• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mustatorvisienen maku ja käsittely – vinkit käyttöön ja säilöntään

Tiina Painokallio
Päivitetty 25.05.2025
Mustatorvisieni

Mustatorvisieni kasvaa kosteissa ja rehevissä sekametsissä, missä se saattaa piiloutua huomaamattomasti sammalen keskelle. (Kuva: Adobe Stock)

Tätä helposti tunnistettavaa sientä löytyy yleisesti koko Suomesta, mutta pohjoisessa niitä on harvemmassa. Vaikka heinäkuussakin saattaa näitä sieniä löytää, niin etenkin elo-syyskuu on torvisienten aikaa. Toki löytöjä voi tehdä lokakuussakin. Yleensä, kun yhden on bongannut, muut löytyvät helposti. Tarkkuutta etsimisessä tarvitaan, sillä mustatorvisieni on sen verran taitava piiloutumaan.

Sekametsät ovat varmimpia löytöpaikkoja. Metsän on kuitenkin oltava kostea ja rehevä. Sieni on paikkauskollinen, joten vuosi toisensa jälkeen voi hyvin suunnata askeleensa samoille apajille!

Torvisienen tunnistaminen

Mustatorvisientä ei oikeastaan voi sekoittaa muihin sieniin, sillä niin omalaatuisen näköinen se on. Lakki ja jalka ovat yhtä alaspäin kapenevaa suppiloa - tai torvea. Jalka on myös täysin ontto.

Sieni on väriltään harmaasta mustaan. Jalan pinnassa on vaaleaa, jauhomaista materiaalia. Lakissa ei ole helttoja eikä pillistöä. Lakin reuna on taittunut.

Mustatorvisieni on noin 10 cm korkea. Sen malto on ohutta, joten saalismäärä jää pienehköksi.

Vinkki! Juuresta kannattaa jättää n. ½ cm maahan, sillä se maistuu mullalle.

Mustatorvisienen valmistaminen

Mustatorvisieni kelpaa käytettäväksi sinällään; paistamisen jälkeen pääsee oitis syömään! Sieni on myös helppo kuivata ohutmaltoisuutensa vuoksi. Pakastuskin onnistuu. Kun torvisienen on saanut kuivattua, niin se sopii mausteeksi erilaisiin ruokiin pieninä palasina. Sienen maku on voimakas ja muuttaa ruoan värin tummaksi, joten malttia sen käytössä.

Kannattaa kokeilla mustatorvisieniä myös näin käytettyinä:

Mustatorvisienikastike

- 25 g mustatorvisieniä
- sipulia
- 1 purkki smetanaa

Kiehauta liotetut sienet sipulin kera ja lisää smetana.

Se oli siinä - Hyvää ruokahalua!

Ohje

Ohje

Lue myös:

Kasvillisuus
sienet
reseptit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kaksi valkoista herkkusientä aurinkoisessa metsässä
Herkkusieni houkuttelee metsäretkelle – opi löytämään ja valmistamaan oikein
Herkkusienilajeja on Suomessa kaksi; kuusi- ja peltoherkkusieni. Herkkusieni on monikäyttöinen ja maultaan hienostunut ruokasieni, joka kasvaa luonnonvaraisena myös Suomen metsissä. Sen tunnistaminen vaatii silmää, sillä herkkusieni muistuttaa vaarallisesti valkokärpässientä. Opi erottamaan herkkusieni muista, selvitä sen kasvuympäristöt ja poimi vinkit herkulliseen ruoanlaittoon.
Tomaatti on värikäs suosikki ruokapöytään
Tomaatin punainen kutsu: väri, jolla on historia ja vaikutus
Tomaatti kuuluu kasvisten viiden värin jaottelussa punaisen eli vahvan voimavärin ryhmään. Tomaatin väri sykähdytti ihmisiä jo ennen kuin oli tieteellisiä tuloksia värien vaikutuksesta elintoimintoihin. Niinpä ranskalaiset ja italialaiset kutsuivat tomaattia alkujaan nimillä lemmenomena ja kultaomena, pomme d'amour ja pomodoro.
Punainen isohapero metsässä
Näin tunnistat isohaperon – Väritys, rakenne ja koko
Kaikkialla maassamme voi törmätä isohaperoon. Sieni viihtyy soisessa ja havupuisessa maastossa. Hapero kasvaa äkäiseen tahtiin. Senpä vuoksi siitä saadaan vuosittain runsas sato.
20148_40614.jpg
Syö se kukkasin – kokeile kukkareseptejä arkeen ja juhlaan
Syötävät kukat ovat kauniita koristeita ja suloisen makuisia mausteita. Tarjoa kevään ja kesän kahvihetkissä ja juhlissa herkkuja sekä suulle että silmille!
Männynpunikkitatti – Mäntymetsän maukas aarre
Herkulliset tatit: männynpunikkitatti
Tämä tatti on yleinen tuttavuus erityisesti koko mittaansa venyneessä mäntymetsässä. Sekametsistäkin männynpunikkitattia toki löytyy. Nimestäkin saattaa jo päätellä, että sieni on kuitenkin männyn seuralainen. Männynpunikkitatti on sooloilija; harvemmin esiintyy ryhmissä.
20194_57441.jpg
Leikkaa nurmikko entistä vaivattomammin ja hallitummin
Kesällä pihanurmi kasvaa usein yllättävälläkin vauhdilla vaatien säännöllistä leikkuuta pysyäkseen siistinä. Nurmikonleikkuun voi kuitenkin hoitaa vähällä vaivalla ilman "perinteistä bensankatkuista pörinää". Sähkökäyttöiset Bosch Rotak -ruohonleikkurit tekevät pihan siistimisestä miellyttävää puuhaa. Hiljainen käyntiääni, tarkka leikuujälki ja kevyt ergonominen työskentelyasento vievät nurmikon ajamisen uudelle tasolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton