• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puuttuuko pihastasi kaunis kukkapenkki?

Oletko halunnut perustaa sellaisen?

Tiina Painokallio
Päivitetty 07.04.2025
pink-peony-flower-in-a-hand-on-the-rural-house-bui-2025-02-10-09-51-09-utc

Kukkapenkkiin kannattaa valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja. (Kuva: Envato)

Lue vinkit, joilla pääset luomaan runsaasti kukkivan ja näyttävän kukkapenkin.

Hyvällä suunnittelulla syntyy unelmien kukkapenkki

Huolellinen suunnittelu ja hahmottelu takaavat, että kukkapenkistä on iloa pitkäksi aikaa ja se kukkii keväästä syksyyn. Valon määrällä on ratkaiseva vaikutus kukkapenkin kasvivalintoihin.

Valitse puutarhasta paikka, jonne haluat kukkapenkin sijoittaa. Onko sijainti aurinkoinen, varjoinen vai puolivarjoinen? Entä kuiva vai kostea? Penkkiin istutettavat kasvit suunnitellaan sijainnin mukaan. Esimerkiksi puutarhojen suosikkiperenna pioni vaatii aurinkoisen kasvupaikan, kun taas varjossa viihtyvät muun muassa saniaiset.

<p data-block-key="cf70c">Yksittäiset pionilajikkeet kukkivat viikosta kolmeen viikkoon. Sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla pionipenkin kukinta-aika voidaan kuitenkin venyttää jopa kahteen kuukauteen. (Kuva: Envato)</p>
Yksittäiset pionilajikkeet kukkivat viikosta kolmeen viikkoon. Sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla pionipenkin kukinta-aika voidaan kuitenkin venyttää jopa kahteen kuukauteen. (Kuva: Envato)

Jotta kukkapenkki säilyisi näyttävänä, kannattaa huomioida myös kasvien kukinta-ajat. Kauniin kukkapenkin kasveista löytyy sopivasti vaihtelua ja korkeuseroja. Istuta kasvit 3–5 saman lajikkeen ryhmissä. Luo rauhallinen ja harmoninen vaikutelma kokoamalla yhteen eri värejä ja lajikkeita. Korkeat kasvit näyttävät parhaimmilta penkin takaosassa.

Kukkapenkkiin olisi hyvä valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja. Joukkoon voi lisätä myös muutaman hyötykasvinkin.

Panosta kukkapenkin hyvään multaan

Kukkapenkin pohjatöihin kannattaa satsata – hyvä perusta takaa kukoistavan lopputuloksen. Aloita poistamalla nurmi ja rikkaruohot huolellisesti. Kaiva ja käännä maata vähintään puolen metrin syvyyteen, jotta kasvien juuret saavat riittävästi ilmaa ja tilaa kasvaa. Valitse kasveille paras mahdollinen multa ja muista lisätä mukaan istutusmultaa ja sopivaa lannoitetta.

Hyvin perustettu kukkapenkki palkitsee vielä vuosienkin päästä. Jotta maa pysyy ravinteikkaana, lisää multaa ja lannoitetta vuosittain. Kohopenkki on hyvä valinta erityisesti savimailla tai alueilla, joissa sadevesi kertyy helposti.

Kastele kasvit istutuksen jälkeen kunnolla – ja jatka kastelua tarpeen mukaan. Uusintalannoitus kannattaa tehdä noin 3–4 viikon kuluttua istutuksesta. Kuivalla säällä useimmat kasvit kaipaavat runsaasti vettä. Paras aika kasteluun on myöhään illalla tai aikaisin aamulla, jolloin vesi imeytyy maahan tehokkaammin eikä haihdu ilmaan.

Helppohoitoisuutta voit lisätä erilaisilla kasteluratkaisuilla, kuten tihkukastelulla tai vesivarastoilla varustetuilla ruukuilla. Näin kukkapenkistä huolehtiminen on vaivatonta myös kiireisinä kesäpäivinä!

<p data-block-key="c9ipt">Siistiä ja kaunista puutarhaa on ilo hoitaa. (Kuva: Envato)</p>
Siistiä ja kaunista puutarhaa on ilo hoitaa. (Kuva: Envato)

Rajaamisella helpotat kukkapenkin hoitoa

Kukkapenkin rajaamisella helpotetaan sen reunojen hoitoa, jolloin kitkeminen vähenee ja penkin reunat pysyvät siisteinä. Kukkapenkin reunukset voi rakentaa esimerkiksi reunakivillä, jolloin raja nurmikon ja istutusten välillä pysyy selkeänä.

Lue myös: Pioni on puutarhan kuningatar

Kasvillisuus
kasvit
puutarhuri
ideat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_62396.jpg
Helmikuun vinkit
Helmikuussa lisääntyvä valo ja räystäistä tippuva vesi herättelevät jälleen kotipuutarhureita talviunestaan ja monilla ruutupaperit ovatkin jo täynnä suunnitelmia tulevan kesän kukkaloistosta.
20175_49318.jpg
Kausikasvit tuovat väriä ja tunnelmaa joka vuosi
Pihan, pation ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Yksivuotisina niihin ei pääse kyllästymään, sillä niistä saadaan oleskeluryhmään vaikka joka vuodeksi uusi ilme.
201910_60862.jpg
Allergikon joulumuistio
Joulu on pullollaan jouluperinteitä, jotka saattavat aiheuttaa herkemmille allergisia reaktioita. Mitä kaikkea sitten pitäisi ottaa huomioon, jotta joulu sujuisi mahdollisimman mukavasti – myös allergikon näkökulmasta? Tässä tulee laadittuna pieni listaus yleisimmistä allergiaoireita aiheuttavista asioista, joita suomalainen joulukoti ja jouluperinteet pitävät sisällään.Huomaathan että lista ei ole aukoton, vaan listan ulkopuolelta löytyy vielä monta mahdollisesti oireita aiheuttavia tuoksuja sekä ruoka-aineita. Muun muassa erilaiset suklaat saattavat sisältää pähkinää ja gluteenia, joten ole tarkkana lahjaostoksilla.
20235_81947.jpg
Hurmaavat kukkapuut juhlistavat kesää
Koristeelliset kukkapuut mahtuvat pieneenkin pihaan ja toimittavat muiden lehtipuiden tapaan tärkeää tehtäväänsä puutarhan viihtyisyyden ja kasvillisuuden kerroksellisuuden luomisessa. Ne houkuttelevat myös puutarhaan pölyttäjiä, jotka vuorostaan vetävät perässään suurempiakin luonnon eläimiä, vaikkapa siilejä, lintuja ja oravia.
Hauskoja hetkiä voi syntyä vaikka kirjoja lukien
Kuinka saada lapsi viihtymään "kun ei ole mitään tekemistä"
"Ei ole mitään tekemistä" on varmasti tuttu lausahdus monessa perheessä. Ruutuaika on käytetty, eikä järjestettyä ohjelmaa ole. Vanhemmat puuhailevat monesti omien projektiensa parissa, jolloin aika ei ole sillä hetkellä sopiva viihdyttääkseen perheen pienempiä. Olisiko syytä opettaa lapsille muutama perinteinen pihaleikki? Kokosimme vinkit leikkeihin sisälle ja ulos. Muistatko vielä näitä?
20237_82622.jpg
Onko höyhenpensas pupujen herkkua? Asiantuntija vastaa
Olen istuttanut höyhenpensaan, kuuluuko se pupujen ruokalistaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton