• Etusivu
  • Kasvillisuus

Lisävaloa yrteille ja huonekasveille

Tiina Painokallio
Päivitetty 04.11.2024
202010_67070.jpg

Hyvä keinovalo turvaa kasvien riittävän valonsaannin pimeään vuodenaikaan.

Pimeänä vuodenaikana kaikki elävät kasvit hyötyvät lisävalosta, niin huonekasvit kuin yrtitkin. Voit nauttia tuoreista yrteistä ympäri vuoden, kun sijoitat ne sisätiloissa ikkunalaudalle ja huolehdit talvella riittävästä valonsaannista keinovalolla. Kasvien valontarve vaihtelee, mutta pimeään aikaan lisävaloa kannattaa antaa vähintään kahdeksan tuntia päivässä.

Valo ja riittävä ilmankosteus vahvistavat kasvia

Huonekasvien kannalta lisävalon tarve ajoittuu lokakuusta helmikuulle. Niukassa valossa nuput voivat tippua ja kukinta tyrehtyy. Riittämätön valon määrä ilmenee muun muassa kellastuneina lehtinä. Heikkokuntoinen kasvi altistuu myös helpommin tuholaisille ja kasvitaudeille. Muista lisäksi suihkutella kasveja puhtaalla vedellä säännöllisesti, sillä punkit ja kirvat vaivaavat yleensä liian kuivia kasveja.

Lähiruokaa omasta keittiöstä

Itse kasvatettu ruoka maistuu aina parhaimmalta. Kotikasvattaja saa myös aina tuoretta ja eettisesti tuotettua syömistä. Monet meistä kuitenkin ostavat tuoreet yrtit valmiina kaupasta, sillä haasteena voi olla pitää yrtit kotona elinvoimaisina, kun luonnonvalon määrä syksyn saapuessa vähenee.

Yrttien hyvinvoinnin voi turvata antamalla niille erityisesti fotosynteesissä tarvittavaa sinistä ja punaista valoa ilman UV-säteilyä. Esimerkiksi Airamin Herby-led-pöytävalaisin on tarkoitettu yrttien, taimien ja pienten huonekasvien kasvuvaloksi, ja siihen mahtuu kolme pientä ruukkua. On/off-kytkimen painalluksella kasvivalaisin muuntuu kätevästi 4 000 kelvinin viileäksi valonlähteeksi.

<p data-block-key="kb0bu">Herby-led on tarkoitettu yrttien, taimien tai pienten huonekasvien kasvuvaloksi.</p>
Herby-led on tarkoitettu yrttien, taimien tai pienten huonekasvien kasvuvaloksi.
202010_67079.jpg

Lisävaloa taimikasvatukseen

Puutarhaharrastajat heräävät talviunilta jo tammikuussa, jolloin on aika laittaa ensimmäiset siemenet multaan ja aloittaa taimikasvatus sisätiloissa.

Jotkut siemenet itävät pimeässä mullan alla ja jotkut valossa mullan pinnalla. Heti itämisen jälkeen lähes kaikki kuitenkin tarvitsevat kipeimmin lisävaloa räjähdysmäiseen kasvuunsa.

Jos hyvin itäneet kesäkukkien taimet venyvät laihoiksi honteloiksi, syy on yleensä valon puute. Vanhat hehkulamput tai halogeenit eivät sovellu kasvilampuiksi, koska ne tuottavat liikaa lämpöä. Kotipuutarhurille suositeltavia ovat energiansäästö- tai led-kasvilamput, koska ne kuluttavat vähän energiaa ja tuottavat vain hyvin vähän lisälämpöä.

Kasvilamppujen mahtavin etu on kasvivalon spektri, joka on sovitettu kasvun kannalta optimaaliseksi. Spektrissä on paljon sinisiä ja punaisia aallonpituuksia ja vain vähän kasvien kannalta hyödyttömiä keltaisia aallonpituuksia.

Sijoita kasvivalo oikealle etäisyydelle

Kotona huonekasveja valaistaessa oikea etäisyys kasviin on tärkeä, sillä liian lähelle asetetun tavallisen lampun kuumuus voi vahingoittaa kasvin lehtiä. Liian kaukana olevasta lampusta ei puolestaan ole kasville tarvittavaa hyötyä.

Valitse siis kasveille energiapihi led-valaistus, joka ei juurikaan lämpene, ja sijoita valo lähellä kasvia, jotta kasvi saa valaistuksesta kaiken hyödyn irti.

Esimerkiksi Airamin Fiora-valaisimessa on ihmissilmälle miellyttävävaloinen led-kasvilamppu, jonka säteily on sovitettu kasvin tarvitsemille aallonpituuksille.

Kolme metriä pitkän johdon ansiosta valopiste voidaan tuoda lähelle kasvia. Suomalaisissa taloissa tavallinen pistorasia on usein lähellä ikkunaa, joten pitkä johto ja euro-pistoke yhdessä mahdollistavat Fiora-valaisimen käytön ikkunavalaisimena.

<p data-block-key="kqu0c">Helposti asennettava Fiora-led-kasvivalaisin voidaan sijoittaa vapaasti huonetilan kattoon.</p>
Helposti asennettava Fiora-led-kasvivalaisin voidaan sijoittaa vapaasti huonetilan kattoon.
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.
20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton