• Etusivu
  • Hoitotyöt

Toukokuun vinkit kotipuutarhaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.04.2011Päivitetty 03.05.2023
20227_70317.jpg

(Kuva: Pixabay)

Toukokuu on toukotöiden aikaa, maata kunnostetaan ja siemeniä kylvetään, jotta kasvukauden lopulla saataisiin nauttia ansaittua satoa. Talven pakkasten jälkeen Suomen ilmasto on edelleen kuiva ja toukokuu onkin meillä perinteisesti vuoden aurinkoisin, kuivin sekä tyynin kuukausi.

Keskilämpötilat vaihtelevat eri puolilla Suomea, mutta kasvuunlähtö on kuitenkin nopeaa kaikkialla. Etelä-Suomessa kasvu käynnistyi jo huhtikuun puolella, joten toukokuu on sen luonnolle nopeinta kasvun aikaa – Lapissa taas luonto vihertyy vasta kesäkuun alussa. Muualla Suomessa luonto vihertyy ja muuttuu kesäisemmäksi toukokuun edistyessä. Toukokuun lopulla myös viimeiset muuttolinnut palaavat Suomeen.

Nauti alkukevään vaaleista väreistä puutarhassa ja luonnossa, sillä kesäkuussa värit omat jo tummempia. Nauti keväästä ja kasvun ihmeestä, kevätsateiden jälkeisestä raikkaasta ilmasta... Nauti toukokuusta!

Toukokuussa muistettavaa:

  • Kevätleikkauksella ja -ruiskutuksella on jo kiire! Työt onnistuvat hyvin vielä niin kauan kun lehdet eivät ole auenneet. Leikkaa myös pois kuolleet ja vaurioituneet oksat. Muista ettet leikkaa kirsikkaa, luumupuita tai koivua.
  • Lannoita kasvunsa aloittavat sipulikukat sekä tarvittaessa myös marjapensaat ja hedelmäpuut.
  • Kylvä kesä- ja talvikurpitsat toukokuun alussa ja avomaankurkut, sokerimaissi, ruusu-jasalkopavut kuun puolivälissä. Istuta taimet avomaalle kesäkuun alkupuolella.
  • Taimien karaistus on ajankohtaista; kuun loppupuolella voit aloittaa siirtämään ulos esikasvatettuja taimia (kesäkuun 10. pitäisi hallaöiden olla ohi pohjoisessakin).
  • Uusien kasvien istutusaika on nyt parhaimmillaan (kevätkosteus hyödyksi!)
  • Jaa perennoja. Erityisesti nyt ovat vuorossa syyskesän kukkijat. Kaiva kasvin juuripaakku ylös ja lohko lapion terällä useisiin osiin. Jakaminen on helppoa esimerkiksi syysleimuille, kuunliljoille ja päivänliljoille, joilla on laaja hajajuuristo.
  • Kasvien talvi- ja kevätsuojauksia voi purkaa aluksi sen verran, että ilma pääsee kiertämään, ja kun maa on sula (vedensaanti taattu), suojat joutavat kokonaan pois. Maan sulamista voi esimerkiksi ikivihreiden juurilta nopeuttaa kastelemalla maata.
  • Kylvä kasvimaan reunalle runsaasti kesäkukkia, jotta raskit ottaa niitä maljakkoon sisälle.

Muista myös nurmikko!

  • Jos et vielä ole aloittanut nurmikon haravointia, nyt olisi korkea aika. Haravoitu jätös on hyvä laittaa kompostoriin.
  • Levitä typpipitoinen lannoite nurmikolle, kun olet haravoinut sen. Muista, että nurmikon tulee olla kostea, jotta lannoitteet eivät polta nurmea pilalle. Jos nurmikolla on taas liikaa sammalta, siihen löytyy monta keinoa; muun muassa aineita ja lannoitteita, jotka poistavat tai ehkäisevät sammaleen kasvua. Varjoisat paikat tahtovat sammaloitua ja joskus kalkin ja hapen puute aiheuttaa sammaleen kasvua nurmikolla. Kannattaa siis miettiä miksi nurmikolla on sammalta, jos ei sitä sinne halua.
  • Jos nurmikolla on kuolleita laikkuja (jääpoltteen aiheuttamia), raaputa niistä kuiva heinä pois ja kuohkeuta multa. Voit lisätä myös uutta multaa tai turvetta ja kylvää uusia siemeniä.
  • Jos maa nurmikon alla on liian tiivis ja kova, sitä kannattaa ilmastoida talikon tai "ilmastointikenkien" avulla (saatavilla rautakaupoista ja puutarhamyymälöistä) ja lisätä multaa, turvetta ja hiekkaa.
  • Ensimmäisen nurmikon leikkuun voit suorittaa, kun nurmi on kasvanut noin 10 sentin pituiseksi.

Oletko miettinyt kukkanurmen kasvattamista tai siirtonurmen tilaamista? Vai kylvätkö ihan tavallisen

pihanurmikon

?

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Kasvihuone

  • Tarkkaile lämpötilaa, kun olet siirtänyt ensimmäiset taimet kasvihuoneeseen. Peittele taimet harsolla, jos on tulossa kylmä yö.
  • Tomaatin taimi kannattaa istuttaa, kun sen ensimmäinen kukka on avautumassa. Istuta se entistä syvempään ja laita myös tuki paikoilleen samalla. (Minkä tomaatin valitset?) Suihkuta taimia ja kastele.
  • Kurkut istutetaan samaan entiseen syvyyteen.
  • Toukokuun lopulla kasvihuoneeseen saattaa tulla tukalan kuuma, muista tuulettaa!

Kasvimaa

  • Kun kasvimaa on kuivahtanut, voit muokata sen ja sekoittaa kompostia ja kasvuturvetta. Ensimmäisenä voit kylvää persiljan, porkkanan, palsternakan, mustajuuren ja retiisin siemenet. Peitä kasvuharsolla.
  • Raparperin satoa voit myös aikaistaa harson avulla. Toukokuun lopulla voit kylvää herneet, istuttaa sipulin istukkaat ja siirtää ulos valkosipulin taimet.
  • Toukokuussa on myös aika jakaa ruohosipuli.
  • Poista rikkakasvit heti, kun niitä ilmaantuu, niin pääset helpommalla.
  • Mansikkamaa on syytä puhdistaa haravoiden ja harjaten. Kuivana päivänä poistetaan vanhat lehdet ja laitetaan katteet paikoilleen.

Lue lisää hyötykasveista
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Muut työt

  • Jäätyikö kompostorisi talvella? Nyt on aika herätellä se lämpimällä vedellä ja kääntää niin, että komposti saa tarpeeksi happea.
    Lue lisää kompostoinnista
  • Keväällä kannattaa tarkastaa koko kiinteistö, piha-alueet ja rakennukset, jotta mahdolliset korjaus- ja hoitokohteet tulisi heti havaittua.
    Lue lisää kiinteistön kevättarkastuksesta
  • Puutarhakalusteet ja pihan rakenteet voit kunnostaa ja puhdistaa aurinkoisena päivänä.

Muista äitiä!

Muista äitiä toukokuun toisena sunnuntainavaikkapa perinteisesti kauniilla valkovuokkokimpulla. Niitä voit löytää vähänkin lehtomaisemmista metsistä ja jopa tien reunamien kosteammista paikoista. Tai ilahtuisiko äiti uusista puutarhakasveista tai kesäkukkauutuuksista?

Hyvät työskentelyolot eivät ole pahasta harrastusten parissakaan. Puutarhassa on paljon käyttöä tukevalle työpöydälle, jonka ääressä voi mukavassa asennossa ruukuttaa taimia tai sitoa kukkakimppuja. Vanha hylkypöytä kelpaa mainiosti, kunhan laitat siihen säänkestävän kannen filmivanerista tai päällystät pinnan muovimatolla.

Hyvän työpöydän voit rakentaa myös itse tee se itse –arkiston helpolla ohjeilla:

Katso ohjeet tästä

Ehkäpä äiti pitäisikin tällaisesta äitienpäivälahjasta?

Ohje

Ohje

Tee se itse: Puutarhurin työpöytä

Hyvät työskentelyolot eivät ole pahasta harrastusten parissakaan. Puutarhassa on paljon käyttöä tukevalle työpöydälle, jonka ääressä voi mukavassa asennossa ruukuttaa taimia tai sitoa kukkakimppuja. Vanha hylkypöytä kelpaa mainiosti, kunhan laitat siihen säänkestävän kannen filmivanerista tai päällystät pinnan muovimatolla.

Hyvän työpöydän voit rakentaa myös itse tee se itse –arkiston helpolla ohjeilla:

Ehkäpä äiti pitäisikin tällaisesta äitienpäivälahjasta?

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_79193.jpg
Elokuun vinkit
Lomakausi lähestyy monilla loppuaan ja pian palaavat myös koululaiset ja opiskelijat luokkahuoneisiinsa. Elokuu on viimeinen kesäkuukautemme, mutta onneksi se on kuitenkin myös toiseksi lämpimin. Vielä on siis kesää jäljellä!
Kontiainen kurkistaa keosta
Myyrien torjunta
Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan, käytävillään ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovatkin valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.Maamyyrän tekemät tuhot tunnistaa pyramidin mallisista multakeoista nurmikolla. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei päällä. Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; maamyyrä eli kontiainen (Talpa europaea) on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa.Kontiainen on hyönteissyöjä, joka ei siis käytä kasvinosia ravinnokseen. Se kuitenkin häiritsee kasvien luonnollista kasvua maan alla risteilevien käytävien viedessä kasvien tarvitseman mullan – ja hyvin hoidetut nurmikot muuttuvat kynnöspelloiksi kontiaisen takia. Maamyyrän onkalot voivat myös aiheuttaa pihan rakenteille vaikeasti korjattavia vahinkoja, esimerkiksi kivetysten alla. Rauhoitetun kontiaisen myrkyttäminen tai muulla tavoin vahingoittaminen on lailla kielletty, joten karkotteiden käyttö on ainoa vaihtoehto suojautua sen aiheuttamia tuhoja vastaan.
20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
20232_80935.jpg
Viirivehka (Spathiphyllum)
Viirivehka (Spathiphyllum) on kestävä ja viehkeä huonekasvi, joka sopii hyvin vihersisustamiseen. Kaupoissa on tarjolla noin 30–45 senttiä korkeaksi kasvavaa pikkuviirivehkaa (S. floribundum) ja komeaviirivehkan (S. Floribundum-ryhmä) lajikkeita. Huonekasveiksi on jalostettu monia erikokosia lajikkeita; komeaviirivehkan lajikkeista ainakin 'Clevelandii' ja Isoviirivehka 'Mauna Loa' kasvavat yli puolimetrisiksi.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton