• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rahkasammal – tulevaisuuden kasvualusta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.02.2023
20232_80868.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Soiden pinnalla kasvavasta rahkasammalesta voidaan valmistaa puutarhaviljelyyn nykyaikaisia kasvualustoja. Nämä kasvualustat ovat ominaisuuksiltaan samoja tai parempia kuin muut tunnetut kasvualustat. Sammalen vedenpidätys- ja kasvien juurille välttämätön ilmatila on paras mahdollinen niin ammatti- kuin harrastekäytössä. Sammalesta tehdyt kasvualustat eivät homehdu muiden kasvualustojen tavoin. Sammalen nostoon soveltuvat kitusuot, joilla ei ole taloudellista tai luonnonsuojelullista arvoa. Nostettu suoalue uudistuu entiselleen 25–30 vuodessa. Sammalen nostosta ei aiheudu haitallisia ilmasto- ja vesistöpäästöjä.

Suomen suopinta-ala on noin 9 miljoonaa hehtaaria, josta kitusoita on 800 000 ha. Kitusoita ovat alueet, joissa metsän kasvu on olematonta ja turvekerroksen paksuus on tyypillisesti alle metrin. Kitusuollakin rahkasammal kasvaa normaalisti eli elävän rahkan paksuus on noin 30 cm. Jos tämä kerros poistetaan, uusiutuminen tapahtuu täysin 25–30 vuodessa. Tällaisia nostokelpoisia rahkasuoalueita on 280 000 ha. Rahkasammalmassa kasvaa vuosittain 3–5 tn/ha, josta saadaan noin 110 kuutiometriä kasvualustaa. Nostokelpoisen elävän sammalen elinkaaren pituus on 2–3 kertaa nopeampi kuin metsän kasvu. Sammaltuotantoalueita ei saa kuivata, vaan alue on mieluummin ennallistettava tukkimalla mahdolliset ojitukset, jolloin suo ennallistuu nopeasti ja kasvaa rahkaa parhaiten. Rahkan nostosta ei aiheudu vesistö- ja ilmastopäästöjä.

Luonnonvarakeskus (LUKE) Piikkiössä aloitti v. 2009 perusselvitykset ja tuotantotutkimukset elävän rahkasammalen soveltumisesta kasvualustaksi nykyaikaisessa kasvihuoneviljelyssä. Suon pinnalta otettiin 30 cm:n kerroksesta isoja paakkuja, jotka kuivattiin kasvihuoneessa ja lopuksi murskattiin puuhakettimella. Murskattu sammal seulottiin käyttötarkoituksen mukaisiin hiukkaskokoihin isojen kasvihuonekurkkujen tai taimien kasvatukseen. Kasvatustekniikoissa sovellettiin kasvuturpeen ja kivivillan viljelytapoja.

Tutkimustulokset olivat osin odotettuja, mutta monessa kohdin tuli todellisia yllätyksiä. Murskatun ja seulotun sammalen kasveille käyttökelpoisen veden pidätyskyky on yhtä suuri kuin kasvuturpeen, mutta kasvien hyvinvoinnin kannalta oleellinen ilmatila on hyvin suuri, mistä syystä sammalta ei voi koskaan kastella liikaa, jos liikavesi voi valua sammalesta pois. Taimikasvatustulokset olivat useimmin parempia kuin millään muulla kasvatusalustalla. Isojen kurkkukasvustojen sadot olivat yhtäläiset perinteisiin kasvualustoihin verrattuna, kun kastelurytmitystä tihennettiin vastaamaan vedenpidätysominaisuuksia. Ensimmäinen todellinen yllätys oli rakenteen hyvä säilyminen yli kaksi kasvukautta. Ihanteellinen seulotusta sammalesta valmistetun kasvualustan ominaispaino on 40–50 g/l, mikä on yllättäen sama kuin sammalen ominaispaino luonnontilaisen suon ylimmässä kerroksessa. Elävä sammalrakenne on kestävämpää maatumista vastaan kuin kasvuturve. Hyvin huomiota herättävä ero kaikkiin muihin orgaanisiin kasvualustoihin verrattuna on sammalen homehtumattomuus. Sammalella on luontaisia mekanismeja suojautua lahottajasieniltä. Tämä ominaisuus suojelee myös kasveja taimipoltteelta ja juuristotaudeilta. Kuivatustekniikalla parannettua homeiden ja tautien torjuntamekanismia osataan jo nyt hyödyntää merkittävästi tutkimusolosuhteissa ja varmasti lähivuosina myös käytännön viljelyssä.

Rahkasammal on ihanteellinen ja monipuolinen kasvualustamateriaali käytännössä kaikkiin viljelymenetelmiin niin ammatti kuin harrastetuotannossa. LUKE:lla ja VTT:llä oli yhteinen tutkimus- ja tuotekehityshanke (2013–2014) kiinteiden viljelylevyjen ja ruukkujen valmistuksessa vaahtorainaustekniikalla. Tällä tekniikalla voidaan valmistaa niin pieniä taimipaakkuja kuin suuria viljelylevyjä, joissa kasvattaminen on yhtä tehokasta ja helppoa kuin perinteisessä kasvuturpeessa tai kivivillassa ilman homehtumis- ja tautiriskiä. Sammal soveltuu myös ihanteellisesti sellaisenaan sopivasti seulottuna ja peruslannoitettuna kaikkiin perinteisiin irtoturpeen kasvatusmenetelmiin. Rahkasammal soveltuu myös huonompilaatuisten kasvualustojen kuten kompostimultien ja tumman sekä vaalean turpeen rakenteen parantajaksi, jolloin saavutetaan parantuneita vedenpidätysominaisuuksia ja homeen sekä taudinestovaikutuksia. Rahkasammal on ensimmäinen aidosti kierrätyskelpoinen kasvualusta, jonka valmistus ei rasita millään tavoin ympäristöä tai ilmastoa.

Suomi on erikoisasemassa Länsi-Euroopassa sammalen tuotantoon soveltuvien soiden suhteen. Kasvuturvetta nostetaan Suomessa noin miljoona kuutiometriä vuodessa. Saman määrän sammalkasvualustan jatkuvaan tuotantoon ilman että suot koskaan häviävät tarvitaan vain 15 000 ha, sillä miljoonan kuution vuosittainen nostoala on 300 ha. Tämä yhteispinta-ala on vain 5 % sammalen nostoon soveltuvasta kitusuon pinta-alasta. Laskennallisesti meidän sammaltuotantokapasiteetti on 20 kertainen verrattuna nykyiseen kasvuturpeen nostomääriin, jolloin tätä kasvualustaa riittää tulevaisuudessa myös merkittävään vientiin ilman soiden häviämistä.

Professori (emeritus) Risto Tahvonen, Piikkiö

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_82628.jpg
Miten isotuomipihlaja tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
Pihassamme on isotuomipihlaja-aita, joka on päässyt kasvamaan noin 4 metriseksi. Aita ei ole enää alhaalta tuuhea eikä toimi näkösuojana naapurin kanssa kuten sen olisi tarkoitus. Onko sitä mahdollista hoitaa kyseisestä lähtötilanteesta niin, että se pidettäisiin jatkossa noin 2 metrin korkeudessa ja se tuuheutuisi alhaalta asti, mutta sitä ei leikattaisi koskaan täysin alas vaan se säilyisi näköesteenä?
20239_83113.jpg
Milloin kannattaa tehdä purppuraheisian­ger­volle ja pikkujasmik­keel­le istutusleikkaus? Asiantuntija vastaa
Olen istuttanut elokuussa viisi purppuraheisiangervoa ja yhden pikkujasmikkeen, olivat astiataimia. Ilmeisesti istutusleikkaus tehdään vasta keväällä? Tarkalleen milloin keväällä ja miten? Olen yrittänyt etsiä tietoa, mutta en ole ymmärtänyt. Kuinka paljon jätetään versoja ja mistä kohtia ne leikataan? Silmun yläpuolelta?
juureksia joulupöydässä savikipossa ja höysteenä rosmariinia
Kasvikset kuuluvat joulupöytiin
Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.
Kollaasi klassisen puutarhan kuvista
Tutustu kuuteen erilaiseen puutarhatyyliin
Plantagen esitteli maaliskuussa 2024 tiedotteessaan uuden Puutarhojen maailma -konseptinsa, joka inspiroi elämysmatkalle omaan puutarhaan. Puutarhojen maailma esittelee kuusi erilaista puutarhatyyliä, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tyyleissä esitellään kasveja, kalusteita ja koristeita, joiden avulla voi luoda omaan puutarhaan halutun tunnelman ja tyylin.
20166_46733.jpg
Kuinka paperituotteet lajitellaan?
Voiko kaikki paperituotteet tunkea sellaisenaan kierrätykseen?Vastaus:Kaikki paperi, joka tulee postiluukusta tai -laatikosta, kelpaa paperinkeräykseen. Kaupasta hankittavat pahviset tuotepakkaukset kuuluvat puolestaan keräyskartongin joukkoon. Kaiken puhtaan ja kuivan paperimateriaalin voi siis aina kierrättää; lajittelemalla keräyspaperit oikein säästät rahaa ja luontoa!
20237_82615.jpg
Kukkamullassa vihreää kasvustoa? Asiantuntija vastaa
Kasvatan kukkia parvekkeella. Nyt siihen multaan ilmestyi jotain vihreää. Mitä se on ja onkohan se haitallista kukan taimelle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton