• Etusivu
  • Hoitotyöt

Aronia on kaunis koristepensas

..Ja herkullinen hyötykasvi

Tiina Painokallio
Päivitetty 18.09.2024
20239_60083.jpg

Aronia saa syksyisin kauniin väriloiston päälleen pikkupakkasten myötä – ja marjat ovat tällöin parhaimmillaan. (Kuva: Pixabay)

Aroniat ovat erinomaisia monikäyttökasveja. Ne sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää. Alkukesää ne koristavat valkoisella, miedosti tuoksuvalla huiskilokukinnallaan ja kiiltävällä, tummanvihreällä lehdistöllään. Aroniat ovat kuitenkin komeimmillaan syksyllä, kun lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.

Voimakasaromiset ja maukkaat marjat

Marja-aronia on maukas, monikäyttöinen sekä terveellinen marja. Parhaiten ravintokasviksi soveltuu marja-aronia ’Viking’, jolla on Aronia-suvun isoimmat ja maukkaimmat marjat. Pienemmällä koristearonialla (Aronia x prunifolia) on happamammat marjat ja pienemmät lehdet, mutta senkin marjat ovat toki syötäviä.

Usein marjoja on niin paljon, että oksat painuvat maahan niiden painosta. Täysikasvuisesta pensaasta saakin satoa 5–10 kiloa. Kivennäisaineita mustissa marjoissa on lähes kaksi kertaa vadelmia ja herukoita enemmän. Marjat sisältävät paljon pektiiniä ja karvautta tuovaa tanniinia, mutta vähän sokeria, joten ne kannattaa hyödyntää mehuina ja hilloina yksinään tai yhdessä esimerkiksi omenoiden tai karviaisten kanssa. Aronian marjat värjäävät hillon punaiseksi. Myös viini saa aroniasta hyvän, vahvan värin.

Marjat kypsyvät syyskesällä. Lokakuu, jopa marraskuu, on paras aika kerätä marjat talteen, kun pakkanen on niitä hiukan puraissut. Liian aikaisin kerätyt marjat maistuvat kirpeiltä, eikä mehusta tule hyvää. Vahvakuoristen marjaterttujen kerääminen on joutuisaa.

<p data-block-key="gn37m">Aroniasta saa valmistettua vaikka mitä vitamiinipitoisia herkkuja. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Aroniasta saa valmistettua vaikka mitä vitamiinipitoisia herkkuja. (Kuva: Adobe Stock)

Aronian kasvatus ja hoito

Hyötykäytön lisäksi aroniaa kannattaa istuttaa pihan koristeeksi. Aronia kasvaa 2–3 metriä korkeaksi ja tuuheaksi pensaaksi. Pensaat ovat hyvin terveitä, joten mikään kasvintuhooja ei pilaa kiiltävän tummanvihreän lehdistön ulkonäköä. Maalajin suhteen aronia on melko vaatimaton ja se menestyy lähes kaikentyyppisissä maissa, jopa savimaassa.

Kun aronia saa kasvaa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla runsasmultaisessa maassa, se kukkii ja marjoo runsaasti. Se vaatii kuitenkin oman tilansa, joka on vähintään parin metrin etäisyydellä muista pensaista ja puista. Aidanteessa pensaat istutetaan 80–100 sentin välein. Aronia menestyy vyöhykkeillä I–IV(V).

Aronia ei juurikaan tarvitse hoitoa, vaan sen voi antaa kasvaa vuosikausia leikkaamatta. Joskus siitä voi poistaa pari voimakkainta versoa, jotta pensas ei kasva liian tiheäksi, jolloin sadontuotto tyrehtyy.

Vanhaa pensasta nuorennetaan harventamalla vanhimpia versoja – yleensä keväisin, mutta harvennusta voi tehdä vielä syksylläkin, jos aroniapensas on hyväkuntoinen. Aronia kestää myös alasleikkauksen. Voimakkaan leikkauksen jälkeen pensaalle kannattaa antaa yleislannoitetta.

Lue myös asiantuntijan vastaus marja-aronian leikkauksesta.

Lisää tietoa aroniasta löydät Kasvikortistosta.

<p data-block-key="o5pet">Aronia saa lehdistöönsä syksyllä kauniin värin. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Aronia saa lehdistöönsä syksyllä kauniin värin. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

VINKKI:
Varta aronia suoravartiseen pihlajan taimeen. Näin saat yksirunkoisen, pieneksi koristepuuksi tai marjapuuksi kasvavan marja-aronian.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20209_66575.jpg
7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.
20238_60540.jpg
Monipuolinen valkosipuli
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.
202111_73626.jpg
Minkälainen oli halloween vuonna 2021? Kuvista päätellen karmiva
Emme tällä kertaa keränneet kauheimpia kokemuksia halloweenin vietosta, vaan pyysimme kuvaa pelottavimmasta, kauheimmasta, perusteellisesti mietitystä tai pikkutarkasti tehdystä halloween-koristelusta. Kuva sai olla sisältä tai ulkoa. Saimme runsaasti kuvasatoa Halloweenista, kiitos siitä. Tässä artikkelissa esittelemme muutaman kauhukuvan kommentteineen. Arvonnan voittajille on ilmoitettu voitosta henkilökohtaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton