• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu

Tiina Painokallio
Päivitetty 12.06.2025
202212_80402.jpg

Huonekasvin vedentarve riippuu paitsi lajista myös ympäröivistä olosuhteista. (Kuva: Adobe Stock)

Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?

Runsas kastelu

Runsaassa kastelussa multa todellakin pidetään märkänä, edes mullan pinta ei saa kuivahtaa. Vettä annetaan niin runsaasti, että sitä valuu pohjareiästä alusvadille. Vettä ei kuitenkaan saa jättää pitkäksi aikaa seisomaan, vaan se on kaadettava pois, sillä vain harvat kasvit sietävät seisovaa kylmää vettä. Märkyyttäkin vaativa kasvi voi kärsiä kohtuuttomasta kastelusta.

Runsaan kastelun voi hoitaa myös alusvadilta imeyttämällä. Alusvadille vettä kaadetaan pienissä erissä niin kauan, että mullan pinta tuntuu tuoreelta eikä paakku enää ime vettä. Liika vesi kaadetaan pois.

<p data-block-key="7hser">Arabiankahvi (Coffea arabica) vaatii runsasta kastelua. (Kuva: Floradania)</p>
Arabiankahvi (Coffea arabica) vaatii runsasta kastelua. (Kuva: Floradania)

Kohtuullinen kastelu

Kohtuullisessa kastelussa multapaakku saa kuivahtaa muutaman päivän ajan perusteellisen kostutuksen jälkeen. Kasville annetaan vettä vasta kun pintamulta on kolmen–neljän sentin syvyydeltä kuivahko. Vettä annetaan sen verran, että alusvadille vuotaa vain pieni vesitilkka.

Alusvadin kautta kasteltaessa vettä annetaan pieninä erinä sitä mukaa kuin vesi imeytyy multaan. Tosin kaikki mullat eivät ime vettä kunnolla, joten pintakastelu voi olla tarpeen.

Kohtuullisen kastelun ja tasaisen kosteuden ero on vaikeasti tulkittavissa.

<p data-block-key="4z03i">Värinokkoselle eli isokirjopeipille (Solenostemon scutellarioides) tasainen kosteus on välttämätön. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Värinokkoselle eli isokirjopeipille (Solenostemon scutellarioides) tasainen kosteus on välttämätön. (Kuva: Adobe Stock)

Niukka kastelu

Niukassa kastelussa vettä ei valu alusvadille vaan se jää multapaakkuun. Niukalla kastelulla ei aina saada aikaan niukkaa tasatuoreutta, mikä ollisi monelle kasville tarpee lepokaudella. Pinnan kastelu päivittäin on väärä tapa, sillä veden tulee valua juuriin asti, jos sitä annetaan. Niukka tasatuoreus on helpointa saada aikaan, kun kasvin latvus ja juuristo ovat kohtuullisen kokoiset multamäärään verrattuna. Pieni multamäärä kuivuu liikaa, jos kasvi on iso siihen suhteutettuna. Yleensä on viisaampaa kastella liian vähän kuin turhan paljon.

<p data-block-key="guz2e">Adenia (Adenium obesum) pärjää niukalla kastelulla. (Kuva: Floradania)</p>
Adenia (Adenium obesum) pärjää niukalla kastelulla. (Kuva: Floradania)
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20205_64703.jpg
TUKES tiedottaa: Auta pörriäisiä
Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.
Villivadelma
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja.
Kateviljely on helppoa.
Vinkkejä maanpeitteisten viljelymenetelmien käyttöön
Ryytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5‒10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.
20234_81445.jpg
Mikä on paras ajankohta puiden ja pensaiden taimien istutukselle?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
On juuri sopiva hetki säilöä herukoita – pakasta, hilloa tai keitä mehua talven varalle
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20217_71460.jpg
Perinnekasvi: Ketoneilikka
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on ketoneilikka (Dianthus deltoides). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton