• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kylvä niittykukkia puutarhaasi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.06.2018
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Niityillä ja kedoilla, ojan varsilla ja joutomailla kukkii toinen toistaan kauniimpia ja kestävämpiä kasveja. Meistä jokainen on varmasti keräillyt niitä myös maljakkoon ja saanut nauttia kukkien herkästä kauneudesta myös sisätiloissa. Luonnonkukista kerätty kimppu ilahduttaa ostetun kimpun tavoin - ja monia kasveja voi myös kuivata!

Tilaa niittykukkien siemeniä annospusseissa - tai hanki valmis niittykukkaseos Rakentaja.fi verkkokaupasta!

Niittykukkia puutarhaan?

Kuinka moni meistä on kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että niittykukat viihtyisivät ja menestyisivät myös puutarhassa? Ne ovat oloihimme sopeutuneita, kestäviä ja usein terveitäkin lajikkeita, jotka saattavat suorastaan yllättää kasvuinnollaan kotipuutarhurin!

Niittykukat sopivat mainiosti täydentämään kukkapenkkejä; tuoden ryhmään lisää värejä, muotoja, kestävyyttä ja vaihtelevuutta jalostetumpien perennojen joukkoon. Säännöllisestä leikkuuta kestävistä niittykukista voi perustaa myös viehättävän kukkanurmen tai pihakedon puutarhaa elävöittämään. Niittykukista löytyy myös sopivia lajeja maanpeittokasveiksi.

Lue lisää:
Niityn kauneimmat kukat kotipuutarhaan
Kukkanurmi

Oikea kasvi oikeaan paikkaan

Kasvupaikan olosuhteen on aina otettava huomioon, kun valitsee tontilleen sopivia kasveja. Tämä sääntö pätee niin puihin, pensaihin kuin perennoihinkin - niin valmiisiin taimiin kuin luonnonkasveihinkin. Istuttamalla tai kylvämällä kasvit sellaiselle paikalle, joka vastaa niiden kasvupaikkatoiveita tarjoaa niille mahdollisimman hyvän mahdollisuuden menestyä. Valitaan siis aurinkoiselle paikalle auringossa viihtyviä, varjoisalle paikalle varjon kasveja ja kosteikon äärelle kosteudesta pitäviä lajeja!

Kasveja valittaessa ja myös niittyä perustettaessa on siis otettava huomioon kasvupaikan kosteusolot, valon määrä sekä maaperän laatu. Jonkin verran voimme onneksi myös vaikuttaa kasvuolosuhteisiin kasvualustaa muuttamalla ja valo-oloja parantamalla. Maaperää voi parantaa lisäämällä turvetta tai multaa, lannoittamalla ja kalkitsemalla - sitä voi tarvittaessa myös köyhdyttää, keventää ja happamoittaa. Pienellä vaivalla voi luoda eri lajeille optimaaliset olot.

Niityn perustaminen

Niittykukkia voi siis kylvää kukkaryhmiin, tontin reunoille ja muihin aukkopaikkoihin. Jos tilaa riittää, niin omaksi ja naapureiden sekä eläinmaailman edustajien iloksi voi perustaa kokonaisen niityn!

Niityn perustamisessakin on omat niksinsä, jotta rikkakasvit eivät pääsisi valloittamaan niittykukille varattua tilaa. On valittava oikeat kasvit (osa 1), kunnostettava kasvualusta (osa 2), kylvettävä siemenet (osa 3), odotettava kärsivällisesti (osa 4) ja hoidettava niittyään (osa 5). Seuraava artikkelisarja sisältää ohjeet niityn perustamiseen:

OSA 1/5: Kasvien valinta
OSA 2/5: Maan muokkaus
OSA 3/5: Niittysiementen kylväminen
OSA 4/5: Niityn kehitys
OSA 5/5: Kukkaniityn hoito

Niittykukkien siemeniä annospusseissa ja seospusseissa

Suomen Niittysiemen Oy:n

tuotevalikoimaan kuuluu kattava valikoima kotimaisten niittykasvien siemeniä. Heiltä löytyy myös valmiita siemenseoksia; aurinkoisen paikan seos, seos rinnekedolle, perhosniittyseos, unikkoniittyseos, kellokukkaseos jne.

Tutustu Rakentaja.fi verkkokaupan valikoimaan tai käy Suomen Niittysiemen Oy:n omassa verkkokaupassa!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81947.jpg
Hurmaavat kukkapuut juhlistavat kesää
Koristeelliset kukkapuut mahtuvat pieneenkin pihaan ja toimittavat muiden lehtipuiden tapaan tärkeää tehtäväänsä puutarhan viihtyisyyden ja kasvillisuuden kerroksellisuuden luomisessa. Ne houkuttelevat myös puutarhaan pölyttäjiä, jotka vuorostaan vetävät perässään suurempiakin luonnon eläimiä, vaikkapa siilejä, lintuja ja oravia.
20207_65886.jpg
Mitä on etanadynamiitti?
Oletko joskus harmitellut kiveä tai kalliota, joka on yksinkertaisesti "väärässä paikassa"? Tiedätkö, että on olemassa tuote, jolla niistä voi päästä eroon ilman lupabyrokratiaa ja kallista ammattiapua? Se on Ter-Mite murtolaasti eli niin sanottu etanadynamiitti.
20226_78648.jpg
Sipulin tuholaiset ja taudit
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.
202112_73916.jpg
Nuuksion kansallispuisto on uhanalaisten sammalten keidas
Nuuksion kansallispuistossa kasvaa poikkeuksellisen paljon uhanalaisia sammallajeja, kuten haapariippusammalta, korpikaltiosammalta ja kalliokaulussammalta. Kansallispuiston varjoisat jyrkänteet ja lahopuut tarjoavat hyviä kasvupaikkoja sammalille, joiden elintila on vuosien saatossa kaventunut.
200610_521.jpg
Kultarannan muotopuutarha on vertaansa vailla
Muotopuutarhan suunnittelun pääperiaatteina olivat symmetrisyys ja aksiaalisuus (akselina toimii sommitelman keskeinen suora linja, puutarhan keskiakseli). Symmetrisyys näkyy mainiosti vuodelta 1964 peräisin olevassa Suomi-tarhassa: marketat, härmesalviat ja sinitähtöset muodostavat vesialtaan ympärille neliön, jossa vastakkaiset sivut ovat toistensa peilikuvat. Suomi-tarhan värit ovat luonnollisesti sininen ja valkoinen. Puiset, hohtavan valkoiset puistonpenkit ovat edelleen samaa tyyliä kuin alkuperäiset kalusteet: Nykyiset penkit ovat Rakennushallituksen 1950-luvulla teettämiä, muodoiltaan hieman alkuperäisiä yksinkertaisempia.
20228_79456.jpg
Komea lumipalloheisi on koiranheiden lajike; tiesitkö?
Koiranheisi(Viburnum opulus), kansanomaisesti myös koiranheisipuu, on puuvartinen pensas, joka kuuluu tesmayrttikasvien heimoon ja heisien sukuun. Mutta moniko tietää, että koristekasvina viljelty lumipallopensas elilumipalloheision sen lajike?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton