Kaunista pihaasi - istutuskausi jatkuu astiataimilla
Astiataimi on ruukussa tai pussissa kasvatettu taimi. Juuripaakku pysyy kasassa, kun astia poistetaan. Taimia ei yleensä tarvitse leikata, koska ne ovat jo hyvin haarottuneita. Istutusaika on koko sulan maan ajan, roudan sulamisesta maan jäätymiseen. Astiataimilla saat heti vihreää ja kukkivaa ilmettä pihaasi.
Istuttaminen
Kastele taimia ennen istutusta astiassa niin, että koko juuristo varmasti kastuu. Juuripaakku ei saa kuivua missään vaiheessa. Jos säilytät taimia pidempiä aikoja, muista kastella kuin ruukkukukkaa ikkunallasi. Istutuskuoppa kastellaan, veden annetaan imeytyä pohjamaahan ja kuoppa täytetään mullalla. Astiataimesta poistetaan ruukku ja muovikääreet. Juuripaakkua ei missään tapauksessa rikota. Istuta niin, että paakun pinnan yläpuolelle tulee 2-5 cm multaa. Tiivistä multa varovasti kastelemalla ja polkemalla, rikkomatta paakkua ja varo vahingoittamasta juurenniskaa.
Kasteleminen
Astiataimi istutettunakin on kuin kukka ikkunalla! Juuret ovat kaikki juuripaakussa ja vie oman aikansa, että ne kasvavat riittävästi pohjamaahan saadakseen sieltä vettä. Keväällä ja kesällä taimia kastellaan kaksi kertaa viikossa. Pensaille annetaan istutusvaiheessa 10-20 l vettä/ taimi, puille vielä reilummin. Istutuksen jälkeen jokaisella kastelukerralla annetaan 10 litraa pensasta kohden. Mullan on kastuttava syvältä. Päivittäisestä parin litran liruttelusta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Juuret kasvavat kosteaan pintamaahan sen sijaan, kun niiden pitäisi kasvaa syvälle. Tuulisella, kuivalla kelillä taimien lehdistöä voi sumutella päivittäin.
Kastelun helpottamiseksi kasvin tyvelle voi jättää kastelusyvennyksen. Syksyllä kuoppa on ehdottomasti täytettävä tai muokattava jopa kumpareeksi. Mikään kasvi ei kestä tyvelleen jäätyvää vettä! Syksyllä riittää kastelu kerran viikossa eikä sumutusta tarvita.
Puutarhamyymälöissä valikoima pensaiden astiataimia
Hyviä peittopensaita kasviryhmiksi ja mataliin aidanteisiin löytyy pensasangervoiden (Spiraea) ryhmästä: tiheä, pystykasvuinen koivuangervo (Spiraea betulifolia) I-VI, kukkii valkoisin kukin heinä-elokuulla. Samanlainen pyöreä lehdistö on rinneangervolla (Spiraea densiflora) I-III, joka ruusunpunaisin kukin sopii samaan ryhmään. Kaunis väripari syntyy myös tummanroosana kukkivasta ruusuangervosta (Spiraea japonica 'Froebelii') I-IV ja valkokukkaisesta valkoruusuangervosta (Spiraea japonica 'Albiflora') I-IV. Kaikki nämä neljä kasvavat 50-100 cm korkuisiksi.
Muurien ja reunusten päälle sopii kauniin rentokasvuinen, hieman ruusuangervoa muistuttava, vaaleanpunaisin kukkiva loistoangervo (Spiraea japonica 'Odensala') I-VII. Havuryhmien piristäjäksi väliin voi istuttaa keijuangervon (Spiraea japonica 'Little Princess') I-VI. Rinteisiin maata sitomaan sopii maarönsyjä tekevä mökinangervo (Spiraea x rosalba) I-VII, joka kukkii heinä-elokuussa vaaleanpunaisin kukin.
Hanhikit kukkivat pitkälle syksyyn, heinäkuusta lokakuulle. Valkoinen pensashanhikki (ent.Potentilla, nyk. Dashipora fruticosa 'Abbotswood') I-III kasvaa 30-50 cm korkuiseksi, kymmenisen senttiä korkeammaksi pensashanhikki (Dasiphora fruticosa 'Goldteppich') I-V, jolla on tummankeltaiset kukat.