TAKAISIN

Jänikset, rusakot

Päivitetty: 7.10.2022

Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selvisikö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä.
Mutta miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä? 

1920shutterstock_1017634531

Vinkkejä puiden ja pensaiden suojaukseen:

Puut ja pensaat on melko helppoa suojata jäniksiltä, koska ne iskevät kasvien maanpäällisiin osiin. Nuoret taimet ja mm. hedelmäpuut, terijoensalavat, pylväshaavat ja orapihlaja-aidan tyviosat suojataan kanaverkolla, tiheäsilmäisellä muoviverkolla tai erikseen myytävillä runkosuojilla.

Rungot on hyvä suojata kohtuullisen korkealle lumikinosten vuoksi. Riippuvaoksaisten puiden ympäriltä lumipeitettä kannattaa madaltaa tallomalla tai lapioimalla lunta pois. Verkko kieputetaan reilun puolen metrin etäisyydelle puun rungosta.

Runkojen ympärille voi myös sitoa tuomen, mustaherukan tai kuusen oksia, jotka tuoksullaan sekoittavat jäniksen hajuaistia. Joskus on menestyksellisesti käytetty pieniin verkkopusseihin pakattuja hiuksia, joita on ensin säilytetty huoneenlämmössä vuorokausi.

Kahvinporot rungon ympärillä on myös varma konsti häätää jänikset ja jopa rusakot. Kahvinporojen vieras ja eksoottinen aromi häätää tunkeilijat, jopa myyrät. Mutta muista, ettei kahvinporokarkoite toimi lumen alta.

Käytä runkojen talvi- ja tuholaisilta suojaamiseen lampaanvillaa.

Tutustu lampaanvillaan

Lue lisää talvisuojauksesta
rabbit-ears-4337587_1920