Lisävaloa yrteille ja huonekasveille
Hyvä keinovalo turvaa kasvien riittävän valonsaannin pimeään vuodenaikaan.
Pimeänä vuodenaikana kaikki elävät kasvit hyötyvät lisävalosta, niin huonekasvit kuin yrtitkin. Voit nauttia tuoreista yrteistä ympäri vuoden, kun sijoitat ne sisätiloissa ikkunalaudalle ja huolehdit talvella riittävästä valonsaannista keinovalolla. Kasvien valontarve vaihtelee, mutta pimeään aikaan lisävaloa kannattaa antaa vähintään kahdeksan tuntia päivässä.
Valo ja riittävä ilmankosteus vahvistavat kasvia
Huonekasvien kannalta lisävalon tarve ajoittuu lokakuusta helmikuulle. Niukassa valossa nuput voivat tippua ja kukinta tyrehtyy. Riittämätön valon määrä ilmenee muun muassa kellastuneina lehtinä. Heikkokuntoinen kasvi altistuu myös helpommin tuholaisille ja kasvitaudeille. Muista lisäksi suihkutella kasveja puhtaalla vedellä säännöllisesti, sillä punkit ja kirvat vaivaavat yleensä liian kuivia kasveja.
Lähiruokaa omasta keittiöstä
Itse kasvatettu ruoka maistuu aina parhaimmalta. Kotikasvattaja saa myös aina tuoretta ja eettisesti tuotettua syömistä. Monet meistä kuitenkin ostavat tuoreet yrtit valmiina kaupasta, sillä haasteena voi olla pitää yrtit kotona elinvoimaisina, kun luonnonvalon määrä syksyn saapuessa vähenee.
Yrttien hyvinvoinnin voi turvata antamalla niille erityisesti fotosynteesissä tarvittavaa sinistä ja punaista valoa ilman UV-säteilyä. Esimerkiksi Airamin Herby-led-pöytävalaisin on tarkoitettu yrttien, taimien ja pienten huonekasvien kasvuvaloksi, ja siihen mahtuu kolme pientä ruukkua. On/off-kytkimen painalluksella kasvivalaisin muuntuu kätevästi 4 000 kelvinin viileäksi valonlähteeksi.
Lisävaloa taimikasvatukseen
Puutarhaharrastajat heräävät talviunilta jo tammikuussa, jolloin on aika laittaa ensimmäiset siemenet multaan ja aloittaa taimikasvatus sisätiloissa.
Jotkut siemenet itävät pimeässä mullan alla ja jotkut valossa mullan pinnalla. Heti itämisen jälkeen lähes kaikki kuitenkin tarvitsevat kipeimmin lisävaloa räjähdysmäiseen kasvuunsa.
Jos hyvin itäneet kesäkukkien taimet venyvät laihoiksi honteloiksi, syy on yleensä valon puute. Vanhat hehkulamput tai halogeenit eivät sovellu kasvilampuiksi, koska ne tuottavat liikaa lämpöä. Kotipuutarhurille suositeltavia ovat energiansäästö- tai led-kasvilamput, koska ne kuluttavat vähän energiaa ja tuottavat vain hyvin vähän lisälämpöä.
Kasvilamppujen mahtavin etu on kasvivalon spektri, joka on sovitettu kasvun kannalta optimaaliseksi. Spektrissä on paljon sinisiä ja punaisia aallonpituuksia ja vain vähän kasvien kannalta hyödyttömiä keltaisia aallonpituuksia.
Sijoita kasvivalo oikealle etäisyydelle
Kotona huonekasveja valaistaessa oikea etäisyys kasviin on tärkeä, sillä liian lähelle asetetun tavallisen lampun kuumuus voi vahingoittaa kasvin lehtiä. Liian kaukana olevasta lampusta ei puolestaan ole kasville tarvittavaa hyötyä.
Valitse siis kasveille energiapihi led-valaistus, joka ei juurikaan lämpene, ja sijoita valo lähellä kasvia, jotta kasvi saa valaistuksesta kaiken hyödyn irti.
Esimerkiksi Airamin Fiora-valaisimessa on ihmissilmälle miellyttävävaloinen led-kasvilamppu, jonka säteily on sovitettu kasvin tarvitsemille aallonpituuksille.
Kolme metriä pitkän johdon ansiosta valopiste voidaan tuoda lähelle kasvia. Suomalaisissa taloissa tavallinen pistorasia on usein lähellä ikkunaa, joten pitkä johto ja euro-pistoke yhdessä mahdollistavat Fiora-valaisimen käytön ikkunavalaisimena.