• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pihasuunnitelmalla voi säästää rahaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2023
202310_83279.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet, jotka onkin hyvä kirjata etukäteen paperille. Toiveet voivat koskea yleisiä toimintoja, esimerkiksi pyykinkuivaustelinettä ja sen paikkaa, oleskelutilan kokoa, trampoliinin maisemointia tai vaikka yksittäisiä kasvitoiveita. Ammattilainen löytää ratkaisun pihan ongelmakohtiinkin, koska hän törmää niihin säännöllisesti ja ne kuuluvat työnkuvaan. Hän osaa tuoda esille pihan hyvät puolet ja löytää parhaat tavat korjata tai piilottaa huonot puolet. Hän sovittaa pihan ja rakennukset kokonaisuudeksi, jossa mikään osatekijä ei nouse kohtuuttomasti esille tai jää kokonaan huomiotta. Tietysti hän myös tuntee Suomessa menestyvät kasvit ja niiden kasvupaikkavaatimukset. Kun kaikki pihan hankinnat on suunniteltu huolellisesti, ei tule tehtyä harkitsemattomia heräteostoksia, jotka tulevat usein yllättävänkin kalliiksi…

Suurimpia sudenkuoppia omatoimisessa pihasuunnittelussa on kasvien valitseminen – kasveja tulee hankittua kauniiden kuvien vuoksi ja istutettua paikkoihin, joissa ne eivät menesty. Koska taimet ovat kalliita, ja pieneenkin pihaan niitä kuitenkin mahtuu melkoisesti, ei suunnittelussa kannata pihtailla. Suunnitelman teettäminen maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti, kun kasveja ei menetetä, niitä on oikea määrä, eivätkä ne peitä toisiaan jo parin vuoden kuluttua.

Toinen usein toistuva kompastuskivi piilee kiveyksen ja muurien suunnittelussa ja rakentamisessa. Ammattilainen osaa suositella rakennuksiin, pihan muuhun tyyliin ja budjettiin sopivat kivimallit ja häneltä saa tarvittaessa ohjeet niin kiveyksen reunojen tuentaan kuin kallistuksiinkin ja jopa tarkat ohjeet kiveyksen perustamiseen ja rakentamiseen. Kunnollisia ohjeita noudattaen kiveys ja muurit saadaan kerralla kuntoon eikä niitä tarvitse lähteä uusimaan ja oikomaan ensimmäisen talven jälkeen.

Istutussuunnitelma tai yleissuunnitelma

Pihasuunnitelma sisältää yleensä ainakin istutussuunnitelman, kasviluettelon, materiaali- ja rakennesuositukset sekä rakentamis- ja hoito-ohjeet. Pihan omistaja tarvitsee siis yleensä sellaiset kuvat ja ohjeet, joista käy aivan yksiselitteisesti ilmi, mitä pihalle kuhunkin kohtaan on suunniteltu. Näiden asiakirjojen avulla urakoitsijakin pystyy kertomaan pihan viherrakentamiselle oikean hinnan.

Omistaja voi tietysti soveltaa suunnitelmaa, koska tarpeet ja mieliteot voivat muuttua, mutta turvallisinta on pitäytyä suunnitelmassa ainakin kalliimpien ratkaisujen suhteen.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Joillekin harrastajille saattaa riittää pihan yleissuunnitelma, jossa suunnittelija luo pihalle vain rungon. Siitä ilmenee yleinen tilanjako näkösuojineen sekä istutusalueiden, erilaisten rakenteiden ja pintojen sijainnit. Omistaja tekee sitten lopulliset valinnat kasvien ja käytettävien materiaalien osalta.

Pihasuunnitelman voi myös teettää vain jostain pihan osasta, esimerkiksi sisäänkäynnin kohdasta, johon halutaan näyttävyyttä ja toimivuutta.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Kevät ja alkukesä kaikkein kiireisintä aikaa

Keväthuuma on taas parhaimmillaan, ja pihan suunnittelun ja viherrakentamisen aika on kuumimmillaan. Pihasuunnittelijaa ja viherrakentajaa voi olla jo vaikeaa saada tälle kesälle. Suunnittelulle parasta aikaa olisivatkin talven hiljaiset kuukaudet, ja viherrakennustyötkin olisi syytä varata jo viimeistään alkutalvesta.

Pihasuunnittelijan valintaan kannattaa panostaa. Vinkkejä saa suunnittelijan aiemmista töistä, joita voi pyytää näytille. Hyödyllistä voi myös olla suunnitelman teettäneiden tuttavien haastattelu tai suositukset. Myös hinta voi vaikuttaa asiaan. Suunnittelijat eivät yleensä lähde hinnoittelemaan pihasuunnitelmaa kohdetta näkemättä eli hinta määräytyy tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttavat mm. pihaan haluttujen toimintojen ja rakenteiden määrä sekä maaston tasaisuus, jotka taas vaikuttavat työhön käytetyn ajan määrään. Pihan koko ei välttämättä hintaan vaikuta: pienessä pihassa on usein enemmän pohdittavaa ja ratkottavaa kuin suuremmassa tilassa.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20194_57441.jpg
Kevyet ja ketterät akkuruohonleikkurit
Boschin ergonomisia Rotak-akkuruohonleikkureita on kevyt ja ketterä käsitellä. Samalla ne ovat tehokkaita, helppokäyttöisiä ja päästöttömiä.Boschin Rotak-akkuruohonleikkureissa on ainutlaatuinen ergonominen Ergo-Flex-kahva, jonka ansiosta työskentelyasento pysyy hyvänä, eivätkä kädet rasitu tai selkä kipeydy ruohonleikkuusta. Ruohonleikkuu vaatii huomattavasti vähemmän lihasvoivaa kuin perinteisillä ruohonleikkureilla leikkaaminen. Ergo-Flex-kahvajärjestelmä mahdollistaa oikea- ja vasenkätisen käytön sekä paremman käyttömukavuuden. Uudet Rotak-akkuruohonleikkurit ovat saaneet ensimmäisenä puutarhatyökaluna arvostetun saksalaisen Aktion Gesunder Rücken -sertifikaatin hyvästä ergonomiasta.
20235_81638.jpg
Vanha kataja repeytyi? Asiantuntija vastaa
Vanhan kolmihaaraisen katajan yksi haara repeytynyt lumen painosta. Mitä pitäisi tehdä?
20235_81741.jpg
Takan tehot yhdistettynä kamiinan kokoon: voiko pieni olla tehokas?
Niinhän se on, tulisija vaatii ympärilleen tilaa – vai vaatiiko? Tulikivi tuo esille malliston, jossa takan tehot on yhdistetty kamiinan kokoon. Voiko pieni olla tehokas?
20235_81972.jpg
Viikon kysymys: Miten juolavehnä hävitetään?
Pihassani on noin viiden neliön alue, jossa ei kasva muuta kuin juolavehnää. Paikka on mielestäni hapan eli siinä kasvaa vähän varpua. Haluaisin joskus tehdä alueelle niin sanotuille happamille kasveille kukkamaan ja voisin jopa istuttaa siihen varpuja metsästä. Mutta kun se on juolavehnää täynnä! Aloitin äsken urakan ja kaivoin lapiolla kaksi kottikärrykuormaa juolavehnätupaksia pois.Onko mahdollista hävittää juolavehnä, jos katan alueen nyt koko kesäksi esimerkiksi mustalla mansikkamuovilla ja annan olla syksyyn asti? Tappaako tämä myös juurakot? Mitä sen jälkeen pitää tehdä? Onko juurakot silloin helpommin kaivettavissa ylös? Olisiko vielä hyvä käsitellä ennen tai jälkeen roundupillla?Koska mahdollisesti voisi tehdä siihen kukka/kasvipaikan?
20226_78652.jpg
Lanttu, nauris, retiisi ja kaali
Tee hyvät valmistelut juuresten kasvualustaan ja huomioi kasvupaikkavaatimukset. Istuta aina oikea kasvi oikealle paikalle. Tutustu myös erilaisiin vihannesten ja juuresten tuholaisiin sekä niiden torjuntakeinoihin.
Tuhkapensas
Tuhkapensas on kestävä ja syksyllä värikäs
Tuhkapensaat kuuluvat ruusukasvien sukuun ja sen lajivalikoimasta löytyy useita luonnonvaraisia ja koristepensaanakin kasvatettavia lajeja. Tuhkapensaat ovat tavallisesti kesävihantia, piikittömiä pensaita. Lehdet kierteisesti, kukat kaksineuvoisia. Hedelmä syömäkelvoton, punainen tai musta luumarja. Tuhkapensaalla on usein laaja juuristo - ja upean näyttävä syysväritys!Tuhkapensasta lisätään yleensä pistokkaista, taivukkaista tai vesoista, mutta siemenlisäyskin onnistuu. Uloskylvettäessä siemen kuitenkin itää vasta toisena kasvukautenaan (tarvitsee sekä lämpö- että kylmäkäsittelyn).Suomessa tavataan noin 15 eri tuhkapensaslajia. Puutarhoissamme tutuimmat niistä ovat euroopan-, kiilto-, suikero- ja sulkatuhkapensas. Alla lyhyesti tietoa näistä lajeista.Lue lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta. Kasvikorteissa näet myös kuvia!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton