• Etusivu
  • Kasvillisuus

Avojuuristen taimien istutusaika on keväällä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.04.2024
20227_79052.jpg

Monilla pensailla on komeat syysvärit. (Kuva: Shutterstock)

Puuvartisia pensaita, aitataimia ja joitain puita myydään keväällä avojuurisina. Taimella ei siis ole multapaakkua, vaan ne toimitetaan muovipussissa, etteivät juuret kuivu. Taimi nostetaan pellosta keväällä ennen lehteen tuloa tai se on nostettu jo syksyllä ja säilytetty talven yli kylmävarastossa. Syksyllä paljasjuuritaimia saa sitten, kun taimen kasvu on pysähtynyt, joilloin ne voidaan huoletta nostaa pellosta. Syksyiset taimet ovat ruskanvärisiä ja varistavat lehtiään.

Avojuuristen taimien istutusaika kestää maan sulamisesta noin kesäkuun puoliväliin – loppuun. Avojuurinen taimi lähtee hyvin kasvuun, koska juuret pääsevät suoraan pohjamaahan. Se onkin keväällä ja myöhään syksyllä astiatainta parempi vaihtoehto, jota ammattilaisetkin suosivat.

Oikea kasvi oikeaan paikkaan

Puuvartisilla kasveilla pihaan saadaan korkeuseroja ja rytmiä läpi vuoden. Pihan mielenkiintoisuus lisääntyy. Kasveilla voidaan myös liittää rakennuksia ympäröivään luontoon ja pehmentää erilaisia rakenteita ja kulmia.

Puuvartisten kasvien valinnassa kiinnitetään huomiota mm. valon määrään, maaperän laatuun ja kosteusoloihin. Varjoon ei istuteta paahteisen paikan kasvia, eikä kosteaan maahan sovi kuivaa ja hiekkapitoista maata suosiva kasvi. Kasvin lopullinen koko on tiedettävä, jotta sille osataan varata riittävästi kasvutilaa: pieneen pihaan ei istuteta terijoensalavaa (Salix fragilis ’Bullata’), jonka latvus kasvaa jopa 12–15 metriä leveäksi!

Puuvartisille kasveille on määritelty menestymisvyöhykkeet. Vyöhykejakoon vaikuttavat mm. kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.

Pensaissa on runsaasti valinnan varaa

Puuvartiset koristepensaat ovat yleensä helppohoitoisia ja toimivat mainioina näkösuojina ja tilanjakajina. Pensaita voi käyttää yksittäisinä koristepensaina, leikattuina aitoina tai vapaasti kasvavina aidanteina. Kauniisti kukkivia pensaita kannattaa istuttaa lähelle oleskelualuetta. Monilla pensailla on komeat syysvärit, joten niistä on iloa pitkälle syksyyn saakka. Vaikka lehdet varisevatkin talveksi, tarjoaa tuuhea pensas suojaa myös talvella keräten päälleen kauniin lumikuorrutuksen.

Taimitarhoilta ja puutarhamyymälöistä löytyvät erilaiset pensaat niin suojaksi, koristeeksi kuin hyödyksi. Pensaan kasvutapa ja -korkeus on syytä tuntea, jotta välttyy turhilta yllätyksiltä. Aitataimina valikoimissa on muun muassa mehuksi sopivia marjoja tuottava koristearonia (Aronia x prunifolia entinen Aronia melanocarpa), leikattavaksi aidaksikin sopiva taikinamarja (Ribes alpinum) ja hyvän näkösuojan tarjoaa korkeaksi kasvava isotuomipihlaja (Amelanchier spicata).

<p data-block-key="t3yjd">Koristearonia (Kuva: Shutterstock)</p>
Koristearonia (Kuva: Shutterstock)
<p data-block-key="ps6ex">Isotuomipihlaja (Kuva: Puutarha.net)</p>
Isotuomipihlaja (Kuva: Puutarha.net)

Keväsin on tarjolla yleensä runsaasti erilaisia koristepensaita kuten runsain, valkoisin kukinnoin kesän alussa kukkiva norjanangervo (Spiraea 'Grefsheim'), runsain pitsimäisin, valkoisin kukinnoin elokuussa kukkiva mustilanhortensia (Hydrangea paniculata ’Mustila') sekä heinä-elokuussa kukkivat sievä keijunangervo (Spiraea japonica 'Little Princess') ja vaaleanpunaisena kukkiva loistoangervo (Spiraea japonica 'Odensala'), joka on erinomainen peittopensas rinteisiin ja muurien reunoihin.

Pihaan kannattaa istuttaa myös havuja. Ne luovat ilmeeseen vaihtelua sekä näyttävyyttä. Havuja arvostaa etenkin talvella, lehtipuiden ja pensaiden ollessa lehdettömiä.

<p data-block-key="3mbt2">Vuorimänty tuo pihaan vihreyttä talvellakin. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Vuorimänty tuo pihaan vihreyttä talvellakin. (Kuva: Puutarha.net)

Hyötykasveina löytyvät mm. herukat, pensasmustikat ja tyrnit.

Kasvien taimikoko valitaan tilanteen mukaan, leikattava aita voidaan istuttaa 1-versoisista piiskataimista tai 2-versoisista haaroittuneista aitataimista tai käyttää suurempia pensastaimia, joista vapaasti kasvava aidanne usein istutetaan ja joita käytetään myös pensasryhmiä tai yksittäisiä pensaita istutettaessa.

Istuttaminen

Taimet säilytetään juuret muovilla suojattuna tai maassa valeistutuksessa, juuret mullalla peitettynä. Juuret eivät saa kuivua missään vaiheessa. Ennen istutusta taimet upotetaan vesiämpäriin muutamaksi tunniksi. Istutus tehdään heti tämän jälkeen. Kasvualustan syvyydelle on olemassa ohjeet, joita tosiaan kannattaa noudattaa.

– Pensaille kaivetaan vähintään 50 cm ja puille vähintään 80 cm syvä kuoppa, leveyttä kuopalla saa olla enemmänkin, koska kasvin juuret leviävät sivusuunnassakin, kertoi Tarja Leino Rengon Taimitarhalta.
– Kaivettu kuoppa täytetään vedellä, jonka annetaan imeytyä pohjamaahan. Tämän jälkeen kuoppa täytetään peruskalkitulla ja -lannoitetulla kasvualustalla, kyseisen kasvin vaatimukset huomioiden. Avojuurisen taimen juuret levitetään kuoppaan ja multa tiivistetään kasvin ympäriltä. Astiataimesta poistetaan ruukku ja muovikääreet; juuripaakkua ei missään tapauksessa rikota. Taimet istutetaan samaan syvyyteen, missä ne ovat kasvaneet (poikkeus ryhmä- ja köynnösruusut sekä kärhöt). Kastellaan.

Istutuskastelu on kasville erityisen tärkeää: sillä saadaan tiivistettyä uusi kasvualusta juurten ympärille ja varmistetaan hyvä juurtuminen. Maata voi vielä kevyesti polkea, jotta juuristo varmasti saa kosketuksen multaan, mutta varo rikkomasta paakkua ja vahingoittamasta juurenniskaa. Sopivasti tiivistetty taimi ei irtoa maasta varovasti vetämällä.

Istutusetäisyydet riippuvat kasvin leveydestä ja halutusta peittävyydestä.

<p data-block-key="33ojp">Avojuuriset taimet annetaan olla vesiastiassa muutaman tunnin ennen istuttamiseen ryhtymistä. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Avojuuriset taimet annetaan olla vesiastiassa muutaman tunnin ennen istuttamiseen ryhtymistä. (Kuva: Puutarha.net)

Istutusleikkaus on osa istutusta

Istutusleikkauksessa on tarkoituksena saada taimi haaroittumaan alhaalta saakka ja näin tuuheampi ja kauniimpi lopputulos. Yksiversoiset taimet leikataan 10 cm korkeudelta maan pinnasta ja haaroittuneet taimet 10 cm haaroittumiskohdan yläpuolelta. Marjapensaat jätetään noin 20 cm mittaisiksi. Joillekin lajeille on omat ohjeensa. Eri lajeilla on omat vaatimuksensa hoitoleikkauksien suhteen.

<p data-block-key="2zops">Istutusleikkaus saa taimet haarautumaan alusta alkaen. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Istutusleikkaus saa taimet haarautumaan alusta alkaen. (Kuva: Puutarha.net)

Taimien kastelu

Vie oman aikansa, että astiataimen juuret kasvavat riittävästi pohjamaahan saadakseen sieltä vettä, joten taimia kastellaan keväällä ja kesällä kaksi kertaa viikossa. Pensaille annetaan istutusvaiheessa 10–20 l vettä/taimi, puille muutama kymmenen litraa. Istutuksen jälkeen jokaisella kastelukerralla annetaan kymmenen litraa pensasta kohden. Mullan on kastuttava syvältä. Päivittäisestä parin litran liruttelusta on enemmän haittaa kuin hyötyä; juuret kasvavat kosteaan pintamaahan sen sijaan, että niiden pitäisi kasvaa syvälle.

Tuulisella, kuivalla säällä taimien lehdistöä voi sumutella päivittäin. Kastelun helpottamiseksi kasvin tyvelle voi jättää kastelusyvennyksen. Syksyllä kuoppa on ehdottomasti täytettävä jopa kumpareeksi. Mikään kasvi ei kestä tyvelleen jäätyvää vettä! Syksyllä riittää kastelu kerran viikossa eikä sumutusta tarvita.

Avojuuri- vai astiataimi?

Avojuuritaimi on lepotilassa, ilman juuripaakkua oleva taimi. Niitä on tarjolla keväisin, kylmävarastoon varastoituna. Esimerkiksi edullista aitaa ja aidannetta syntyy 10 kpl nipuissa toimitettavista avojuurisista aitataimista.

Astiataimi on ruukussa tai pussissa kasvatettu taimi. Juuripaakku pysyy kasassa, kun astia poistetaan. Istutusaika on koko sulan maan ajan, roudan sulamisesta maan jäätymiseen. Astiataimilla saat heti vihreää ja kukkivaa ilmettä pihaasi.

Kasvillisuus
pensaat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20172_48287.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Puutarhamyymälä Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut - eli kaikki, mitä puutarhassasi tarvitset. Muhevaisen palveluvalikoimaan kuuluvat lisäksi myös pihasuunnitelmat ja neuvontakäynnit. Anna asiantuntijan auttaa! 
Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
20227_79062.jpg
Valinnan vaikeus
Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun miettii puutarhaan uusia pensaita ja puita? Voiko hankkia vain "kaikkea kivaa" vai kannattaisiko asiaa miettiä hieman etukäteen?
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20238_82956.jpg
Syyskuun vinkit
Syyskuu on viilenevien säiden, syyssateiden, ruskan, sadonkorjuun ja sienestämisen sekä pimenevien iltojen aikaa. Ilmat viilenevät kesän jäljiltä nopeasti ja yhä useampi päivä on pilvinen ja harmaa – vaikka niitä aurinkoisiakin päiviä onneksi tulee! Syyskuun sää on epävakaista ja sateista, mutta syksyn harmautta piristää kuitenkin kasvien värikäs ruska; Lapissa se on parhaimmillaan syyskuun alussa ja Etelä-Suomessa syys-lokakuun vaihteessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton