• Etusivu
  • Hoitotyöt

Risuaita on helppo toteuttaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.06.2022
20207_65869.jpg

Teroita puun rangat, lyö rautakangella kolo maahan ja upota halutun mittaiset rangat pystyyn koloihin pystytolpiksi halutulle matkalle noin puolen metrin välein. Tämän jälkeen pystytolppien väli täytetään risuilla. Järeämpiä oksia kannattaa asetella reunoille pitämään risut pystytolppien tasalla.

Risuja ei kannata aina viedä suoraan jätehuollon toimipisteeseen. Mitäpä jos niistä rakentaisi vaikka aidan tai yksinkertaisen näköesteen omalle tontille? Risuaita toimii niin suojana, näköesteenä kuin risujen loppusijoituspaikkana, lahottajahyönteisten kotina tai jopa siilin asuinsijana. Jos risuja on paljon ja käytettävissä on myös puun rankoja, voi isolle pihalle rakentaa pitkänkin pätkän vaikka metrin leveää aitaa.

Alla on kuvia Puutarha.netin lukijoiden risuaidoista – kokeile sinäkin!

Anne inspiroitui Strömsö-ohjelmasta

Sain idean risuaitaan Strömsö-ohjelmasta noin 3 vuotta sitten. Tontilla ja naapurin rajalla on paljon puita eli oksia riittää.
- Anne
Kuva: Anne R., Mikkeli
Kuva: Anne R., Mikkeli

Sirpa teki monumentin

Kuva: Sirpa K., Voikoski
Kuva: Sirpa K., Voikoski
Luovuin vanhasta toistasataa vuotta vanhasta tammesta, jolloin inspiroiduin tekemään oksista tuollaisen kyhäelmän.
- Sirpa

Tiina-Marilla on jatkettava risuaita

Tämä aita sai alkunsa, koska tontillamme kasvaa paljon koivuja ja niistä lähtee risuja tuulisella säällä. Risuaita sijaitsee meidän laavupolun varrella ns. tilataiteena. Näitä tulee sitä mukaa lisää kun risuja tippuu.
- Tiina-Mari
Kuva: Tiina-Mari V., Piispanristi
Kuva: Tiina-Mari V., Piispanristi

Nimimerkillä "Lomaparatiisi" on näköeste tielle päin

Kuva: Nimimerkki Lomaparatiisi
Kuva: Nimimerkki Lomaparatiisi
Risuaita on saanut täytettä puiden kevätsiivouksesta ja kaadettujen mäntyjen havuista useamman vuoden ajalta.
- Lomaparatiisi

Ari-Pekan risuaita saa olla vinksin vonksin

Humoristin puutarhassa on lupa olla ihan vinksin vonksin. Huoleton risuaita on myös kätevä tapa säilöä pihapiirin oksia. Puutarhatontutkin viihtyvät luovasti rehottavan risuaidan suojissa.
- Ari-Pekka
Kuva: Ari-Pekka M., Jokikunta
Kuva: Ari-Pekka M., Jokikunta
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
Puutarhasuunnittelu
Pihasta omannäköinen puutarha
Mietitkö, miten saisit toiveista totta ja pihasta puutarhan, jossa viihdyt ja jossa voit puuhata juuri sitä mitä haluat siellä puuhata? Sinun ei tarvitse jäädä pohdintojesi kanssa yksin. Pihasuunnittelun ammattilainen on kumppanisi, joka suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
202310_83203.jpg
Myrkylliset sienet
Pääsääntö on, että poimitaan vain ne sienet, jotka tunnetaan. Sääntöön on yksi poikkeus: myrkkysieniä ei poimita, vaan jätetään ne metsään. Esimerkiksi kavalakärpässienen pienikin palanen syötynä saattaa tappaa.
20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20204_63978.jpg
Suunnitellaan vappua ja valmistellaan kesää
Varhaiset sipulikukat ja sinivuokot puskevat kukkaa ja ilahduttavat hehkullaan vielä muuten uneliaassa puutarhassa. Varhaisesta startistaan huolimatta kevät hidastelee, sillä kuten niin usein, kylmät jaksot ja lämpötilojen erot päivien ja öiden välillä hillitsevät kevään edistymistä.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton