• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pensaiden syyshoito on tärkeää – muista myös lannoitus

Tiina Painokallio
Päivitetty 11.09.2024
Pensaiden syyshoito on tärkeää.jpg

Pensaiden syyshoito on tärkeää

Kasvukauden pituus meillä Suomessa on 100‒180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle + 5ºC:en. Kasvit alkavat valmistautua tulevaan talveen jo ilmojen viiletessä ja päivän pituuden lyhentyessä. Tuleentuessaan kasvi ottaa ravinteet talteen tulevaa kasvukautta varten.

Koristepensaat

Pensaiden kannattaa rauhassa antaa kerätä talvehtimiseensa tarvittavat ravinteet ja tuleentua talveen ennen leikkaamiseen ryhtymistä. Ylipitkiksi kasvaneet versot saattavat syksyn tullessa jopa kuivettua päästään, koska eivät ole enää ehtineet valmistautua talven tuloon. Leikkaamiseen on ryhdyttävä ajoissa, jotta kasvi ehtii korjaamaan leikkauspinnan ennen talven tuloa tai voi leikata vasta kasvin siirryttyä lepotilaan (lehdet pääosin pudonneet). Leikkaamisen voi myös huoletta jättää alkukevääseen.

Lannoituksen tarve arvioidaan uusien versojen pituuskasvusta. Jos keväällä on lannoitettu kunnolla, niin lannoitustarvetta ei syksyllä ole. Lisälannoitteeksi käy syksyllä PK-lannoitteet tai lannoitteet, joissa ei ole typpeä. Lannoitusohje selviää säkin kyljestä.

Syksyllä on hyvä aika istuttaa uusia pensaita. Ilmankosteus on korkea ja kuivumisvaara pieni ja aurinkoa sekä lämpöä riittää vielä pitkään. Hyvää kasvua edistää tarpeeksi iso istutuskuoppa ja oikea istutussyvyys. Parhaiten kasvuun lähtevät astiataimet. Niillä on yleensä hyvä juuristo.

Taimet istutetaan joko samaan syvyyteen kuin ne ovat kasvaneet tai pari senttiä syvempään. Syksyllä voi kastelun jättää vähempään, sillä yöllinen kosteus kastelee lehdet ja päivisin haihdunta on vähentynyt. Tarpeen vaatiessa tietenkin kastellaan.

Syystalvella pensaista voidaan ottaa pistokkaita. Se onnistuu edelliskesän vuosikasvaimista, jotka ovat puutuneet. Leikkaa 15-20 cm:n mittaiset pistokkaat, laita nippuun ja vie viileään paikkaan talveksi. Pistokkaat kannattaa kääräistä muoviin tai peittää hiekalla niin, että latvat ovat näkyvissä. Keväällä pistokkaat istutetaan ulos 10‒15 cm:n syvyyteen ja syksyllä juurtuneet pistokkaat harvennetaan.

<p data-block-key="gda4a">Syksyn ja talven taitteessa pensaita voi lisätä ottamalla pistokkaita.</p>
Syksyn ja talven taitteessa pensaita voi lisätä ottamalla pistokkaita.

Pensaita on mahdollista lisätä myös siemenistä tai marjoista, jotka kerätään vähän ennen kuin ne ovat täysin kypsiä. Osa siemenistä tarvitsee kylmäkäsittelyn; se voidaan suorittaa hiekassa kellarissa tai ulkona penkissä.

Pensaiden lisäys siemenistä tai marjoista

Kellarissa kylmäkäsitellyt siemenet istutetaan ruukkuun ikkunalaudalle ja keväällä ulos. Niiden annetaan olla vuoden omassa penkissään ja vasta sitten ne siirretään paikalleen.

Lepotilassa olevia pensaita voi jakaa, siirtää ja istuttaa joko väliaikaiseen penkkiin tai suoraan lopulliselle istutuspaikalleen. Pensaat leviävät myös juurivesoista, joista saa uusia taimia. Syreeni, tyrni ja osa ruusuista ovat tällaisia. Juurivesat katkaistaan parinkymmenen sentin mittaiseksi, jotta niistä tulee tuuheita.

Ryhmäruusut leikataan syksyllä 25 cm:n korkeudelta. Talvisuojaus onnistuu näin paremmin. Talvisuojaus tehdään vähän ennen pakkasia. Ruusun juurille laitetaan 10 cm:n kuiva turve- tai multakerros ja peitetään se muovilla kuitenkin niin, että suojakate on ilmastoitu kosteuden syntymisen estämiseksi. Juuren suojakerros voi olla myös kuivaa öljyntorjuntaturvetta tai hiekkamultaseosta. Versot voi peittää havuilla tai pakkaspeitteellä.

Köynnösruusut suojataan maan pinnalta kuten ryhmäruusut. Versot peitetään havuilla joko seinää vasten tai ne lasketaan maahan ja suojataan.

Myös paksu lumipeite auttaa suojaamaan arkoja kasveja. Kaikista arimmat kasvit kannattaa kaivaa ylös ja talvettaa kellarissa tai muussa viileässä paikassa.

<p data-block-key="pjgbd">Muista hyvä suojaus talven tullen.</p>
Muista hyvä suojaus talven tullen.

Marjapensaat

Marjapensaat leikataan syksyllä heti sadonkorjuun jälkeen tai keväällä ennen silmujen puhkeamista. Syysleikkausta ei siis saa jättää liian pitkälle syksyyn, jotta leikkuuhaavat ehtivät parantua ennen talvea. Leikkaaminen kannattaa aloittaa poistamalla kuivuneet, repeilleet, maahan painuneet sekä liian kauas nousseet versot. Seuraavaksi poistetaan vanhimpia versoja. Ne tunnistaa tummemmasta väristä ja mahdollisesta kuoren hilseilystä ja lohkeilusta.

Lue lisää:

Marjapensaiden leikkaaminen

Karhunvatukka, mesivadelma ja vadelma leikataan siten, että satoa tuottaneet versot leikataan maan rajasta poikki. Uudelle kasvustolle (vadelma ja mesivadelma) raivataan tilaa niin, että 12‒15 voimakkainta versoa jätetään rivimetrille. Talven jäljiltä vauriot korjataan keväällä. Pensaat lannoitetaan PK-lannoksella 1‒4 kg/a tai jos lannoitus on liuoksena 1 l /pensas. Maanparannus tehdään ennen istutusta. Leikkaamaan herukoita tai karviaista ei kannata syksyllä alkaa, vaan se kannattaa tehdä vasta keväällä.

<p data-block-key="wcnkf">Myös marjapensaita voi istuttaa syksyllä.</p>
Myös marjapensaita voi istuttaa syksyllä.
Ohje

Ohje

Tarvitsetko tietoa eri kasveista ja kasvilajeista?

Puutarha.netin Kasvikortistossa on tietoa ja kuvia jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista!

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20209_66575.jpg
7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.
20238_60540.jpg
Monipuolinen valkosipuli
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.
202111_73626.jpg
Minkälainen oli halloween vuonna 2021? Kuvista päätellen karmiva
Emme tällä kertaa keränneet kauheimpia kokemuksia halloweenin vietosta, vaan pyysimme kuvaa pelottavimmasta, kauheimmasta, perusteellisesti mietitystä tai pikkutarkasti tehdystä halloween-koristelusta. Kuva sai olla sisältä tai ulkoa. Saimme runsaasti kuvasatoa Halloweenista, kiitos siitä. Tässä artikkelissa esittelemme muutaman kauhukuvan kommentteineen. Arvonnan voittajille on ilmoitettu voitosta henkilökohtaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton