• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntijan mukaan hän tarkastelee asiakkaidensa pihoja eri näkökulmasta kuin he itse

Oman näköinen ja viihtyisä piha on myös hyväkuntoinen ja toimiva

Tuuli JärvinenKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 17.02.2025
20239_83014.jpg

Syksyn tullen, kun kulunut puutarhakesä on vielä hyvässä muistissa, on hyvä aika tarkastella omaa pihaa kriittisinkin silmin. Mikä siinä toimii tai ei toimi, mikä on mieluista ja hyvää, missä tarvitaan muutosta? Kannattaa kirjata havainnot ylös ainakin siinä tapauksessa, että muutostöihin ryhdytään vasta keväällä. Talven aikana havainnot saattavat pelkästään muistinvaraisina hämärtyä.

Ammattilainen voi nähdä pihallasi yllättäviä mahdollisuuksia

Keväällä, kun puutarhakärpänen jälleen puraisee, on pihasuunnittelijoilla ja -neuvojilla ruuhkaa ja apua voi joutua odottamaan. Mutta syksyllä valmiiksi tehtyjen suunnitelmien avulla päästään nopeasti käsiksi mukaviin istutustöihin. Pihasuunnittelija ja -neuvoja Marja Kärki työskentelee Puutarhamyymälä Muhevaisessa ja on intohimoinen puutarhaihminen itsekin. Ideointi ja kekseliäs ongelmanratkaisu inspiroivat häntä muun muassa neuvontatyössä.

Kysyimme pihasuunnittelija ja -neuvoja Marja Kärjeltä muutamia kysymyksiä hänen työnkuvastaan ja millaisissa tilanteissa asiantuntijan apu on tarpeen.

<p data-block-key="gsvab">Pihasuunnittelija Marja Kärki</p>
Pihasuunnittelija Marja Kärki

Näin asiantuntija vastasi:

Millaista neuvontatyö asiakkaidesi pihoilla on?

‒ Katson asiakkaideni pihoja eri silmin kuin he itse ja saatan nähdä sellaisia mahdollisuuksia, joita he eivät ole tulleet ajatelleeksikaan. On erityisen hienoa, jos voin ehdottaa uutta ajattelutapaa, jonka asiakkaani kokee toimivaksi, vaikka olisi yllättäväkin.

Neuvontakäynnillä ymmärrykseni asiakkaan toiveista täsmentyy keskustelun kautta. Monet pulmat ratkeavat jo käynnin aikaisilla vinkeillä ja ohjeilla. Ja jos isompaa suunnittelua kaivataan, neuvontakäynti säästää aikaa suunnitteluvaiheessa.

Millaisissa tilanteissa puoleesi käännytään?

‒ Pihan toiminnallisuuteen liittyvät pulmat tai tarpeiden muuttuminen esimerkiksi omistajan vaihtuessa tai lasten kasvaessa ovat tilanteita, joissa puoleeni käännytään. Tai kun aika on tehnyt tehtävänsä ja piha kaipaa pientä tai isompaakin uudistusta. Tiedostetaan ehkä, että jotain pitäisi tehdä, mutta ei ole oikein työkaluja muutoksen suunnitteluun tai toteutukseen.

Paljon kotipihoja kierrellessäsi sinulle on kertynyt näkemystä siitä, millaisia pulmapaikkoja puutarhoissa on. Onko joka pihalla omat ongelmansa vai löytyykö niistä yhtäläisyyksiä?

‒ Joka pihalla on toki omat yksilölliset piirteensä. Mutta yleensä ottaen rikkaruohot puhuttavat paljon. Vieressä sijaitsevalta pellolta voi sataa voikukan tai ohdakkeen haituvia yli oman tarpeen tai naapurin suuri vaahtera kasvattaa runsain mitoin siementaimia perennapenkkiin.

Kitkennältä ei koskaan voi täysin välttyä, mutta monilajisilla, dynaamisilla istutuksilla rikkakasvit eivät erotu vaan sulautuvat kokonaisuuteen. Kun tehdään tiheä istutus ja suositaan tuuheita, peittäviä ja nopeakasvuisia lajeja, rikkakasveille jää vähemmän elintilaa.

<p data-block-key="fl0ux">Monilajisissa istutuksissa kukinta vaihtelee ja kestää pitkään eivätkä yksittäiset rikkakasvit kokonaisuudessa erotu.</p>
Monilajisissa istutuksissa kukinta vaihtelee ja kestää pitkään eivätkä yksittäiset rikkakasvit kokonaisuudessa erotu.

Nurmikon pulmista puhutaan paljon. Onko se oikeasti ongelmallinen?

‒ Kyllä ja ei. Jos kasvualusta, valoisuus ja hoito ovat kohdillaan, pysyy nurmikko hyväkuntoisena. Epätoivoa herättävät mm. syvät varjopaikat, kun sinne kylvetty nurmikko ei menestykään. Nurmikko on valon suosija, joten nurmen sijaan voi istuttaa varjon maanpeittokasveja tai muokata alueesta monilajisen istutusalueen. Tai alueen voi jättää myös sammaloitumaan. Sammaleen pinta on todella kaunis, kunhan se saa kasvurauhan.

Syvän varjon paikat saattavat olla myös oivallisia pihan eri toiminnoille, esimerkiksi säilytysvaja, pyöräparkki tai lämpökompostori kannattaa sijoittaa sinne, jos se muuten on mahdollista toimivuuden kannalta. Myös luonnonkivet tai kivetys voivat olla hyvä ratkaisu.

Millaisiin puutarhatoiveisiin asiakkaasi toivovat apua?

‒ Yksi toive esitetään lähes aina ja se liittyy pihan helppohoitoisuuteen. Ihmiset ovat kiireisiä ja heidän aikansa puutarhanhoitoon on kortilla. Pihasta halutaan nauttia ilman, että aina täytyy tehdä jotain. Jos itsellä ei ole kasvien tuntemusta, saattaa käsitys siitä, mikä on helppohoitoista, paljastuakin ajan kanssa aika vaikeahoitoiseksi.

Esimerkiksi aitakasvin valinta on yksi tärkeimpiä valintoja hoidon työläyden näkökulmasta. Kun muotoiltu pensasaita leikataan 1-2 kertaa kasvukaudessa, saattaa hoito käydä odotettua työläämmäksi. Lopputuloksena on muotonsa menettänyt ja alhaalta kaljuuntuva kasvusto. Sen sijaan vapaasti kasvava, monilajinen aidanne voi tarjota kukkaloistoa koko kasvukauden eikä vaadi vuosittaista leikkaamista.

Nurmikkoa pidetään liian usein helppona elementtinä pihalla, mutta sen hoito on todellisuudessa yksi työläimmistä pihatöistä. Vaatiihan se huomiota pelkästään leikkaamisen osalta viikoittain.

<p data-block-key="o56l6">Nurmikon vaihtoehtona monilajinen maanpeittokasvillisuus on helppohoitoinen, kunhan se on vakiintunut kasvupaikalleen eikä paljasta maata kasvien väleissä enää ole.</p>
Nurmikon vaihtoehtona monilajinen maanpeittokasvillisuus on helppohoitoinen, kunhan se on vakiintunut kasvupaikalleen eikä paljasta maata kasvien väleissä enää ole.

Mistä elementeistä helppohoitoisuus siis koostuu?

‒ Kaikkein helpoin hoidettava on hallitun huolimattomasti hoidettu, villi puutarha. Siinä ei ole tarkkaan rajattuja istutusalueita, mutta joka paikassa kasvaa jotain eikä paljasta maata ole. Vaikutelma on niittymäinen, boheemikin, jossa monenlaisia kasveja kasvaa sekaisin. Siksi yksittäiset rikkakasvit eivät edes erotu joukosta.

Monen toiveissa on kuitenkin hoidetumpi ja puutarhamaisempi piha. Joitain elementtejä voi boheemista puutarhasta tai villipuutarhasta silti poimia helpottamaan hoitoa. Esimerkiksi nurmialuetta voi pienentää ja istuttaa enemmän maanpeittokasvillisuutta sen sijaan.

Millaisia seikkoja asiakkaasi eivät itse tule ajatelleeksi pihallaan?

‒ Otan usein puheeksi sen, miten puutarha näyttäytyy ulkoa katsottuna. Ensivaikutelma tulee sisääntulosta, joka on ikään kuin pihan käyntikortti. Pieni panostus siihen tekee puutarhasta kutsuvan kokonaisuuden. Panostuksen ei tarvitse olla suuren suurikaan. Muutama harkittu ruukkuistutus portin kupeessa tai mielenkiintoinen istutusryhmä saattaa muuttaa sisäänkäyntiä melkoisesti.

Minkä harhaluulon haluaisit korjata?

‒ Usein ajatellaan, että kun piha katetaan kivillä, piha on helppo, koska kivet eivät hoitoa kaipaa. Kuinka väärässä he ovatkaan. Vuosien saatossa kivien väliin maatuu koivunsiemeniä ja lehtikariketta, jotka ovat mainiota kasvualustaa rikkakasvien siementaimille. Jos niitä ei säännöllisesti poisteta ja kivien välejä puhdisteta, syntyy vaikutelma hoitamattomasta alueesta. Yksikin rikkakasvi erottuu kivipihalla kuin huutomerkki. Samaan tapaan rikkakasvit erottuvat selkeästi yksilajisissa istutusalueissa, kun taas monilajisessa istutuksessa yksittäistä rikkakasvia ei edes huomaa.

Mitkä ovat yleensä pihasuunnittelun kriittiset pisteet, jotka aina täytyy huomioida?

Tärkeitä asioita on toki paljon, mutta sanoisin, että kolme tärkeintä ovat:

  1. Saada pihan kulkuväylät ja eri toiminnot sellaisiksi, että ne ovat järkeviä ja käytännöllisiä. Ihminen valitsee esimerkiksi kulkuun aina lyhimmän ja suorimman reitin, joka kannattaa ottaa suunnittelussa huomioon. Tai jos terassilla kokataan, lähellä sijaitsevasta yrttitarhasta napsitaan ahkerasti yrttejä ruokiin, mutta toiselta puolelta pihaa niitä ei viitsitä hakea yhtä usein. Muutkin pihan toiminnot on syytä sijoittaa paikoilleen ennen kasvillisuuden suunnittelua. Muun muassa valaistus ja lumen säilytys, pysäköinti, leikki, kierrätys vaikuttavat pihan käytettävyyteen ja turvallisuuteen.
  2. Budjetti ratkaisee, mitä pihalle voi suunnitella. Enkä tarkoita kasveja, sillä ne ovat edullisinta osaa pihasta. Pihan rakenteet, mm. kulkuväylien kantavuus ja pihan muodot vaikuttavat siihen, kuinka paljon tarvitaan kalliita maansiirtotöitä tai pengerryksiä.
  3. Jo pihan suunnitteluvaiheessa on tärkeää huomioida, kuinka paljon halutaan resursoida hoitoon. Jos hoitoon on vain vähän kiinnostusta tai vähän aikaa, voidaan hoidon tarpeeseen vaikuttaa paljonkin mm. pintojen, aitatyypin ja istutusryhmien kasvien valinnoilla.
Kaikkein hankalimmiltakin tuntuviin paikkoihin löytyy kyllä toimiva vaihtoehto joko kasvivalinnoilla tai muilla visuaalisesti miellyttävillä ratkaisuilla. Kannustankin asiakkaitani suhtautumaan kasvivalintoihin avoimin mielin, sillä toisinaan on hylättävä lempikasvit, jos ne eivät viihdy pihan oloissa. Oikein valitut kasvit kukoistavat ja kasvavat kauneimmilleen, sanoo pihasuunnittelija Marja Kärki.

Teksti: Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen
Asiantuntija: Marja Kärki, hortonomi AMK
Kuvat: Tuuli Järvinen ja iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80183.jpg
Mistä kyse, kun pikkuluumu­tomaatti kasvattaa valtavia pallomaisia kukintoja? Asiantuntija vastaa
Idätin kaupan pikkuluumutomaattien siemeniä ja yksi niistä on erikoinen. Se kasvattaa valtavia pallomaisia kukintoja, joissa on satoja tomaatinalkuja kussakin. Koko kasvi on silkkaa kukkaa. Mistä on kyse?
Muhevainen kasvien kerroksellisuus
Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista
Kasvit kehittyvät upeimmilleen, kun ne kasvavat oloissa, joissa ne viihtyvät. Puutarhan suunnittelussa kukkii luovuus, mutta myös tieto, kärsivällisyys ja oikein mitoitettu hoito ovat arvossaan. Kun ymmärrät, millaiset eri olosuhteet tukevat eri kasvien kasvua, onnistut kasvivalinnoissasi. Kasvisi kehittyvät vähemmällä ponnistelulla ja hoidolla kuin kasvit, joiden olot eivät vastaa niiden tarpeita.
Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
202111_73609.jpg
Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset tarvitsevat nokkosia?
Lukija kysyy: "Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset ja ehkä muutkin perhoset tarvitsevat nokkosia? Eli toisin päin: mihin vuodenaikaan ei ainakaan saisi repiä tai katkoa nokkosia, jos ajattelen nokkosistani olevan hyötyä perhosille?"
20201_62050.jpg
Kasvien tehoaineet kevään mörköjä vastaan
Valokuvissa kevät näyttää aina kauniilta ja lämpimältä - varastojen perältä kaivetaan kesämekot, polkupyörä ja poljetaan piknikille puistoon, jossa kukat kukkivat jo täydessä loistossaan. Meille suomalaisille kevät ei ole kuitenkaan aina ihan tätä. Välillä on lunta ja välillä taas ei. No, siinä välissä on vettä. Ja loskaa. Toki ne kukat ja muut kasvit sieltä alkavat aikanaan kurkkimaan, ja linnut palaavat lopulta hermolomiltaan. Harmittavan usein tämä kaikki menee kuitenkin melkoisen lähelle kesää, jolloin suurin osa keväästä on monelle melkoisen harmaata ja ilotonta. Tutkitusti suomalaiset ovatkin keväisin onnettomimmillaan.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton