• Etusivu
  • Hoitotyöt

7 vinkkiä kuinka puutarhakasvit säilyvät hengissä helteellä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.07.2024
20232_80853.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Monesti viileän alkukesän jälkeen sääennuste lupaa Suomeen hellettä koko maahan. Suomen kesä on tunnetusti vaihteleva sään puolesta. Toisinaan lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus rasittavat kasveja. Kuivuudesta kärsivien kasvien kasvu hidastuu ja sato jää pieneksi. Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Kasvit voivat jopa kuolla. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antaa vinkit kuinka kasvit saa säilymään elinvoimaisina helteen ajan.

Ensimmäiseksi kuumasta ja kuivasta kesäsäästä alkavat kärsiälehtevät kasvit, jotka haihduttavat paljon vettä. Myös hiljattain istutetut puut, pensaat ja kukat kaipaavat kastelua, koska niiden juuret eivät vielä ole syvällä maassa. Kasvit, jotka ovat kasvaneet samalla paikalla useita vuosia, eivät ole herkkiä pitkillekään poutakausille.

Sadonmuodostusvaiheessa olevat mansikat, herukat, vadelmat ja mustikat kaipaavat nyt vettä. Jos vettä on niukasti, niin yksittäiset marjat eivät pullistu ja sato jää pieneksi, vaikka kukinta olisi ollut runsas.

Hiekka- ja turvepitoisilla mailla vesivarastot ovat pienet ja kastelua tarvitaan aikaisemmin kuin savimailla. Hälyttävä merkki kastelutarpeesta on, jos kasvit alkava nuutua iltaa kohti.

Lisää maan vesivarastoja biohiilellä ja kompostilla

Helposti kuivuvaa maata kannattaa parantaa niin, että se varastoi paremmin vettä.

– Biohiili on tehokas vedensitoja. Multaan lisättynä biohiili toimii kuin kastelukide: Se pystyy varastoimaan vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Biohiiltä on jo valmiina monissa mullissa, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Monissa kotipuutarhoissa kompostoidaan, ja kompostimulta kannattaakin hyödyntää maanparannusaineena. Ravinteiden lisäksi kompostimulta sisältää paljon vettä pidättävää humusta, mikä auttaa kasveja selviytymään pitkistä poutakausista. Kompostia voi levittää myös mullan pinnalle katteeksi. Erilaiset katteet vähentävät kosteuden haihtumista maasta.

Älä houkuttele kotiloita kastelemalla liikaa kasveja

Yleisin kasteluvirhe on liian vähäinen vesimäärä. Kasvit eivät hyödy siitä, että mullan pinta kostuu. Päinvastoin, toistuvat niukat kastelut saavat kasvin juuret kasvamaan kohti mullan pintaa, jossa ne ovat entistä herkempiä kuivumaan. Kun päätät kastella, kastele kerralla kunnolla. Kerralla kastellaan vähintään 30 litraa neliön alueelle. Isojen alueiden kastelu hoituu helpoiten sadettimella.

– Paras aika kasteluun on aamu. Päivällä iso osa sadetetusta vedestä haihtuu ilmaan kasvin ulottumattomiin. Illalle ajoitettu kastelu puolestaan jättää puutarhan märäksi yön ajaksi. Niillä alueille, joilla esiintyy paljon kotiloita, iltakastelu saa yöllä kulkevat kotilot villiintymään, varoittaa Kerttula.

<p data-block-key="mynrt">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Siirrä piharuukut varjoon

Pihan ja parvekkeen ruukkuja kastellaan koko kesä säännöllisesti, mutta helteellä kastelu saattaa tuntua erittäin työläältä. Kuumimmiksi päiviksi ruukut voi siirtää varjoisampaan paikkaan. Paahteessa kasveja rasittaa myös ruukun mullan kuumeneminen. Etenkin pienissä tummissa ruukuissa mullan lämpötila voi muuttua hellepäivänä kasville tukalaksi.

– Biohiili ja rahkasammal helpottavat ruukkuviljelijän kesää. Ne varastoivat vettä ja pidentävät siten kasteluvälejä, mutta säilyttävät silti mullan ilmavuuden. Sekä biohiiltä että rahkasammalta on lisätty muun muassa kesäkukkien ja yrttien kasvatukseen kehitettyihin multaseoksiin, vinkkaa Biolanin Kerttula.

– Jos hellekaudelle osuu loma, eikä ruukkuja kastella päivittäin, voi osan kukista ja yrteistä leikata lyhyemmiksi. Näin ne haihduttavat vähemmän. Esimerkiksi orvokki ja petunia tykkäävät leikkaamisesta ja ovat taas muutaman viikon päästä leikkaamisesta täydessä kukassa, jatkaa Kerttula.

Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Siksi on tärkeää huolehtia puutarhakasvien riittävästä vedensaannista.

Ohje

Ohje

7 vinkkiä hellepuutarhaan

  1. Kastele kasvit aamulla.
  2. Kastele kerralla runsaasti, vähintään 30 l neliölle.
  3. Pidä kasvihuoneen tuuletusluukut ja ovet auki.
  4. Avaa parvekkeen lasit kokonaan.
  5. Siirrä piharuukut varjoon.
  6. Nosta ruohonleikkurin terien leikkauskorkeutta, ettei ruoho pala.
  7. Paranna maan vedenpidätyskykyä biohiilellä ja kompostilla.
<p data-block-key="pw22r">Rahkasammaleesta tehty multa varastoi vettä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. (Kuva: Biolan)</p>
Rahkasammaleesta tehty multa varastoi vettä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.
20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
202111_73609.jpg
Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset tarvitsevat nokkosia?
Lukija kysyy: "Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset ja ehkä muutkin perhoset tarvitsevat nokkosia? Eli toisin päin: mihin vuodenaikaan ei ainakaan saisi repiä tai katkoa nokkosia, jos ajattelen nokkosistani olevan hyötyä perhosille?"
202211_80183.jpg
Mistä kyse, kun pikkuluumu­tomaatti kasvattaa valtavia pallomaisia kukintoja? Asiantuntija vastaa
Idätin kaupan pikkuluumutomaattien siemeniä ja yksi niistä on erikoinen. Se kasvattaa valtavia pallomaisia kukintoja, joissa on satoja tomaatinalkuja kussakin. Koko kasvi on silkkaa kukkaa. Mistä on kyse?
20201_62050.jpg
Kasvien tehoaineet kevään mörköjä vastaan
Valokuvissa kevät näyttää aina kauniilta ja lämpimältä - varastojen perältä kaivetaan kesämekot, polkupyörä ja poljetaan piknikille puistoon, jossa kukat kukkivat jo täydessä loistossaan. Meille suomalaisille kevät ei ole kuitenkaan aina ihan tätä. Välillä on lunta ja välillä taas ei. No, siinä välissä on vettä. Ja loskaa. Toki ne kukat ja muut kasvit sieltä alkavat aikanaan kurkkimaan, ja linnut palaavat lopulta hermolomiltaan. Harmittavan usein tämä kaikki menee kuitenkin melkoisen lähelle kesää, jolloin suurin osa keväästä on monelle melkoisen harmaata ja ilotonta. Tutkitusti suomalaiset ovatkin keväisin onnettomimmillaan.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton