Jänikset ja rusakot talvella puutarhassa

Jänikset ja rusakot voivat aiheuttaa huomattavaa vahinkoa puutarhassa erityisesti talvella, kun ruokaa on niukasti tarjolla. (Kuva: Adobe Stock)
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
Vinkkejä puiden ja pensaiden suojaukseen
Puut ja pensaat on melko helppoa suojata jäniksiltä, koska ne iskevät kasvien maanpäällisiin osiin. Nuoret taimet ja muun muassa hedelmäpuut, terijoensalavat, pylväshaavat ja orapihlaja-aidan tyviosat suojataan kanaverkolla, tiheäsilmäisellä muoviverkolla tai erikseen myytävillä runkosuojilla.
Rungot on hyvä suojata kohtuullisen korkealle lumikinosten vuoksi. Riippuvaoksaisten puiden ympäriltä lumipeitettä kannattaa madaltaa tallomalla tai lapioimalla lunta pois. Verkko kieputetaan reilun puolen metrin etäisyydelle puun rungosta.
Runkojen ympärille voi myös sitoa tuomen, mustaherukan tai kuusen oksia, jotka tuoksullaan sekoittavat jäniksen hajuaistia. Joskus on menestyksellisesti käytetty pieniin verkkopusseihin pakattuja hiuksia, joita on ensin säilytetty huoneenlämmössä vuorokausi.
Kahvinporotrungon ympärillä on myös varma konsti häätää jänikset ja jopa rusakot. Kahvinporojen vieras ja eksoottinen aromi häätää tunkeilijat, jopa myyrät. Mutta muista, ettei kahvinporokarkoite toimi lumen alta.
Runkojen suojaamiseen talvelta ja tuholaisilta voi käyttää myös lampaanvillaa.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Mikä on paras ajankohta puiden ja pensaiden taimien istutukselle?

On juuri sopiva hetki säilöä herukoita – pakasta, hilloa tai keitä mehua talven varalle

Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen

Herkullinen tatti herkkutatti

Vinkkejä maanpeitteisten viljelymenetelmien käyttöön
