• Etusivu
  • Kasvillisuus

Suunnitellaan vappua ja valmistellaan kesää

Tuuli JärvinenKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 06.03.2025
20204_63978.jpg

Sinivuokkoja on noussut esiin jo monin paikoin.

Varhaiset sipulikukat ja sinivuokot puskevat kukkaa ja ilahduttavat hehkullaan vielä muuten uneliaassa puutarhassa. Varhaisesta startistaan huolimatta kevät hidastelee, sillä kuten niin usein, kylmät jaksot ja lämpötilojen erot päivien ja öiden välillä hillitsevät kevään edistymistä.

Minivihreää salaattiin ja leivän päälle

Vapuksi suunnittelemme kuitenkin kauden ensimmäisiä pihapirskeitä, vaikkakin tänä vuonna todella pienessä piirissä. Nostamme oleskeluryhmän tuolit ja pöydät paikoilleen, asettelemme lämmittäviä huopia tuoleille ja somistamme kattauksen paperilyhdyillä. Varaudumme vappuviikonlopun viileyteen, vaikka toivommekin lämmintä säätä, ja sytytämme vaikkapa nuotiopohjaan tulet.

Kylmän juoman jälkeen lapamme lämmittävää soppaa kulhoihin. Sopan maustamme aromikkailla yrteillä ja suunnittelemme samalla mitä tänä vuonna kokeilisimme yrttitarhassa. Pihapiknikille valmistamme tällä kertaa paahteista tomaattikeittoa, mausteista kurpitsakeittoa tai mahdottoman helppotekoista, mutta hienostunutta maa-artisokkakeittoa.

Nopeita ja maukkaita versoja saa mm. punajuuren, retiisin, vihanneskrassin tai salaattien siemenistä. Aina ei tarvita multaakaan, sillä nopeimmille kasvajille riittä paksu kerros kosteaa talouspaperia.

<p data-block-key="a5s6s">Odotamme malttamattomina ensimmäisiä sadonkorjuun hetkiä. Ne ovat lähempänä kuin uskoisikaan, koska kasvatamme miniversoja.</p>
Odotamme malttamattomina ensimmäisiä sadonkorjuun hetkiä. Ne ovat lähempänä kuin uskoisikaan, koska kasvatamme miniversoja.
<p data-block-key="er9gu">Näppärä tarhuri korjaa nopean sadon. Versokasvatus ei vaadi monimutkaisia tarvikkeita eikä kestä kuin hetken, kun päästään nauttimaan vihreistä ravintopommeista. Minilehdissä ovat vitamiinit ja hivenaineet tiivistetyssä muodossa ja kasvavat korjuuvalmiiksi parhaimmillaan muutamassa päivässä.</p>
Näppärä tarhuri korjaa nopean sadon. Versokasvatus ei vaadi monimutkaisia tarvikkeita eikä kestä kuin hetken, kun päästään nauttimaan vihreistä ravintopommeista. Minilehdissä ovat vitamiinit ja hivenaineet tiivistetyssä muodossa ja kasvavat korjuuvalmiiksi parhaimmillaan muutamassa päivässä.

Yrttien ruukkupuutarha

20204_63982.jpg

Miniversot johdattavat ajatuksemme tulevan kesän muihin makuihin. Niistä itseoikeutetussa asemassa ovat tietenkin monenmoiset yrtit, joita viljelemme lukuisia erilaisia. Ruukuissa ne on helppo sijoittaa lähelle keittiötä tai pihan kokkauspistettä, josta niitä tulee käytettyä todella paljon. Yrtit rakastavat jatkuvaa napsimista, sillä latvominen hidastaa kukkaan tuloa ja tuuheuttaa ne runsaiksi.

Yrttiviljelmän saa kasvatettua edullisesti siemenistä tai helposti taimista. Ulos kasvamaan siirrämme ensimmäiseksi kylmänkestäviä lajeja, kuten persiljaa, timjamia ja ruohosipulia. Ja maltamme odottaa arempien lajien, kuten basilikan, stevian ja sitruunatimjamin, istutttamista vielä hetken.

Kukkasin kohti kesää

<p data-block-key="mf2i2">Suunnittelemme myös kevään kylmää kestäviä kukkaistutuksia, joissa orvokit ja narsissit ovat päätähtiä. Vapun kunniaksi haluamme hieman hullutella…</p>
Suunnittelemme myös kevään kylmää kestäviä kukkaistutuksia, joissa orvokit ja narsissit ovat päätähtiä. Vapun kunniaksi haluamme hieman hullutella…
Ohje

Ohje

…Mutta pohdimme jo kesän kukkaistutuksia. Palauttelemme mieliin elinvoimaisten istutusten niksejä:

  • Ostoslistaan laitamme ravinteikasta kukkamultaa tai kesäkukkamultaa, jossa ravinteet riittävät pitkään. Kesäkukat tarvitsevat aina uuden mullan, koska vanhasta on kasvuvoima huvennut.
  • Katsastamme istutusastioiden varaston, sillä riittävän suuret ruukut ovat kasvulle tärkeitä.
  • Mietimme ruukkujen sijoituspaikat etukäteen, koska paikan olosuhteet vaikuttavat kasvivalintoihin. Valoisan paikan kasvi ei kuki kauniisti varjossa eikä suojaa tarvitseva avoimen taivaan alla.

Kun perusasiat ovat kunnossa, keskitymme lajivalintaan. Tiedämme kokemuksesta, että vaikka kasvilista olisi myymälään mennessä valmiina taskussa, muuttuu se paikan päällä enemmän tai vähemmän. Mutta sehän on puutarhapuuhien suola.

Teksti Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy
Kuvat Tuuli Järvinen ja Pixabay

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen kasvien kerroksellisuus
Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista
Kasvit kehittyvät upeimmilleen, kun ne kasvavat oloissa, joissa ne viihtyvät. Puutarhan suunnittelussa kukkii luovuus, mutta myös tieto, kärsivällisyys ja oikein mitoitettu hoito ovat arvossaan. Kun ymmärrät, millaiset eri olosuhteet tukevat eri kasvien kasvua, onnistut kasvivalinnoissasi. Kasvisi kehittyvät vähemmällä ponnistelulla ja hoidolla kuin kasvit, joiden olot eivät vastaa niiden tarpeita.
Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
Puutarha suunnittelijan silmin
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton