• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pihasuunnitelmalla voi säästää rahaa

Tiina Painokallio
Päivitetty 22.05.2025
202310_83279.jpg

Ammattitaitoinen pihasuunnittelija yhdistää asiakkaan toiveet toimivaan ja kestävään lopputulokseen – hän tuntee kasvit, materiaalit ja pihan kokonaisuuden haasteet. (Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet, jotka onkin hyvä kirjata etukäteen paperille. Toiveet voivat koskea yleisiä toimintoja, esimerkiksi pyykinkuivaustelinettä ja sen paikkaa, oleskelutilan kokoa, trampoliinin maisemointia tai vaikka yksittäisiä kasvitoiveita.

Pihasuunnitelma auttaa hahmottamaan kokonaisuuden

Ammattilainen löytää ratkaisun pihan ongelmakohtiinkin, koska hän törmää niihin säännöllisesti ja ne kuuluvat työnkuvaan. Hän osaa tuoda esille pihan hyvät puolet ja löytää parhaat tavat korjata tai piilottaa huonot puolet. Hän sovittaa pihan ja rakennukset kokonaisuudeksi, jossa mikään osatekijä ei nouse kohtuuttomasti esille tai jää kokonaan huomiotta.

Tietysti hän myös tuntee Suomessa menestyvät kasvit ja niiden kasvupaikkavaatimukset. Kun kaikki pihan hankinnat on suunniteltu huolellisesti, ei tule tehtyä harkitsemattomia heräteostoksia, jotka tulevat usein yllättävänkin kalliiksi.

Hyvin laadittu pihasuunnitelma ehkäisee virheostoksia

Suurimpia sudenkuoppia omatoimisessa pihasuunnittelussa on kasvien valitseminen – kasveja tulee hankittua kauniiden kuvien vuoksi ja istutettua paikkoihin, joissa ne eivät menesty. Koska taimet ovat kalliita, ja pieneenkin pihaan niitä kuitenkin mahtuu melkoisesti, ei suunnittelussa kannata pihtailla.

Suunnitelman teettäminen maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti, kun kasveja ei menetetä, niitä on oikea määrä, eivätkä ne peitä toisiaan jo parin vuoden kuluttua.

Toinen usein toistuva kompastuskivi piilee kiveyksen ja muurien suunnittelussa ja rakentamisessa. Ammattilainen osaa suositella rakennuksiin, pihan muuhun tyyliin ja budjettiin sopivat kivimallit ja häneltä saa tarvittaessa ohjeet niin kiveyksen reunojen tuentaan kuin kallistuksiinkin ja jopa tarkat ohjeet kiveyksen perustamiseen ja rakentamiseen. Kunnollisia ohjeita noudattaen kiveys ja muurit saadaan kerralla kuntoon eikä niitä tarvitse lähteä uusimaan ja oikomaan ensimmäisen talven jälkeen.

<p data-block-key="hpidi">Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet ja löytää ratkaisut pihan ongelmakohtiinkin. Pihasuunnittelija auttaa toteuttamaan myös haaveet. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet ja löytää ratkaisut pihan ongelmakohtiinkin. Pihasuunnittelija auttaa toteuttamaan myös haaveet. (Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnittelija auttaa välttämään sudenkuopat ja toteuttamaan toiveet

Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet, jotka suunnitelman teettäjän onkin hyvä kirjata etukäteen paperille. Ammattilainen löytää ratkaisun pihan ongelmakohtiinkin, koska hän törmää niihin säännöllisesti ja ne kuuluvat työnkuvaan. Hän osaa tuoda esille pihan hyvät puolet ja löytää parhaat tavat korjata tai piilottaa huonot puolet. Hän osaa nähdä pihan kokonaisuutena, jossa mikään osatekijä ei nouse liikaa esille tai jää kokonaan huomiotta. Tietysti hän myös tuntee Suomessa menestyvät kasvit ja niiden kasvupaikkavaatimukset.

Suurimpia sudenkuoppia omatoimisessa pihasuunnittelussa on juuri kasvien valitseminen – kasveja tulee istutettua paikkoihin, joissa ne eivät menesty. Koska taimet ovat kalliita, ja pieneenkin pihaan niitä kuitenkin mahtuu melkoisesti, ei suunnittelussa kannata pihtailla. Pihasuunnitelman teettäminen maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti, kun kasveja ei menetetä, niitä on oikea määrä, eivätkä ne peitä toisiaan jo parin vuoden kuluttua.

Toinen usein toistuva kompastuskivi piilee kiveyksen suunnittelussa ja rakentamisessa. Pihasuunnittelijalta saa suositukset kivien värien ja mallien hankintaan, kallistuksiin sekä tarvittaessa myös ohjeet kiveyksen perustamiseen ja rakentamiseen. Kunnollisia ohjeita noudattaen kiveys saadaan kerralla kuntoon eikä sitä tarvitse lähteä uusimaan ja oikomaan ensimmäisen talven jälkeen

Istutussuunnitelma tai yleissuunnitelma

Pihasuunnitelma sisältää yleensä ainakin istutussuunnitelman, kasviluettelon, materiaali- ja rakennesuositukset sekä rakentamis- ja hoito-ohjeet. Pihan omistaja tarvitsee siis yleensä sellaiset kuvat ja ohjeet, joista käy aivan yksiselitteisesti ilmi, mitä pihalle kuhunkin kohtaan on suunniteltu. Näiden asiakirjojen avulla urakoitsijakin pystyy kertomaan pihan viherrakentamiselle oikean hinnan.

Omistaja voi tietysti soveltaa suunnitelmaa, koska tarpeet ja mieliteot voivat muuttua, mutta turvallisinta on pitäytyä suunnitelmassa ainakin kalliimpien ratkaisujen suhteen.

<p data-block-key="za6sw">(Kuva: Puutarha.net)</p>
(Kuva: Puutarha.net)

Joillekin harrastajille saattaa riittää pihan yleissuunnitelma, jossa suunnittelija luo pihalle vain rungon. Siitä ilmenee yleinen tilanjako näkösuojineen sekä istutusalueiden, erilaisten rakenteiden ja pintojen sijainnit. Omistaja tekee sitten lopulliset valinnat kasvien ja käytettävien materiaalien osalta.

Pihasuunnitelman voi myös teettää vain jostain pihan osasta, esimerkiksi sisäänkäynnin kohdasta, johon halutaan näyttävyyttä ja toimivuutta.

<p data-block-key="pu0vt">(Kuva: Puutarha.net)</p>
(Kuva: Puutarha.net)

Kevät ja alkukesä kaikkein kiireisintä aikaa

Keväthuuma on taas parhaimmillaan, ja pihan suunnittelun ja viherrakentamisen aika on kuumimmillaan. Pihasuunnittelijaa ja viherrakentajaa voi olla jo vaikeaa saada tälle kesälle. Suunnittelulle parasta aikaa olisivatkin talven hiljaiset kuukaudet, ja viherrakennustyötkin olisi syytä varata jo viimeistään alkutalvesta.

Pihasuunnittelijan valintaan kannattaa panostaa. Vinkkejä saa suunnittelijan aiemmista töistä, joita voi pyytää näytille. Hyödyllistä voi myös olla suunnitelman teettäneiden tuttavien haastattelu tai suositukset. Myös hinta voi vaikuttaa asiaan. Suunnittelijat eivät yleensä lähde hinnoittelemaan pihasuunnitelmaa kohdetta näkemättä eli hinta määräytyy tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttavat mm. pihaan haluttujen toimintojen ja rakenteiden määrä sekä maaston tasaisuus, jotka taas vaikuttavat työhön käytetyn ajan määrään. Pihan koko ei välttämättä hintaan vaikuta: pienessä pihassa on usein enemmän pohdittavaa ja ratkottavaa kuin suuremmassa tilassa.

Tarkkaa tietoa vai yleissuunnitelma?

Kunnollinen ja tunnollisesti tehty pihasuunnitelma sisältää yleensä ainakin istutussuunnitelman, kasviluettelon, materiaali- ja rakennesuositukset sekä rakentamis- ja hoito-ohjeet. Pihan omistaja tarvitsee siis yleensä sellaiset kuvat ja ohjeet, joista käy aivan yksiselitteisesti ilmi, mitä sille pihalle on suunniteltu. Näiden asiakirjojen avulla urakoitsijakin pystyy kertomaan pihan viherrakentamiselle oikean hinnan. Omistaja voi tietysti soveltaa suunnitelmaa, koska tarpeet ja mieliteot voivat muuttua, mutta turvallisinta on pitäytyä suunnitelmassa ainakin kalliimpien ratkaisujen suhteen.

Joillekin harrastajille saattaa riittää pihan yleissuunnitelma, jossa suunnittelija luo pihalle vain rungon. Siitä ilmenee yleinen tilanjako näkösuojineen sekä istutusalueiden, erilaisten rakenteiden ja pintojen sijainnit. Omistaja tekee sitten lopulliset valinnat kasvien ja käytettävien materiaalien osalta.

<p data-block-key="hpidi">(Kuva: PIHA.SI)</p>
(Kuva: PIHA.SI)

Pihasuunnitelman voi myös teettää vain jostain pihan osasta, esimerkiksi sisäänkäynnin kohdasta, johon halutaan näyttävyyttä ja toimivuutta.

<p data-block-key="ibnsq">Hyvä pihasuunnitelma huomioi niin käytännöllisyyden, viihtyisyyden kuin ylläpidonkin – suunnittelemalla säästät aikaa ja rahaa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Hyvä pihasuunnitelma huomioi niin käytännöllisyyden, viihtyisyyden kuin ylläpidonkin – suunnittelemalla säästät aikaa ja rahaa. (Kuva: Adobe Stock)

Hyödynnä hiljainen aika

Keväthuuma alkaa jälleen pian, ja samalla käynnistyvät myös pihan suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvät pohdinnat. Pihasuunnittelijaan ja viherrakentajaan kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin ennen suurinta ruuhkaa. Suunnittelulle parasta aikaa ovatkin talven hiljaiset kuukaudet, ja viherrakennustyötkin kannattaa varata jo viimeistään alkutalvesta.

Pihasuunnittelijan valintaan kannattaa panostaa. Vinkkejä saa suunnittelijan aiemmista töistä, joita voi pyytää näytille. Hyödyllistä voi myös olla suunnitelman teettäneiden tuttavien haastattelu tai suositukset. Myös hinta voi vaikuttaa asiaan. Suunnittelijat eivät yleensä lähde hinnoittelemaan pihasuunnitelmaa kohdetta näkemättä eli hinta määräytyy tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttavat mm. pihaan haluttujen toimintojen ja rakenteiden määrä sekä maaston tasaisuus, jotka taas vaikuttavat työhön käytetyn ajan määrään. Pihan koko ei välttämättä hintaan vaikuta: pienessä pihassa on usein enemmän pohdittavaa ja ratkottavaa kuin suuremmassa…

...Ja ei muuta kuin tuumasta toimeen.

<p data-block-key="ibnsq">Pihasuunnittelun avulla eri toiminnot, kuten oleskelu, leikki ja hyötyviljely, löytävät sopivan paikkansa ja muodostavat harmonisen kokonaisuuden. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Pihasuunnittelun avulla eri toiminnot, kuten oleskelu, leikki ja hyötyviljely, löytävät sopivan paikkansa ja muodostavat harmonisen kokonaisuuden. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Lue myös:

Hoitotyöt
kasvit
haastattelu
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20186_53453.jpg
Pihasuunnittelijan vinkeillä saat pihan kukoistamaan
Kotipihan suunnittelu on mukavaa ja varmasti myös palkitsevaa. Hyvin suunniteltu piha tarjoaa jokaiselle perheenjäsenelle inspiraatiota ja hyvää mieltä ympäri vuoden. Kukoistavat pihakasvit, luoviin leikkeihin innostavat piilopaikat, viihtymään houkuttelevat oleskeluryhmät ja esimerkiksi pihasaunan tai verstaan kutsuva ovi tekevät omasta pihasta aivan erityisen. Pihasuunnittelija Sirpa Pasanen kertoi vinkit, kuinka hirsiomakotitalon pihan saa kukoistamaan.
20128_31820.jpg
Kasvirunsautta kotipuutarhassa
Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimetKeskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!
20212_68766.jpg
Miten aloitan kasvihuoneharrastuksen?
Viherpeukalot ovat sen aina tienneet: puutarhanhoito tuo runsaasti iloa ja hyvää mieltä! Arkinen puuhailu kasvien parissa rauhoittaa ja hoitaa kuormittunutta mieltä. Lisäksi ajoittainen fyysinen ponnistelu tekee hyvää koko keholle ja lihaskunnolle. Ei sovi myöskään unohtaa puutarhan esteettisiä arvoja. Kun vielä kiitokseksi kaikesta tästä saa kerätä satoa omasta puutarhasta, voi puutarhuri hykerrellä tyytyväisenä. – Mikään ei maistu niin hyvältä kuin itse kasvatettu, olipa kyse sitten oman kasvihuoneen tomaateista tai avomaan mansikoista!
Keskeneräisen Luotitalon julkisivu
Luotitalo-hankkeen sisäiset rakenteet: Ballistiset seinät ja myrkkykerrokset
Tammikuun lopussa julkaistu uutinen TNT-räjähdetehtaan rakentamisesta Poriin ei ole ainoa turvallisuusympäristöämme koskeva rakennushanke Satakunnassa. Porin Turvallisuuskeskuksen harjoitusalueelle on parhaillaan rakenteilla Luotitalo, joka valmistuttuaan tarjoaa ajanmukaiset oppimisympäristöt eri viranomaistoimijoille. Pääsemme seuraamaan hanketta ja kerromme nyt alkavassa artikkelisarjassa Luotitalo-hankkeen etenemisestä.
minitalo talo varjon julkisivukuva. Mustalla laudalla vuorattu merikontin kokoinen ja muotoinen minitalo. Julkisivussa on yksi pitkä ja matala ikkuna
Arkkitehti Matti Kuittinen esittelee minitalon: Kurkista sisään Talo Varjoon
Talo Varjo on pieni omakotitalo, joka on rakennettu kierrätetyistä ja uusiokäytetyistä materiaaleista. Se on osa Tiny Homes -tutkimusprojektia, jota johtaa arkkitehti ja professori Matti Kuittinen. Kuittinen haluaa tutkimuksella osoittaa muun muassa, miten omakotiasuminen voidaan tehdä mahdollisimman vähäpäästöiseksi ja resurssitehokkaaksi. Haastattelussa Kuittinen kertoo näkemyksiään minitalo-konseptista sekä kiertotalouden lisääntyvästä tärkeydestä rakennusalalla.
202111_73528.jpg
Koska on paras ajankohta vadelmapensaan lyhennysleikkaukselle?
Mihin vuodenaikaan olisi järkevää lyhentää jo loppusyksystä 3‒4 metriseksi venähtäneitä vadelmapensaita? Jos leikkaan syksyllä, ne venähtävät ylipitkiksi taas alkukesästä. Minua myös askarruttaa leikkausajankohdan vaikutus kasvin hyvinvointiin tai satoisuuteen.(Poistan vanhat satoa tuottaneet varret vasta, kun lehdet ovat varisseet maahan. Joskus olen katkonut vanhoja varsia talvellakin, ettei kevääksi jäisi niin paljon puutarhatöitä. Onko tällä vanhojen varsien poistoajankohdalla jotain vaikutusta?)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton