• Etusivu
  • Kasvillisuus

Isohapero

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2024
Isohapero

Esiintyminen

Kaikkialla maassamme voi törmätä isohaperoon. Sieni viihtyy soisessa ja havupuisessa maastossa. Hapero kasvaa äkäiseen tahtiin. Senpä vuoksi siitä saadaan vuosittain runsas sato. Isohapero on maastossa yksinään, mutta voi kasvaa myös useamman sienen ryppäässä. Isohaperon ohi ei juuri voi kulkea, sillä on se verran huomiota herättävä väritys lakissaan. Isohaperolla ja tulipunahaperolla on molemmilla punaiset lakit. Isohaperolla lakki on kellertävän punainen ja tulipunahaperon lakki on sinertävänpunainen. Jos sienet sekoittaa toisiinsa, ei hätää, sillä kumpikaan ei ole myrkyllinen.

Isohapero on nimensä mukaan myös isokokoinen. Lakki saattaa olla jopa parikymmentä senttiä läpimitaltaan.
Löytymisajankohtaa näille sienille on heinäkuulta syyskuun loppuun. Jokunen sieni löytyy jo heinäkuulla; pääsatokausi on elo- ja syyskuun puolen välin kohdilla.

Tunnistaminen

Isohaperon lakki on siis kellertävään vivahtavan punainen. Vanhemman sienen lakissa keltainen näkyy hyvin, väriä tulee lakin keskiosaan. Oravat mm. napsivat palan sieltä, toisen täältä haperon lakilta. Haperon malto on valkoista. Haperon pinnalla oleva kelmu lähtee reunoilta hyvin pois, lakin keskiosassa se on sitkeämmässä. Lakissa on myös heltat, jotka menevät rikki heti, kun niihin osuu.
Jalka on valkea ja tanakka. Joskus jalassa on punaista vivahdetta. Sienen jalka on sisältä hapera, pinnalta kova. Jalka voi olla parinkymmenen sentin pituinen.

20079_6495.jpg

Käyttö

Isohapero ei tarvitse ryöppäystä. Se kannattaakin syödä heti, kun se on kerätty. Pakastus, suolaus ja kuivauskin onnistuu. Ennen pakastamista haperotkin kannattaa kuivattaa ennen jatkokäsittelyä. Siitä saa myös herkullista

Vanhanajan sienipaistosta

½ kg haperoita
2 kkp keitettyä riisiä
5 kpl keitettyjä perunoita
1 dl korppujauhoja
(1 kkp soijakermaa tai maitoa)
2 rkl ruohosipulia
1 tl paprikaa

Jauha sienet ja perunat lihamyllyssä. Lisää muut ainekset. Kaada seos voideltuun vuokaan ja paista vesihauteessa 50 min. Tarjoa perunoiden ja puolukkahillon kera.

Kasvillisuus
sienet
reseptit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20078_5987.jpg
Mustatorvisieni
Sekametsissä piileskelevä sieniTätä helposti tunnistettavaa sientä löytyy yleisesti koko Suomesta, mutta pohjoisessa niitä on harvemmassa. Vaikka heinäkuussakin saattaa näitä sieniä löytää, niin etenkin elo-syyskuu on torvisienten aikaa. Toki löytöjä voi tehdä lokakuussakin. Yleensä, kun yhden on bongannut, muut löytyvät helposti. Tarkkuutta etsimisessä tarvitaan, sillä mustatorvisieni on sen verran taitava piiloutumaan.Sekametsät ovat varmimpia löytöpaikkoja. Metsän on kuitenkin oltava kostea ja rehevä. Sieni on paikkauskollinen, joten vuosi toisensa jälkeen voi hyvin suunnata askeleensa samoille apajille!
Kaksi valkoista herkkusientä aurinkoisessa metsässä
Herkkusieni
Herkkusienilajeja on Suomessa kaksi; kuusi- ja peltoherkkusieni.
Kaksi sientä sammalmättäällä
Haaparouskua hakemaan
Arvostettu sienikaunotarHaaparouskua löytyy koko maasta; esiintymät harvenevat kuitenkin pohjoiseen mennessä. Heinäkuusta lokakuulle voi tämän kaunottaren bongata seka-, mänty- ja kuusimetsistä sekä nevoilta, joilla kasvaa joko koivuja tai kuusia.Haaparouskuja löytyy kohtalaisen helposti, ilman suurempaa etsimistä. Esiintymät voivat olla joko yksittäisiä sieniä siellä täällä tai isompi rypäs. Haaparouskukin on kauppasieni ja näin ollen arvostettu sieni, joten se kannattaa napata metsästä mukaan, jo sellaisen löytää.
202211_67381.jpg
Pihasuunnitelma säästää rahaa
Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet, jotka suunnitelman teettäjän onkin hyvä kirjata etukäteen paperille. Ammattilainen löytää ratkaisun pihan ongelmakohtiinkin, koska hän törmää niihin säännöllisesti ja ne kuuluvat työnkuvaan. Hän osaa tuoda esille pihan hyvät puolet ja löytää parhaat tavat korjata tai piilottaa huonot puolet. Hän osaa nähdä pihan kokonaisuutena, jossa mikään osatekijä ei nouse liikaa esille tai jää kokonaan huomiotta. Tietysti hän myös tuntee Suomessa menestyvät kasvit ja niiden kasvupaikkavaatimukset.
20236_82346.jpg
Siistit ja ekologiset kuivakäymälät
Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.
202211_80192.jpg
Kimalaisen pesä ilma-aukossa? Asiantuntija vastaa
Onko haittaa, kun kimalainen on tehnyt pesän nähtävästi tiilitalon ilma-aukkoon, sokkelin yläpuolelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton