• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nyt siistitään pihan pensaat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2018
20163_45898.jpg

Paakku- ja astiataimia voit istuttaa koko kasvukauden ajan.

Piha kuntoon (osa 2/6)

Puiden jälkeen laskemme katsetta hieman alemmas ja keskitymme tontilla kasvavien pensaiden ulkoasuun, hyvinvointiin ja sijaintiin. Pihassa voi kasvaa lukuisia eri kokoisia ja näköisiä koristepensaita, marjapensaita sekä alueelle itsestään kasvaneita puskia (mm. paju).

Aloitetaanpa taas siitä kasvupaikasta. Mikäli pensaita kasvaa alueella, jossa tiedät salaojaputkistoa kulkevan, niin harkitse niiden poistamista. Juuret tukkivat ja rikkovatkin salaojaputkia. Kannattaa myös muistaa, että aivan rakennuksessa kiinni kasvaneet pensaat heikentävät ilmankiertoa ja saattavat myös liata seinää.

Ovatko kaikki pensaat sopivissa paikoissa? Täyttääkö paikka pensaan kasvupaikkatoiveet valon määrän ja kosteuden suhteen? Jos voit esimerkiksi kasvustoa harventamalla tai liian lähellä kasvavan yksilön siirtämisellä/poistamisella parantaa kasvuoloja, niin pensaasi kiittävät. Mikäli ruohonleikkurisi ei mahdu kulkemaan pensaan ympäri, niin tee sille tilaa - tai täytä välitila matalammalla kasvilla.

Siisti pensaat; poista kaikki kuolleet, huonokuntoiset, tautiset ja vahingoittuneet osat. Paranna kasvuston ilmankiertoa ja ulkoasua poistamalla vanhimpia oksia maata myöten. Voit myös poistaa juurialueelta liian kauas kasvaneet versot ja siistiä kasvualustaa myös muullakin tavoin. Esimerkiksi hake pensaiden juurilla pitää pintaa pidempään siistinä. Kevätleikkauksen ja kasvualustan kunnostuksen yhteydessä voit myös samalla hoitaa lannoituksen ja kalkituksen tarpeen vaatiessa. Kaikki pensaat hyötyvät lannoituksesta. Kalkituksen suhteen kannattaa muistaa, etteivät happaman maan suosijat sitä kaipaa - jätä siis alppiruusut suosilla väliin.

Lehtipensaiden kevätleikkaus

Lehtipensaita leikataan kahdella tavalla: säännöllisesti harventamalla tai tarpeen vaatiessa alasleikkaamalla. Harvennus nuorentaa kasvustoa jaksottain, mutta alasleikkaus uudistaa koko kasvuston kerralla. Alasleikkaus sopii kuitenkin vain sellaisille pensaille, jotka tekevät runsaasti juuri- ja tyviversoja (mm. angervot ja kurtturuusut). Harvennusleikkaus sopii puolestaan lähes kaikille pensaille. Mikäli pensas voi hyvin, niin välttämätöntä leikkaustarvetta ei ole.

Lehtipensaita leikataan keväällä ennen lehtien puhkeamista - tai myöhemmin kukinnan jälkeen. Alasleikkaus tehdään heti lumen sulamisen jälkeen keväällä. Pensasaidat leikataan kuitenkin keskikesän jälkeen. Aidasta poistetaan kevään uutta kasvua niin, että jäljelle jää 5 senttiä (kasvatettavaan pensasaitaan jätetään 15 cm). Pensasaita leikataan ylöspäin kapenevasti.

Marjapensaita aletaan harventamaan noin 5-8 vuotiaana, jolloin vanhimpien oksien satomäärä alkaa vähenemään. Sopiva määrä versoja on noin 25 kpl. Mustaherukkaa kannattaa harventaa varovasti, sillä se saattaa innostua kasvattamaan versoja sadon kustannuksella (ja etenkin Öjebyn´n versot saattavat laota). Hitaasti kasvavia karviaisia leikataan niukasti ja vadelman vanhat versot poistetaan keväällä (tai syksyllä).

Muista kuitenkin, että leikkaaminen vie aina energiaa kasvilta. Mikäli kasvi vaikuttaa huonokuntoiselta, niin leikkaa varovasti. Sama varovaisuus koskee oikeastaan myös havukasveja (mm. pallotuija) sekä alppiruusuja; poista vain kuolleet ja vahingoittuneet osat.

Näin leikkaat puutarhassa

Lisätietoa leikkaamisesta:
Näin leikkaat omenapuun
Kuusiaidan leikkaus

Lisää pensaita?

Kaipaatko tontillesi lisää näkösuojaa? Haluaisitko saada perennaryhmääsi lisää korkeutta tai monimuotoisuutta? Vai kaipasitko jotain suussa sulavaa ja makoisaa... ? Pensaista löytyy varmasti valinnanvaraa miltei mihin paikkaan tahansa; matalista korkeisiin, paahteeseen tai varjoon. Apua suunnittelun tueksi saat Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Piha kuntoon -artikkelisarja

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa tämä Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka ensimmäisessä osassa pidimme nenännipukan ylpeästi ylöspäin ja kiinnitimme katseemme puihin. Sarjan toisessa osassa katsottiin nyt siis pensaita ja kolmannessa tarkastellaan lähemmin pihan nurmipintaa...

Artikkelisarjan seuraavat osat:
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Huomio

Huomio

Onko kysyttävää?

Mikäli kaipaat tarkempia tietoja, niin Puutarha.netin Kysy, Vastaamme -palstalle voi käydä esittämässä kysymyksen vaikkapa kuvan kera. Asiantuntijamme vastaavat muutaman päivän sisällä ja siitä saat ilmoituksen sähköpostiisi.

Kysy, Vastaamme -palstalle...

Apua voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_61646.jpg
Teettäisinkö pihasuunnitelman?
Siinä missä itse helposti sortuu miettimään jonkin tietyn kukan väriä tai pihalaatan mallia, osaa pihasuunnittelija nähdä pihan kokonaisuutena. Hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20236_82396.jpg
Lannoita porkkana­viljelmää luonnon­mukaisesti, saat terveen sadon
Porkkana on tuttuakin tutumpi raaka-aines suomalaisessa ruoassa. Tämä juures on hyvinkin monipuolinen, kuka rouskuttaa sen sellaisenaan, kuka käyttää aktiivisesti ruoanlaitossa, keitoissa sekä leivonnaisissa. Paitsi mahantäytteenä, porkkanaa kannattaa syödä muutenkin, sillä se pitää sisällään reilusti A-vitamiinia, kaliumia, jodia sekä kuitua, ei kannata unohtaa myöskään beetakaroteenia.
20242_83397.jpg
Kesäkuun kasvit kukkivat valkoisin kukin
Upean kirjava, puna-vihreä-valkoinen laikkuköynnös kiipeilee ylöspäin ja sen vahvasti kielolta tuoksuvat kukat tuottavat loppukesästä maukkaita, kiivin kaltaisia hedelmiä. Karun ja kuivan maan hopeahärkki puolestaan verhoaa maat ja kivimuurit sielläkin, missä vain harva muu kasvi viihtyy.
20237_82658.jpg
Myrkkykeison hävittäminen? Asiantuntija vastaa
Epäilen, että yhdeltä puolelta puroon ja toiselta puolelta jokeen rajottuvalla tontillamme kasvaisi juuri puron ja joen reunassa myrkkykeisoa. Meillä on koira, joka tykkää uiskennella joessa ja kaivella siellä, nyt pelkäänkin, että koiramme joskus vahingossa söisi tätä kasvia.Onko olemassa tahoa/yritystä, mikä mahdollisesti kävisi tunnistamassa kasvin ja mahdollisesti myös poistamassa? Olen itse todella arka myrkkykasvien suhteen, enkä haluaisi olla kasvin kanssa missään kosketuksessa, saatikka itse poistaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton