• Etusivu
  • Rakentaminen

Pihakonsultointia ja -suunnittelua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2023
202310_83281.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnitteluun liittyy monenlaisia palveluita ja joskus vaikeitakin käsitteitä. Palveluita tarjotaan eri nimillä ja varsinkin palvelujen sisältö ja sen mukaisesti myös hinta vaihtelevat paljon. Tässä esiteltynä muutamia tyypillisiä palvelusisältöjä.

Konsultointi, neuvontakäynti tms.

  • Suunnittelija vierailee asiakkaan pihalla, kesto 1–3 h.
  • Suunnittelija antaa asiakkaalle suullisia ohjeita ja vinkkejä pihan uudistamiseen/kunnostamiseen.
  • Sopii asiakkaille, jotka kaipaavat vain ammattilaisen vinkkejä ja ideoita pihan toteuttamiseksi.

Luonnossuunnitelma, ideasuunnitelma
  • Nopea ja karkea suunnitelma, joka käsittää pihan tilanjaon, toiminnot ja kasvillisuuden.
  • Ei sisällä tarkkaa istutussuunnitelmaa, kasviluetteloa eikä materiaali- ja määräluetteloita.
  • Luonnossuunnitelman perusteella asiakas ei voi pyytää tarjousta pihan rakentamisesta.
  • Sopii asiakkaille, joilla on puutarhatietoa myös omasta takaa.
Pihasuunnitelma, yleissuunnitelma
  • Sisältää pihan toimintojen sijoittelun piirustuksen muodossa.
  • Mittakaava 1:100, 1:200 tai 1:500 pihan koosta riippuen.
  • Piirustuksesta käy ilmi, miten pihalle sijoittuvat muun muassa autopaikka, tila polkupyörille, kulkureitit, kasviryhmät ja yksittäiskasvit, oleskelupaikka, grilli/kesäkeittiö, terassi, mattojen tamppaus, pyykinkuivaus, jäteastia, postilaatikko, lipputanko, pihavalaisimet, hiekkalaatikko, lasten leikkipaikka, kasvihuone, marjapensaat, lumenkaatopaikka jne.
  • Kasvilista eli tiedot uusista kasveista.
  • Pihasuunnitelman perusteella voi pyytää tarjouksen pihan rakentamisesta sekä hakea mahdolliset rakennus- ja toimenpideluvat.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Laaja vai suppeampi suunnitelma?

Pihasuunnitelmaan voi sisältyä (joko sellaisenaan tai lisäpalveluna) myös erilaisia tarkempia piirustuksia ja kirjallisia ohjeita. Tällaisia ovat esimerkiksi ohjeistus kasvien istutuksesta ja hoidosta, leikkauspiirros vesiaiheen rakenteesta, kiveyksen ladontakuvio, määräluettelot tarvittavista materiaaleista tai arvio rakennuskustannuksista. Piirustuksia ja ohjeita ovat muun muassa detaljisuunnitelma, istutussuunnitelma, istutuspiirros, osasuunnitelma, rakennepiirros ja työseloste.

Pihasuunnitelman laajuus ja yksityiskohdat riippuvat pihasta ja asiakkaan tarpeista. Olipa suunnitelma suppea tai laaja, on hyvässä suunnitelmassa aina huomioitu:

  • Kyseisen pihan mahdollisuudet ja rajoitteet.
  • Ympäristö sekä olemassa olevat kasvit ja rakenteet.
  • Asiakkaan toiveet ja budjetti.
  • Pihan käytännöllisyys ja viihtyisyys eri vuodenaikoina.

Pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin

Hyvän pihasuunnitelman avulla pihasta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä. Pihasuunnitelma säästää aikaa, vaivaa ja rahaa karsimalla esimerkiksi vääriä kasvi- tai materiaalihankintoja ja epäonnistuneita kokeiluja. Suunniteltua pihaa on helppo hoitaa, kun eri toiminnoille, kuten autojen paikoitukselle ja lumen varastoinnille, on varattu riittävästi tilaa ja kasvitkin viihtyvät, kun ne on istutettu oikeille paikoille niille sopiviin olosuhteisiin.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20218_71990.jpg
Miten talvella?
Ilmassa on jo syksyn tuntua ja yöt viilenevät nopeasti. Kesän ruukuissa kasvaneet monivuotiset kasvit alkavat jo kellastuttaa lehtiään ja siirtymään talviunille. Miten niiden kanssa sitten tulisi toimia, että saisimme ne menemään talven yli ja kasvamaan ensi kesänä entistä muhkeampina? Lukijamme kysyykin:Miten saan ruukuissa kesän kasvaneet tuijat, runkohortensian, jalokärhöt ja runkoruusun kestämään talven yli?
20235_81944.jpg
Alppiruusun leikkaus? Asiantuntija vastaa
Omakotitalon oven pielessä oleva rhodo on kasvanut melko korkeaksi (3 m), muttaa alaoksia on vähän. Se on noin 15 vuotta vanha. En oikein haluaisi sitä leikata alas. Korkeus ei haittaa, mutta jos alaoksia saisi siihen jollain konstilla enemmän. Kasvi on talon koillispuolella.
20201_62243.jpg
Kevät keikkuen tulevi, lumipenkat pehmitellen… jo tammikuussa?
Yleensä aurinko paistaa kirkkaasti taivaalta ja valkoinen hanki sokaisee hohtavan valkoisena. Kirpakka pakkanen nipistelee nenänpäätä. On tammikuu, vuoden kylmimmät ajankohdat ovat nyt täällä – vai ovatko?
Kliivia Clivia miniata
Huonekasvit - trooppiset sopeutujat
Yllättävän monet tutuista huone- ja parvekekasveistamme ovat alun perin kotoisin eksoottisista maista, jotka sijaitsevat trooppisella vyöhykkeellä.
202211_79894.jpg
Mikä vaivaa pensasruusuja? Asiantuntija vastaa
Meillä on Kuusamossa olosuhteisiin nähden lämmin eteläinen rinne, johon olemmme istuttaneet vuosia sitten erilaisia ruusuja multavaan, ravinteiseen ja läpäisevään rinteeseen, mm. suviruusu, mökinruusu, kempeleenruusu, valamonruusu ja juhannusruusu. Mutta mikä ihme on, kun ne kaikki kasvattavat juurensa aivan maanpintaan ikäänkuin maavarsina ja niistä hentointa versoina ruusut levittäytyvät, mutta eivät pysy pystyssä. Multtaa olen lisännyt kolmen neljän sentin kerroksena – ei ole auttanut. Ollaan myös poistettu versoja, joten ne eivät myöskään kasva liian tiheässä. Mistähän johtuu tällainen kasvutapa? Onko kasvualustan maanlaadulla väliä? Perustettaessa aluetta pohjalle laitettiin palanutta karjanlantaa ja 30 senttiä puutarhamultaa. Talven perästä ruusut ovat taas pitkin pituuttaan.
20111_24058.jpg
Vuoden vihannes: Nauris
Vuoden vihannes 2011: Nauris, Brassica rapaBrassica rapa on monimuotoinen laji. Mukulajuuren kasvattavaa muotoa, naurista, viljellään ympäri maailmaa ruoka- ja rehukasvina. Japanissa nauris on hyvin suosittu vihannes. Lajin yksivuotinen öljykasvimuoto tunnetaan rypsinä. Lehtevät muodot mm. japaninkaali, kiinankaali, vihannessinappi ja tatsoikaali ovat suosittuja lehtivihanneksia itäisessä Aasiassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton