Itujen kasvatus
Syötävien itujen kasvattaminen on hyvä keino saada tuoretta vihreää, kun pimeimpänä aikana haluaa vaihtelua ulkomaisiin vihanneksiin. Idut sisältävät B-, E-, A- ja C-vitamiineja ja niissä on lisäksi hyvälaatuista proteiinia, entsyymejä, runsaasti kuitua ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja sinkkiä.
Itujen kasvattamisessa tarvitaan:
- Lasipurkki ja sen suulle verkkoa tai sideharsoa, joka kiinnitetään kuminauhalla. (Vaihtoehtoisesti käy tiheä lävikkökin - ahkerat idunkasvattajat ostavat erityisen idätyslaatikon.)
- Siemeniä. Niitä saa luontaiskaupasta tai marketeista. Varmista, että ne ovat syötäväksi tarkoitettuja.
Helpointa on aloittaa alfalfan eli sinimailasen tai mung-pavun siemenistä (mung-pavun siemenet voivat olla kovia vielä idätyksen jälkeenkin). Voit idättää muitakin: adzukipapua, linssiä, ruista, vehnää…
Ohjeet itujen kasvattamiseen
Huuhtele kukkurainen teelusikallinen siemeniä tai papuja, poista tummuneet ja vahingoittuneet. Pane märät siemenet lasipurkkiin ja kiinnitä verkko suuaukkoon. Aseta tölkki esimerkiksi astiankuivauskaappiin siten, että liika vesi pääsee valumaan ulos ja ilma tölkissä vaihtumaan.
Huuhtele siemeniä kerran pari päivässä ja kaada vesi pois. Idut ovat valmiita syötäväksi, kun ne ovat 1–5 cm pitkiä. Tähän kuluu 3–5 päivää.
Nosta valmiit idut päivänvaloon muutamaksi tunniksi, niin ne saavat vihreää väriä – klorofylliä eli lehtivihreää sanotaan elämän eliksiiriksi.
Huuhtele idut vielä ennen syöntiä kylmällä vedellä. Kikherneen ja soijapavun idut pitää kiehauttaa (3–4 min) ennen käyttöä. Idut voi syödä sellaisenaan tai sekoitettuna salaattiin tai wokkiin.
Ituja voi kasvattaa ympäri vuoden.