Mustatorvisieni
Sekametsissä piileskelevä sieni
Tätä helposti tunnistettavaa sientä löytyy yleisesti koko Suomesta, mutta pohjoisessa niitä on harvemmassa. Vaikka heinäkuussakin saattaa näitä sieniä löytää, niin etenkin elo-syyskuu on torvisienten aikaa. Toki löytöjä voi tehdä lokakuussakin. Yleensä, kun yhden on bongannut, muut löytyvät helposti. Tarkkuutta etsimisessä tarvitaan, sillä mustatorvisieni on sen verran taitava piiloutumaan.
Sekametsät ovat varmimpia löytöpaikkoja. Metsän on kuitenkin oltava kostea ja rehevä. Sieni on paikkauskollinen, joten vuosi toisensa jälkeen voi hyvin suunnata askeleensa samoille apajille!
Torvisienen tunnistaminen
Mustatorvisientä ei oikeastaan voi sekoittaa muihin sieniin, sillä niin omalaatuisen näköinen se on. Lakki ja jalka ovat yhtä alaspäin kapenevaa suppiloa - tai torvea. Jalka on myös täysin ontto.
Sieni on väriltään harmaasta mustaan. Jalan pinnassa on vaaleaa, jauhomaista materiaalia. Lakissa ei ole helttoja eikä pillistöä. Lakin reuna on taittunut.
Mustatorvisieni on noin 10 cm korkea. Sen malto on ohutta, joten saalismäärä jää pienehköksi.
Vinkki! Juuresta kannattaa jättää n. ½ cm maahan, sillä se maistuu mullalle.
Mustatorvisienen valmistaminen
Mustatorvisieni kelpaa käytettäväksi sinällään; paistamisen jälkeen pääsee oitis syömään! Sieni on myös helppo kuivata ohutmaltoisuutensa vuoksi. Pakastuskin onnistuu. Kun torvisienen on saanut kuivattua, niin se sopii mausteeksi erilaisiin ruokiin pieninä palasina. Sienen maku on voimakas ja muuttaa ruoan värin tummaksi, joten malttia sen käytössä.
Kannattaa kokeilla mustatorvisieniä myös näin käytettyinä:
Mustatorvisienikastike
- 25 g mustatorvisieniä
- sipulia
- 1 purkki smetanaa
Kiehauta liotetut sienet sipulin kera ja lisää smetana.
Se oli siinä - Hyvää ruokahalua!
Lue lisää sienistä!
Puutarha.netistä löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet?