TAKAISIN

Helmikuun vinkit

Julkaistu: 28.1.2014
Helmikuussa lisääntyvä valo ja räystäistä tippuva vesi herättelevät jälleen kotipuutarhureita talviunestaan.

Siemenluettelot ovat pian hiirenkorvilla ja ruutupaperit täynnä suunnitelmia tulevan kesän kukkaloistosta.

Talvi saattaa kuitenkin pitää vielä viikkoja vallassaan, joten nautitaan vielä hetki lumisista riemuista
– eikä unohdeta niitä pikkulintujakaan..

Helmikuussa muistetaan ystäviä ja ilahdutetaan itseämme!

Ystävänpäivänä 14.2 - sekä jokainen muukin päivä - voit ilahduttaa kaveria vaikkapa kauniilla ruukkukukalla tai leikkokukkakimpulla, pihakalenterilla tai puutarhakirjalla - ja voit lähettää ystäville myös hauskan ja ilmaisen, sähköisen ystävänpäiväkortin korttipalvelumme kautta!

Muistetaan myös kaikkia nimipäivä- ja syntymäpäiväsankareita. Esimerkiksi leikkokukkatarjonta on näin kevättalvella kaupoissa runsasta! Lue leikkokukkien hoito-ohjeet

Ihana tulppaanikimppu piristää myös omaa kotiasi ja mieltäsi!
Katso tulppaanien hoito-ohjeet

Helmikuisessa puutarhassa

* Rikotaan nurmikolle tullut jää:
Lämpötilojen vaihtelu ja liikkuminen nurmikolla saavat helposti aikaan tiiviin jään nurmikon pintaan. Jään alla ei ole happea, nurmiheinät kärsivät ja tuhosienet viihtyvät. Tilannetta voit helpottaa tekemällä jäähän reikiä rautakangella, hiekoittaa tai levittää tuhkaa.
Tuhkan käyttö puutarhassa

* Suojataan kevätauringolta:
Ikivihreät kasvit ja puut, havut sekä alppiruusut pitää suojata kevätauringolta, ettei aurinkon ensi säteet saa niitä haihduttamaan. Ne eivät saa vielä jäätyneestä maasta uutta nestettä tilalle, joten neulaset kellastuvat. Muista suojata myös alppiruusut.
Tärkeä kevätsuojaus

* Tiivistetään lunta:
Estä myyrien liikettä lumen ja maan välimaastossa tallaamalla lunta puiden ja pensaiden ympäriltä. Pensasaidan vierustat ovat myös tärkeitä alueita, etenkin jos siellä on havaittu myyriä.
Myyrien torjunta

* Aloitellaan kevätleikkauksia:
Kirsikan, vaahteran, jalopähkinän, koivun, hevoskastanjan ja luumupuun oksien paras leikkuuaika on helmikuussa. Kun kevätaurinko alkaa lämmitellä näiden puiden solukkoa, niin silloin mahlan vuoto alkaa - ja siinä vaiheessa ei saa enää leikata.
Näin leikkaat puutarhassa

* Muuta muistettavaa:
Hiekoita liukas piha ja kunnosta syksyllä huoltamatta jääneet puutarhatyökalut.
Työkalujen huolto...ja mitä muuta tehdään helmikuussa?

* Valmistaudutaan sisäkasvien mullanvaihtoon:
Aurinko herättelee pian myös viherkasvit uuteen kasvukauteen. Onhan siis uutta, muhevaa multaa ja isompia ruukkuja riittävästi? Paras ajankohta mullan vaihdolle on kuun loppupuolella, joten tarpeellisia hankintoja voi jo tehdä. Samalla voisi vaikka hankkia keväisen esikon taikka tulppaanikimpun kotia piristämään!
Katso ohjeet mullanvaihdon avuksi

* Aloitetaan taimikasvatus:
Kasvattaisimmeko kesäkukat tänä vuonna itse – vai kokeilisimmeko yrttien kasvatusta ikkunalaudalla? Siemenluetteloita on nyt saatavilla ja puutarhamyymälöiden valikoimat värikkäimmillään. Siemenkylvön ajankohta vaihtelee lajikkeitain, joten tarkastelehan valikoimaa jo nyt. Taimettumista odotellessa voisikin sitten herkutella itse kasvatetuilla iduilla – jo viikossa saat maistuvaa ja terveellistä naposteltavaa!
Taimikasvatus aikaistaa kasvukautta* Suunnitellaan kesän kasvukautta:
Uusi perennaryhmä tai suihkulähdeallas, ruukkuryhmä erilaisista kesäkukista tai kenties ruusuköynnös kiipeämään itse tehtyyn puuporttiin. Unelmia, haaveita ja suunnittelun iloa! Jos tuntuu, etteivät omat taidot riitä, niin kerro toiveesi pihasuunnittelun ammattilaiselle; ota yhteyttä esimerkiksi via Gardeniin ja käytä heidän osaamistaan hyväksi.

* Nautitaan talvesta!
Vielä pääsemme hiihtämään, luistelemaan tai vaikkapa vaeltamaan lumikengillä. Auringon kimmeltävä heijastus valkoisista hangista lumoaa ulkonaliikkujan ja tarjoaa silmäniloa myös autolla matkustavalle. Ensimmäisinä aurinkoisina helmikuun päivinä on mukava paistaa vaikka makkaraa ulkona ja nauttia kevätauringosta!

* Jatketaan pikkulintujen ruokkimista.
Keväisenä paistava aurinko saa linnut laulamaan ja liikkumaan, mutta syömistä luminen luonto ei juurikaan tarjoa. Muistetaan siis edelleen täyttää lintulaudat ja ruokinta-automaatit säännöllisesti – niin pienet ystävämme jaksavat ilahduttaa meitä pirteällä laulullaan uuden kasvukauden alkamiseen saakka!
Lisää lintujen talviruokinnastaPuutarha.net toivottaa hyvää helmikuuta kaikille!