• Etusivu
  • Hoitotyöt

Aronia on kaunis koristepensas

..Ja herkullinen hyötykasvi

Tiina Painokallio
Päivitetty 18.09.2024
20239_60083.jpg

Aronia saa syksyisin kauniin väriloiston päälleen pikkupakkasten myötä – ja marjat ovat tällöin parhaimmillaan. (Kuva: Pixabay)

Aroniat ovat erinomaisia monikäyttökasveja. Ne sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää. Alkukesää ne koristavat valkoisella, miedosti tuoksuvalla huiskilokukinnallaan ja kiiltävällä, tummanvihreällä lehdistöllään. Aroniat ovat kuitenkin komeimmillaan syksyllä, kun lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.

Voimakasaromiset ja maukkaat marjat

Marja-aronia on maukas, monikäyttöinen sekä terveellinen marja. Parhaiten ravintokasviksi soveltuu marja-aronia ’Viking’, jolla on Aronia-suvun isoimmat ja maukkaimmat marjat. Pienemmällä koristearonialla (Aronia x prunifolia) on happamammat marjat ja pienemmät lehdet, mutta senkin marjat ovat toki syötäviä.

Usein marjoja on niin paljon, että oksat painuvat maahan niiden painosta. Täysikasvuisesta pensaasta saakin satoa 5–10 kiloa. Kivennäisaineita mustissa marjoissa on lähes kaksi kertaa vadelmia ja herukoita enemmän. Marjat sisältävät paljon pektiiniä ja karvautta tuovaa tanniinia, mutta vähän sokeria, joten ne kannattaa hyödyntää mehuina ja hilloina yksinään tai yhdessä esimerkiksi omenoiden tai karviaisten kanssa. Aronian marjat värjäävät hillon punaiseksi. Myös viini saa aroniasta hyvän, vahvan värin.

Marjat kypsyvät syyskesällä. Lokakuu, jopa marraskuu, on paras aika kerätä marjat talteen, kun pakkanen on niitä hiukan puraissut. Liian aikaisin kerätyt marjat maistuvat kirpeiltä, eikä mehusta tule hyvää. Vahvakuoristen marjaterttujen kerääminen on joutuisaa.

<p data-block-key="gn37m">Aroniasta saa valmistettua vaikka mitä vitamiinipitoisia herkkuja. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Aroniasta saa valmistettua vaikka mitä vitamiinipitoisia herkkuja. (Kuva: Adobe Stock)

Aronian kasvatus ja hoito

Hyötykäytön lisäksi aroniaa kannattaa istuttaa pihan koristeeksi. Aronia kasvaa 2–3 metriä korkeaksi ja tuuheaksi pensaaksi. Pensaat ovat hyvin terveitä, joten mikään kasvintuhooja ei pilaa kiiltävän tummanvihreän lehdistön ulkonäköä. Maalajin suhteen aronia on melko vaatimaton ja se menestyy lähes kaikentyyppisissä maissa, jopa savimaassa.

Kun aronia saa kasvaa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla runsasmultaisessa maassa, se kukkii ja marjoo runsaasti. Se vaatii kuitenkin oman tilansa, joka on vähintään parin metrin etäisyydellä muista pensaista ja puista. Aidanteessa pensaat istutetaan 80–100 sentin välein. Aronia menestyy vyöhykkeillä I–IV(V).

Aronia ei juurikaan tarvitse hoitoa, vaan sen voi antaa kasvaa vuosikausia leikkaamatta. Joskus siitä voi poistaa pari voimakkainta versoa, jotta pensas ei kasva liian tiheäksi, jolloin sadontuotto tyrehtyy.

Vanhaa pensasta nuorennetaan harventamalla vanhimpia versoja – yleensä keväisin, mutta harvennusta voi tehdä vielä syksylläkin, jos aroniapensas on hyväkuntoinen. Aronia kestää myös alasleikkauksen. Voimakkaan leikkauksen jälkeen pensaalle kannattaa antaa yleislannoitetta.

Lue myös asiantuntijan vastaus marja-aronian leikkauksesta.

Lisää tietoa aroniasta löydät Kasvikortistosta.

<p data-block-key="o5pet">Aronia saa lehdistöönsä syksyllä kauniin värin. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Aronia saa lehdistöönsä syksyllä kauniin värin. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

VINKKI:
Varta aronia suoravartiseen pihlajan taimeen. Näin saat yksirunkoisen, pieneksi koristepuuksi tai marjapuuksi kasvavan marja-aronian.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton