kiertää huonetilasta käymälälaitteen kautta ulos katolle, eikä kulkeudu huonetilaan kuten vesivessassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton