• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vadelmasadosta odotetaan erinomaista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.08.2020
20207_65901.jpg

Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton tiedotteen mukaan vadelmat ovat jo kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa ja jatkaa nopeaa kypsymistään lähes koko maassa. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa. Poimi vadelmat talteen talveksi!

Vadelman talvehtiminen onnistui

Vadelma onnistui talvehtimaan erinomaisesti, vaikka talvi oli poikkeuksellisen vähäluminen ja runsas sateinen eteläisessä Suomessa. Liiton mukaan vadelman makuun on jo päästy, sillä tarjolla on ollut kasvutunneleissa kasvatettuja vadelmia kesäkuulta lähtien. Tunnelivadelmien saatavuus paranee lähiaikoina entisestään, kun myöhemmin istutettujen taimien sadot kypsyvät..

Tänä vuonna avomaan vadelmien kukinta onnistui hyvin ja kasvustoissa on erityisen paljon raakileita. Jos myös kypsymisvaihe sujuu hyvin, vadelmasta voidaan odottaa runsasta satoa. Vadelman viljelijät toivovat poimintakaudeksi kuivia poutasäitä, jolloin marjoja päästäisiin poimimaan ja pilaantumisriski olisi pienempi

Hedelmä- ja marjanviljelijäin liitto ry kertoo, että päälajikkeemme ovat pitkään olleet Ottawa, Muskoka, sekä Glen Ample. Satoa saadaan myös tutuista kotimaisista lajikkeista, kuten Maurin Makea, sekä uudemmista vadelmalajikkeista, esimerkiksi Tulameen ja Vajolet. Kaikki vadelmalajikkeet tuottavat nyt meheviä ja aromikkaita marjoja, joilla kelpaa herkutella heti tuoreeltaan sekä pakastaa talven tarpeita varten.

Avomaan vadelman kukinta-aika oli tänä vuonna melko lyhyt, joten satokaudestakaan ei ennusteta kovin pitkää. Poimintakausi menee näillä näkymin nopeasti ohi, joten vadelmien hankintaan kannattaa ryhtyä viipymättä. Kasvutunneleissa vadelmien sato jatkuu myöhäiseen syksyyn asti.

20207_65903.jpg

Vadelman aromi sopii moneen tarkoitukseen

Vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta. Marjat ovat erittäin maukkaita jo sellaisenaan, mutta sitä voi vielä tehostaa esimerkiksi vaniljalla. Vadelma on kuin luotu jäätelön, rahkaruokien ja jäädykkeiden kaveriksi. Leivontaan se on loistava valinta. Mustikan ja mustaherukan parina vadelma nousee kuningattareksi.

Tässä sinulle helppo mökkijälkkäri, joka sopii ja maistuu melkein kaikille.

Gluteeniton vadelmamurujälkkäri

200 g pakaste- tai tuoreita vadelmia
2 rkl sokeria tai vaahterasiirappia
1/2 rkl maissitärkkelystä

Murotaikina:
125 g voita
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 1/2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
3/4 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilijasokeria tai vanilijauutetta (vähäsokerisempi vaihtoehto)
ripaus suolaa

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Sekoita marjat, sokeri ja maissitärkkelys. Laita marjaseos voideltuun vuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm. Tee murotaikina. Sulata voi ja sekoita ensin kuiva-aineet keskenään ja sen jälkeen lisää sulatettu voi ja sekoita. Kaada muruseos marjojen päälle. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Pinta saa olla kauniin ruskea. Tarjoile vanilijajäätelön kera.

Resepti on siitä mukava, että se muokkautuu sesongin ja tarjolla olevien marjojen mukaan. Reseptiin voit käyttää myös mustikoita, mansikoita, viinimarjoja tai vaikka karviaisia. Sekoita mieleisesi marjacoctail ja lisää makeutta maun mukaan. Reseptistä saa tehtyä helposti myös karppaajille oman versionsa, kun käytät erytritolia sokerin sijaan. Marjojen määrääkin voit joustavasti vaihdella; lisää tai vähennä maissitärkkelystä marjamäärään sopivaksi.

Hyvää, helppoa ja sopii gluteenittomillekin vieraille!

20207_65902.jpg

Lisätietoja:
Asiantuntija Tomi Pousi, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,
Puh nro. 040 552 2717
Puheenjohtaja Ismo Ruutiainen, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,
Puh nro. 0400 377 876

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.
20226_65618.jpg
Marjapensaiden taudit ja tuholaiset kuriin
Herukoilla ja karviaisilla esiintyy useita eri virus-, bakteeri- ja sienitauteja. Niiden tunnistaminen on olennaista oikean torjuntakeinon valitsemiseksi.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20216_71363.jpg
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon EM-mikrobiseosta (effective micro-organism) eli bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton