Luo oma hyötypuutarhasi ja kruunaa se kasvihuoneella: oma sato maistuu aina parhaalta
(Kuva: Adobe Stock)
Naapurin vihreyttä ja punaisia tomaatteja pursuava kasvihuone saa haaveilemaan omasta kasvihuoneesta. Ennen huoneen hankkimista kannattaa tutustua tarjolla oleviin vaihtoehtoihin ja suunnitella kasvihuoneelle sopiva paikka tontilla. Kasvihuoneen rakentamisesta ja sijoittamisesta on olemassa rakennusvalvontaan liittyviä määräyksiä.
Kasvihuoneen rakentaminen
Maaseudulla kasvihuoneen rakentaminen on melko vapaata, mutta taajamissa ja etenkin suurehkoissa kaupungeissa asiasta on olemassa tarkempia määräyksiä. Käyttöiältään pidempi-ikäiset lasi- ja kennolevyhuoneet voivat joissakin kaupungeissa tarvita rakennusluvan ja toisissa kaupungeissa riittää kirjallinen ilmoitus.
Muovihuoneen saa rakentaa yleensä ilman rakennuslupaa, mutta kaupungeissa suositellaan sen sijoittamista sisäpihalle. Kasvihuoneen rakentamista koskee sama sääntö kuin muutakin tontille rakentamista. Sitä ei saa sijoittaa 5 metriä naapurin rajaa lähemmäksi ilman naapurin suostumusta.
Tarkempia rakentamista ohjaavia määräyksiä on syytä kysyä oman kunnan rakennustarkastajalta.
Kasvihuone sijoitetaan tontille aurinkoiselle paikalle. Jos viljely kasvihuoneessa aloitetaan keväällä varhain, valo-olosuhteet huoneessa ovat tasaisemmat kun huone sijoitetaan itä-länsi suuntaisesti. Kesällä valo-olosuhteet ovat niin hyvät, että ainostaan kesäviljelyyn tarkoitettu huone voidaan sijoittaa pohjoinen-etelä suuntaan.
Katso, millaisia kasvihuoneita suomalaiset ovat rakentaneet vuosien varrella.
Kasvihuonen perustukset ja muovin valinta
Perustukset kannattaa tehdä huolella. Hiekka ja sen päällä eristelevy ovat tukeva routaantumaton perusta. Lasihuoneelle betonilaatta hiekan päällä on paras vaihtoehto. Muovihuoneen perustuksena käytetään yleensä painekyllästettyä puuta. Kennolevyhuoneissa voi käyttää kumpaa tahansa.
Kasvihuoneesta haaveilevalla ovat valittavana joko valmiina ostettavat huoneet tai rakentaminen itse alusta asti. Kasvihuoneen katemateriaalina halvin vaihtoehto on muovi.
Ihan mitä tahansa muovia ei kannata käyttää. Muoviksi kannattaa valita auringon UV-säteilyä kestävää muovia. Ammattiviljelijät käyttävät etyylivinyyliasetaatti eli EVA-kalvoa. Tällainen katemuovi kestää 5–10 vuotta, mikäli huolehditaan, ettei katteen päälle kertyvä lumi pääse sitä rikkomaan.
Halvempi vaihtoehto on polyeteeni- eli PE-kalvo, joka kuitenkin haurastuu jo yhden kesän aikana. Se sopii huoneeseen, josta katemuovi poistetaan joka syksy.
Lisää kasvihuoneen materiaalien valinnasta
Siistin näköisen ja helposti puhdistettavan huoneen saa valitsemalla katteeksi lasia. Lasi on katteista painavinta ja tästä syystä rungon ja katteen kiinnitykseen käytettävien puitteiden pitää olla vankkaa tekoa.
Lämmöneristyskyvyltään parhaita ovat polykarbonaatista valmistettu kennolevy. Se on pitkäikäinen katemateriaali, huonona puolena on lasia heikompi valonläpäisykyky, josta on haittaa lähinnä keväällä viljelyä aikaisin aloitettaessa.
Kasvihuoneen puitteet ja runkomateriaalit voivat olla joko puiset tai alumiiniset. Alumiiniset rakenteet ovat kevyet ja helpot puhdistaa. Niitä käytetään yleisesti lasi- ja kennolevyhuoneissa.
Muovihuoneissa käytetään useimmiten puu- tai metallikaaria. Painekyllästys lisää puun käyttöikää. Painekyllästysaineilla käsiteltyä puuta ei suositella suoraan kosketuksiin kasvien kanssa, vaan puu on hyvä maalata valkoisilla kasvihuonemaaleilla. Valkoiset puitteet lisäävät samalla huoneen valoisuutta.
Alumiinipuitteisiin kate kiinnitetään asettamalla kate puitteissa oleviin uriin ja tiivistämällä raot silikonilla. Muovihuoneen katteen kiinnittää nopeimmin paineilmanaulaimella, mutta työ onnistuu pienillä ruuveilla tai nauloillakin.
Muovihuone on halvin vaihtoehto. Lasi-ja kennolevyhuoneiden hinnat ovat 500–1000 eurosta ylöspäin. Kasvihuoneen pystyttämiseen kuluu aikaa kahdelta henkilöltä 1–2 päivää. Joillakin kasvihuonevalmistajilla- ja myyjillä on myös pystytyspalvelu, jota kannattaa kysyä, jos työ itse tehtynä tuntuu vaikealta.
Betonilaatta kannattaa valaa jo edellisenä kesänä sopivien säiden vallitessa. Myös puusta tehtävän perustuksen voi laittaa paikoilleen jo edellisenä kesänä, niin pääsee rungon pystytystyöhön aikaisemmin. Kasvihuoneen voi rakentaa valmiiksi jo syksylläkin. Talven aikana on kuitenkin huolehdittava, ettei raskas lumi riko katetta.