• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herkulliset tatit - Männynpunikkitatti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.09.2014
20149_40840.jpg

Männynpunikkitatti on karvajalkainen

Mäntymetsien yleisin tatti

Tämä tatti on yleinen tuttavuus erityisesti koko mittaansa venyneessä mäntymetsässä. Sekametsistäkin männynpunikkitattia toki löytyy. Nimestäkin saattaa jo päätellä, että sieni on kuitenkin männyn seuralainen. Männynpunikkitatti on sooloilija; harvemmin esiintyy ryhmissä.

Kesä-lokakuussa tattia voi bongailla - heinä-, elo- ja syyskuussa kuitenkin parhaat saaliit saadaan!

Tattien tunnistaminen

Männynpunikkitatin jalka on vankka ja toisinaan jopa parinkymmenen sentin korkuinen. Pohjaväriltään jalka on vaalea, likimain valkea. Sen pintaan ilmestyy kuitenkin karkeahkoa nukkaa, joka muuttuu sienen vanhenemisen myötä tummemmaksi ja tummemmaksi ollen lopulta melkeinpä mustaa. Oheisesta kuvasta tämä näkyykin hyvin.

Tatin lakki saattaa olla saman verran halkaisijaltaan kuin jalka on pitkä. Tosin lakin ja jalan suhde on ensin hupaisa; jalka on isompi kuin lakki. Männynpunikkitatin lakki alkaa nimittäin kasvattaa kokoaan vasta, kun jalka on kasvanut täyteen mittaansa! Tatin lakki on väriltään punervanruskea ja vanhemmilla sienillä väri vaalenee. Muodoltaan tatin lakki on kupera; se tosin menettää kuperuuttaan kasvaessaan. Lakissa oleva pintakelmu, joka ei ole kiiltävä vaan mattapintainen, ulottuu lakin "lihan" yli. Männynpunikkitatilla on harmaansävyiset tiiviit pillit, jotka sienen vanhetessa tummenevat.

Ps. Kun tatin leikkaa viipaleiksi, "lihan" väri muuttuu punertavaksi. Muuten "liha" on vaaleaa.

Tattien valmistaminen

Muiden tattien tavoin myös männynpunikkitatti on toukkien suosiossa. Ulkoapäin puhdas sieni saattaakin joskus olla sisältä kokonaan tai osin toukkien syömä. Sieni on kuitenkin satoisa, joten eiköhän toukattomiakin yksilöitä löydy!

Punikkitatti on kypsennettävä kunnolla, jotta turhilta vatsaoireilta vältyttäisiin. Silti sitä voi kuivata, lämpötilan ollessa alle 50° ja sienisiivun paksuuden ollessa viiden millin luokkaa. Pakastaa voi kuten muutkin sienet; ylimääräinen neste kannattaa poistaa kuivalla pannulla.

Siisti männynpunikkitatti on silti aina syötävä. Valmistettaessa muuttuvaa mallon väriä ei kannata pelästyä (väri muuttuu lähes mustaksi). Männynpunikkitattia voi valmista esimerkiksi seuraavasti:

Täyteläinen tattikastike kahdelle

- Noin litra paloiteltuja tatteja
- 1 pienehkö sipuli
- tilkka ruokaöljyä
- yhteensä 6 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 1-2 rkl vehnäjauhoja
- valkopippuria
(- kirveliä)

Silppua sipuli hienoksi ja paista läpikuultavaksi tilkkasessa öljyä. Siirrä paistunut sipuli syrjään odottamaan. Lisää pannuun uudestaan tilkka öljyä ja paista tatit kypsiksi. Paistuvia tatteja kannattaa hämmentää ahkerasti, sillä ne tarttuvat helposti pannun pohjaan.

Laita pieneen kattilaan tai kasariin 5 dl vettä ja yksi kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja hämmennä, kunnes liemikuutio on liuennut veteen tasaisesti. Lisää hieman valkopippuria sekä halutessasi reilun ropsauksen kirveliä.

Suurusta eli sakeuta liemi seuraavasti:
Laita tiiviskantiseen purkkiin 1 dl vettä ja 1-2 rkl vehnäjauhoja (mitä enemmän jauhoja, sen sakeampi kastike). Sulje kansi hyvin ja ravista pontevasti, kunnes jauho on sekoittunut veteen täysin tasaisesti. Kaada jauho-vesiseos kasvisliemen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kattilaan paistetut sienet ja sipuli, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Tarjoa kastike riisin tai keitettyjen pottujen kanssa.
Ps. Maku on ehdottomasti parhaimmillaan, kun kastike tarjotaan kuumana.

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82718.jpg
Tulilatva on kaunis kukkivana - ja kukinnan jälkeenkin!
Tulilatva(Kalanchoë blossfeldiana) on luontaisesti Madagaskarilla ja Itä-Afrikassa kasvava mehikasvi, joka on saanut suosiota myös huonekasvina. Tulilatvaa myydään usein kukkivana kausikasvina, jonka monet heittävät pois kukinnan jälkeen. Tulilatva on kuitenkin viehättävä ja helppo huonekasvi ilman kukintojakin, joten sitä voi kasvattaa ympäri vuoden.
20235_81654.jpg
Mitä puita on kuvassa? Asiantuntija vastaa
Mitä puita ovat nuo erikoisen näköiset puut, ehkä kuusilajit, kuvassa? Puu muodostaa erikoisen "maton" ympärilleen.
20238_73688.jpg
Valloittavat viherkasvit
Viherkasveilla saat kodikkuutta ja parannat myös sisäilman laatua. Tutustu tarkemmin kodin helppohoitoisiin huonekasveihin. Joukosta löytyy "kasarisuosikkeja". Tunnistatko ne?
20103_20878.jpg
Tuoreet yrtit avaavat kasvisten kevätsesongin
Tänä vuonna Suomessa on huomattu yrttien menekissä sama suuntaus, mikä ilmeni jo viime vuonna Ruotsissa. Persiljan, tillin ja ruohosipulin kulutus kasvoi enemmän kuin muiden mausteyrttien. Ilmeisesti tuttu ja turvallinen kotiruoka on nyt arvossaan, ja siihenhän kuuluvat skandinaavisessa ruokaperinteessä juuri edellä mainitut perusyrtit. Pienen notkahduksen jälkeen myös herneenversojen kysyntä on vilkastunut. Toisaalta aasialainen, varsinkin thairuoka on tullut jäädäkseen, josta kertoo korianterin jatkuva suosio.Tuoreita yrttejä kasvatetaan ruukuissa myytäviksi jo kolmeakymmentä eri lajia. Kevätkokkauksessa painottuvat erityisesti minttu, rakuuna, timjami, kirveli ja sitruunamelissa. Näitä täydentävät erilaiset basilikat, oregano, viinisuolaheinä ja tietenkin monen makumuistiin kotoisina tallentuneet tillin, persiljan ja ruohosipulin aromit. Yrttien makumaailmoja on helppo valloittaa laajastikin, kun aloittaa ensin läheltä: tillistä graavikalan kaverina, basilikasta tomaatin kanssa, persiljasta perunan päällä ja ruohosipulista munakkaan mausteena.
202210_74053.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.
201912_61715.jpg
Ekologiseksi voi oppia
Havahdutko sinäkin välillä maailmaan, jossa kaikki tehdään yhtäkkiä bambusta, jota sitäkin pitäisi suojella, etteivät pandat kärsi? Ihan sama ostatko kasvorasvaa, teepaitaa vai vihanneksia, niin tuntuu, että joku kauhistelee tekojesi vaikutuksia. Ajatus taustalla on kaunis. Vihdoin on havahduttu siihen, ettei maapallon huonovointisuus olekaan huhupuhetta, ja samalla on ymmärretty, kuinka paljon tuhoa on ehditty saamaan aikaiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton