• Etusivu
  • Hoitotyöt

Siirtonurmella helposti ja nopeasti valmista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.10.2023
202310_387.jpg

Siirtonurmella saat tasalaatuisen, terveen ja kasvuintoisen nurmikon puutarhaasi - ja nopeasti! (Kuva: Puutarha.net)

Pitäisikö uudistontille saada vihreää pintaa? Kaipaako vanha nurmikkosi uusimista tai rinne ruohottamista? Joskus aiemmin ajateltiin, että siirtonurmea käytetään vain urheilukenttien ja firmojen edustusnurmia perustettaessa, mutta siirtonurmea on asennettu pitkään myös omakotitalojen ja taloyhtiöiden pihoille. Siirtonurmi onkin helppo ja nopea tapa saada aikaan kaunis ja laadukas nurmikko.

Milloin siirtonurmi on kylvönurmea parempi vaihtoehto?

Siirtonurmen edut tavalliseen nurmikkoon perustuvat jo siirtonurmessa käyttävään siemenseokseen. Esimerkiksi Vihervakan nurmikka-nata-seos on valittu parhaista, toisiaan täydentävistä lajikkeista, jotta samaan "pakettiin" on saatu talven-, poudan-, kulutuksen- ja leikkuunkesto-ominaisuudet.

Siirtonurmi on tiheä, rikkaruohoton, vahvajuurinen ja tasainen nurmimatto, jota on ilo katsella ja joka on isommankin kuluttajan tallusteltavissa kolmessa viikossa. Nurmirullaa on helppo käsitellä ja sen asentaminen on nopeaa.

Siirtonurmikko on muuten edullisempi kuin uskoisikaan. Siemenkulu on tietenkin vain pieni osa siirtonurmeen nähden, mutta kylvämällä perustettu nurmikko on "valmis" vasta kenties parin, kolmen vuoden kuluttua. Tällä välin mahdolliset rankkasateet saattavat huuhtoa kylvetyt siemenet mukanaan, alueen käyttö on hankalaa – ja rikkaruohot saavat jalansijaa tulevalta nurmikolta. Ajan säästön ja lopputuloksen varmuuden lisäksi säästöä syntyy reilusti muun muassa nurmikon alkuhoidon ja kalliin rikkaruohontorjunnan jäädessä pois.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Siirtonurmi sopii kaikkiin niihin paikkoihin, joihin yleensäkin nurmikkoa käytetään. Siirtonurmella voi korostaa tontin parhaita alueita, kuten sisääntuloa tai oleskelualueen ympäristöä. Näyttävä nurmikko muutenkin hyvin hoidetulla pihamaalla on kuin piste i:n päällä. Lapsiperheissä siirtonurmi on oivallinen tuote siksi, että kurainen piha saadaan nopeammin käyttöön ja siivoustarve sisätiloissa vähenee ainakin kuran osalta.

Muita erinomaisia kohteita ovat kaltevat luiskat, joissa tavallinen kylvetty nurmikko ei tahdo sateiden jäljiltä pysyä. Kun nurminauha tapitetaan kiinni kasvualustaansa, ei ukkoskuuroista tarvitse huolestua. Myös talven tuhoamat notkelmat voidaan helposti korjata siirtonurmella, ensin toki täytetään notko hyvällä kasvualustalla ja tiivistetään se tasaiseksi.

Hyvä nurmikko vaatii hyvän kasvupohjan

Hyvän kasvukerroksen teko on työläs, raskas ja koko prosessin kallein vaihe. Se pitää kuitenkin tehdä myös kylvönurmelle. Jos tässä "fuskaa", niin nurmikko ei ole pitkäikäinen.

Kasvualusta tehdään valmiiksi hyvissä ajoin ennen rullien saapumista pihalle: asennuksen pitää tapahtua vuorokauden sisällä toimituksesta.

  • Kasvualustan kerroksen paksuuden tulee olla vähintään 15–20 cm (tiivistettynä).
  • Multavaan maahan sekoitetaan karkeaa soraa 30–40 % ilmavuuden ja kantavuuden lisäämiseksi. Tämä vähentää merkittävästi nurmen sammaloitumista, kun juuristo saa riittävästi happea.
  • Kalkkia sekoitetaan kasvualustaan vajaa kilo/m2. Tämä parantaa nurmen poudan kestävyyttä, väriä ja etenkin pH-tasoa, jolloin maan ravinteet ovat hyödynnettävässä muodossa. Yleensä mullan toimittajat ovat kalkinneet mullan valmiiksi, mutta tämä kannattaa varmistaa.
  • Pinta muotoillaan ja tiivistetään tasaiseksi, jottei vettä kerääviä painanteita pääse syntymään.

Jos kyseessä on vanhan nurmikon uusiminen, on varminta rikkoa vanha nurmi ja jyrsiä se hienoksi. Isoimmat juurakot ja turpeet kerätään pois. Lisätään kalkkia sekä hiekkamultaa ja kaikki ainekset sekoitetaan jyrsimellä vanhan pohjamaan kanssa. Tämän jälkeen tehdään tiivistys ja rullien levitys tai siementen kylvö.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Asentaminen on mukavaa puuhaa. Valmista nurmea syntyy niin nopeasti, ettei naapuri tahdo silmiään uskoa.

  • Kasvualusta kastellaan nihkeäksi.
  • Nurmirullat levitetään tasaiseksi matoksi siten, että pääty ja sivusaumat tulevat aivan tiiviisti yhteen ja reuna-alueet muotoillaan sopiviksi.
  • Jyrkemmissä luiskissa nurmimaton voi kiinnittää puutapeilla alustaansa juurtumisen ajaksi.
  • Lopuksi pinta jyrätään kevyesti ja kastellaan runsaasti (niin, että pohjamaakin kastuu kunnolla).

Kasteleminen on tärkeää: Nurmi ei saa päästä kuivumaan kahden viikon juurtumisajan aikana. Tänä aikana myös turhaa tallaamista tulee välttää, jotta juurtumisrauha on taattu. Juurtumisvaiheen jälkeen siirtonurmikkoa hoidetaan kuten mitä tahansa muutakin nurmikkoa; leikataan, lannoitetaan ja kalkitaan tarpeen mukaan.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80207.jpg
Pensaiden lehtien halkeamat? Asiantuntija vastaa
Istutin keväällä pensaita/puita rivitalon pihaan: katsura, pihajasmike, kärhöjä, humalaa ja köynnösvilliviiniä. Humalaan tulee reikiä ja on todennäköisesti humalayökkösen aiheuttamia, mutta mikä tekee näiden muiden lehtiin halkeamia? Haavat voivat olla mutkaisia ja teräviä, kuin leikattu lehden keskelle -lehden reunat ovat ehjät. Mitään paloja lehdestä ei ole pois eikä syöty. Tuholaisia en ole niissä nähnyt? Tekeekö lannoite, aurinko tai kastelu tällaisia vaurioita?
202110_73151.jpg
Aina ei tee mieli päivällistä: Vinkit kalatapaksiin ja muihin pikkusuolaisiin
Kun lähdet kokoamaan kokonaista ateriaa eri alkupaloista, kiinnitä huomiota siihen, että eri suupaloissa on erilaisia makumaailmoja. Lajitelmasta tulla melko yksitoikkoinen, jos samat mausteet toistuvat kaikissa. Voit joko syventyä yhteen tiettyyn keittiöön, tai yhdistellä rohkeasti eri maiden makuja.
20231_80719.jpg
Orkideat
Orkideoita (Orchidaceae) on löydetty luonnonvaraisena yli 20 000 lajia. Jalostustyön tuloksena yhteismäärä on kasvanut jo yli 100 000. Lajien ja risteymien moninaisuuden vuoksi on mahdotonta antaa pelkistettyjä hoito-ohjeita, jotka pätevät koko heimon kasveihin. Jokaisella lajilla on omia vaatimuksiaan, joista kannattaa ottaa tarkemmin selvää jo ennen hankintaa. Ilmeisesti nimenomaan heimon monimuotoisuus tekee orkideoista niin mielenkiintoisia.
Metsäpihan lannoitus
Metsäpihan lannoitus
Kuvitellaan piha, joka on melko luonnontilainen; puolukoitakin saa poimia ihan tuvan rappusilta kurkottaen. Pihapiiriin on kuitenkin istutettu joitain koriste- ja hyötypensaita. Pitääkö istutetuille koriste- ja hyötypensaille antaa lannoitetta? Tai muulle piha-alueelle? Tontilla kasvaa myös mäntyjä ja piha vaihtuu miltei huomaamatta metsäksi.
20223_77395.jpg
Perennat puutarhassa – perennaryhmien suunnittelu ei ole vaikeaa
Monivuotiset ruohovartiset kasvit eli perennat muodostavat puutarhan perustan. Perennoiden suosio perustuu loisteliaaseen, usein pitkään jatkuvaan kukintaan. Useimmiten niillä lisätäänkin pihaan kauneutta, värikkyyttä ja viihtyisyyttä, mutta ne voivat toimia myös tilanjakajina, rajapintojen häivyttäjinä, maanpinnan peitteinä sekä kasvualustan sitojina.
20232_69149.jpg
Tietoa nurmikosta?
Yleisin pihojen päällyste lienee nurmikko. Se tuo elävyyttä, kodikkuutta ja väriä maisemaan. Se on kauniin vihreä, eloisa, tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin leikkien, oleskelun sekä pelien alustana. Lisäksi nurmikko tarjoaa annoksen kesäistä hyötyliikuntaa leikkuun muodossa.Nurmikko toimii parhaiten juuri oleskelualueilla. Kovaa kulutusta yhdestä kohtaa se ei kestä, siksi se polkujen kohdalta kuluukin pois. Nurmikko on myös sateen jäljiltä liukas, joten se ei ole turvallinenkaan vaihtoehto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton