TAKAISIN

Vadelmasadosta odotetaan erinomaista

Päivitetty: 24.8.2020

Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton tiedotteen mukaan vadelmat ovat jo kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa ja jatkaa nopeaa kypsymistään lähes koko maassa. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa. Poimi vadelmat talteen talveksi!

Vadelman talvehtiminen onnistui

Vadelma onnistui talvehtimaan erinomaisesti, vaikka talvi oli poikkeuksellisen vähäluminen ja runsas sateinen eteläisessä Suomessa. Liiton mukaan vadelman makuun on jo päästy, sillä tarjolla on ollut kasvutunneleissa kasvatettuja vadelmia kesäkuulta lähtien. Tunnelivadelmien saatavuus paranee lähiaikoina entisestään, kun myöhemmin istutettujen taimien sadot kypsyvät..

Tänä vuonna avomaan vadelmien kukinta onnistui hyvin ja kasvustoissa on erityisen paljon raakileita. Jos myös kypsymisvaihe sujuu hyvin, vadelmasta voidaan odottaa runsasta satoa. Vadelman viljelijät toivovat poimintakaudeksi kuivia poutasäitä, jolloin marjoja päästäisiin poimimaan ja pilaantumisriski olisi pienempi

Hedelmä- ja marjanviljelijäin liitto ry kertoo, että päälajikkeemme ovat pitkään olleet Ottawa, Muskoka, sekä Glen Ample. Satoa saadaan myös tutuista kotimaisista lajikkeista, kuten Maurin Makea, sekä uudemmista vadelmalajikkeista, esimerkiksi Tulameen ja Vajolet. Kaikki vadelmalajikkeet tuottavat nyt meheviä ja aromikkaita marjoja, joilla kelpaa herkutella heti tuoreeltaan sekä pakastaa talven tarpeita varten.

Avomaan vadelman kukinta-aika oli tänä vuonna melko lyhyt, joten satokaudestakaan ei ennusteta kovin pitkää. Poimintakausi menee näillä näkymin nopeasti ohi, joten vadelmien hankintaan kannattaa ryhtyä viipymättä. Kasvutunneleissa vadelmien sato jatkuu myöhäiseen syksyyn asti.

Vadelman aromi sopii moneen tarkoitukseen

Vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta. Marjat ovat erittäin maukkaita jo sellaisenaan, mutta sitä voi vielä tehostaa esimerkiksi vaniljalla. Vadelma on kuin luotu jäätelön, rahkaruokien ja jäädykkeiden kaveriksi. Leivontaan se on loistava valinta. Mustikan ja mustaherukan parina vadelma nousee kuningattareksi.

Tässä sinulle helppo mökkijälkkäri, joka sopii ja maistuu melkein kaikille.

Gluteeniton vadelmamurujälkkäri


200 g pakaste- tai tuoreita vadelmia
2 rkl sokeria tai vaahterasiirappia
1/2 rkl maissitärkkelystä

Murotaikina:
125 g voita
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 1/2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
3/4 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilijasokeria tai vanilijauutetta (vähäsokerisempi vaihtoehto)
ripaus suolaa

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Sekoita marjat, sokeri ja maissitärkkelys. Laita marjaseos voideltuun vuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm. Tee murotaikina. Sulata voi ja sekoita ensin kuiva-aineet keskenään ja sen jälkeen lisää sulatettu voi ja sekoita. Kaada muruseos marjojen päälle. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Pinta saa olla kauniin ruskea. Tarjoile vanilijajäätelön kera.

Resepti on siitä mukava, että se muokkautuu sesongin ja tarjolla olevien marjojen mukaan. Reseptiin voit käyttää myös mustikoita, mansikoita, viinimarjoja tai vaikka karviaisia. Sekoita mieleisesi marjacoctail ja lisää makeutta maun mukaan. Reseptistä saa tehtyä helposti myös karppaajille oman versionsa, kun käytät erytritolia sokerin sijaan. Marjojen määrääkin voit joustavasti vaihdella; lisää tai vähennä maissitärkkelystä marjamäärään sopivaksi.

Hyvää, helppoa ja sopii gluteenittomillekin vieraille!

Lisätietoja:
Asiantuntija Tomi Pousi, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,
Puh nro. 040 552 2717
Puheenjohtaja Ismo Ruutiainen, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,
Puh nro. 0400 377 876