• Etusivu
  • Hoitotyöt

Perustetaan uusi kasvimaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.04.2024
20232_80869.jpg

Terveellistä, tuoretta ja taatusti puhdasta ruokaa saat omalta kasvimaalta. (Kuva: Adobe Stock)

Uuden kasvimaan paikaksi valitaan pihalta aurinkoinen ja lämmin kohta, jossa ei seiso vesi. Aurinko parantaa kasvisten makua ja kohottaa niiden vitamiinipitoisuutta. Kasvimaa on hyvä sijoittaa myös tuulilta suojattuun paikkaan, koska kylmät tuulet jäähdyttävät maan ja toisaalta kesän lämmin tuuli nopeuttaa maan kuivumista.

Pihasta mitataan sopivan kokoinen ala, josta poistetaan kivet, nurmikko ja rikkakasvit. Jos kasvimaa tulee nurmikon keskelle, alue rajataan nurmikon leviämisen estämiseksi reunanauhalla, kiveyksellä tai laudoilla.

Maa muokataan noin 20 cm syvyydeltä. Ennen maanparannustoimenpiteitä mitataan maan happamuus eli pH apteekista tai puutarhamyymälöistä saatavilla pH-liuoskoilla. Uuden kasvimaan tarkan ravinnetilan selvittämiseksi voidaan ottaa maanäyte joka lähetetään Viljavuuspalveluun määritettäväksi.

Viljava maa ei ole itsestään selvyys, vaan vuosia kestäneen kärsivällisen hoidon ja luonnonmukaisen maanparannuksen tulos. Luonnonmukaisten lannoitteiden ohella maan kasvukuntoa voidaan parantaa huolellisella ojituksella, kalkituksella sekä erilaisilla maanparannusaineilla.

Uuden kasvimaan lannoitus ja kalkitseminen

Nurmesta käännetylle tai hyvin laihalle puutarhamaalle voidaan antaa kerralla melko voimakas peruslannoitus, joka parantaa maan ravinnetasoa. Peruslannoitukseen voidaan käyttää vain pitkävaikutteisia luonnonlannoitteita. Esimerkiksi Biolanin lannoitteet ovat pitkävaikutteisia ja niillä on vuosiakin kestävä lannoitus- ja maanparannusvaikutus. Sopiva käyttömäärä on 30–50 litraa/100 m².

Vihannestarhan kasvit viihtyvät, kun maan happamuus on pH 6–7. Poikkeuksena on peruna, joka viihtyy hieman happamemmassa maassa. Jos maan pH-arvo on liian matala tai korkea, muuttuvat eräät ravinteet vaikealiukoiseen muotoon, eivätkä kasvit pysty ottamaan niitä maasta. Happaman maan pH:ta voidaan nostaa kalkitsemalla, mikä tehdään ennen maan muokkausta.

<p data-block-key="hdj6y">Kylvä ja lannoita. (Kuva: Biolan)</p>
Kylvä ja lannoita. (Kuva: Biolan)

Peruskalkitukseen happamille maille kasvimaan perustamisvaiheessa suositellaan 4–10 kg puutarhakalkkia/10 m². Happamuuden poisto savi- ja multamailla vaatii enemmän kalkkia kuin keveillä hiekka- ja hietamailla.

Maan rakenne paremmaksi

Laihoille hiekka- ja hietamaille sekä savisille maille käytetään maanparannukseen kalkittua ja lannoitettua turvetta. Kasvuturve nostaa maan humuspitoisuutta ja parantaa siten maan mururakennetta. Hiekka- ja hietamailla turve lisää myös ravinteiden- ja vedenpidätyskykyä. Pitkäaikaisemman maanparannusvaikutuksen saa käyttämällä esimerkiksi TurveMultaa tai Puutarhan Mustaa Multaa.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvimaa
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.
Porkkana
Porkkanan kasvatus
Porkkana (Daucus carota subsp. sativus) on meillä yleisesti viljelty terveellinen vihannes. Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Lisäksi porkkana sisältää esimerkiksi K- ja C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa foolihappoa, kaliumia, magnesiumia ja seleeniä sekä kuitua. Siinä on myös runsaasti sokeria (4,5 %).
20238_82956.jpg
Syyskuun vinkit
Syyskuu on viilenevien säiden, syyssateiden, ruskan, sadonkorjuun ja sienestämisen sekä pimenevien iltojen aikaa. Ilmat viilenevät kesän jäljiltä nopeasti ja yhä useampi päivä on pilvinen ja harmaa – vaikka niitä aurinkoisiakin päiviä onneksi tulee! Syyskuun sää on epävakaista ja sateista, mutta syksyn harmautta piristää kuitenkin kasvien värikäs ruska; Lapissa se on parhaimmillaan syyskuun alussa ja Etelä-Suomessa syys-lokakuun vaihteessa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus)
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja. Marjasadosta päästään nauttimaan Etelä-Suomessa heinäkuun lopulla ja pohjoisessa pari kolme viikkoa myöhemmin. Kypsän marjan tunnistaa siitä, että se irtoaa helposti kannastaan.
20223_77323.jpg
Tulli muistuttaa kasvien tilaamiseen liittyvistä rajoituksista
Tulli haluaa muistuttaa viherpeukaloita tiedotteessaan kasvien tilaamiseen liittyvistä rajoituksista.Monen kotipuutarhurin katse on suunnattu jo kesään. Mikäli siemeniä tai taimia aikoo tilata EU:n ulkopuolelta, on tärkeää huomioida, että niiden tilaamiseen liittyy monia rajoituksia. Tilaaminen on kielletty ilman kasvinterveystodistusta, lisäksi tilaukselle pitää järjestää Suomessa tuontitarkastus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton