• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vadelmasadosta odotetaan erinomaista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.08.2020
20207_65901.jpg

Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton tiedotteen mukaan vadelmat ovat jo kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa ja jatkaa nopeaa kypsymistään lähes koko maassa. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa. Poimi vadelmat talteen talveksi!

Vadelman talvehtiminen onnistui

Vadelma onnistui talvehtimaan erinomaisesti, vaikka talvi oli poikkeuksellisen vähäluminen ja runsas sateinen eteläisessä Suomessa. Liiton mukaan vadelman makuun on jo päästy, sillä tarjolla on ollut kasvutunneleissa kasvatettuja vadelmia kesäkuulta lähtien. Tunnelivadelmien saatavuus paranee lähiaikoina entisestään, kun myöhemmin istutettujen taimien sadot kypsyvät..

Tänä vuonna avomaan vadelmien kukinta onnistui hyvin ja kasvustoissa on erityisen paljon raakileita. Jos myös kypsymisvaihe sujuu hyvin, vadelmasta voidaan odottaa runsasta satoa. Vadelman viljelijät toivovat poimintakaudeksi kuivia poutasäitä, jolloin marjoja päästäisiin poimimaan ja pilaantumisriski olisi pienempi

Hedelmä- ja marjanviljelijäin liitto ry kertoo, että päälajikkeemme ovat pitkään olleet Ottawa, Muskoka, sekä Glen Ample. Satoa saadaan myös tutuista kotimaisista lajikkeista, kuten Maurin Makea, sekä uudemmista vadelmalajikkeista, esimerkiksi Tulameen ja Vajolet. Kaikki vadelmalajikkeet tuottavat nyt meheviä ja aromikkaita marjoja, joilla kelpaa herkutella heti tuoreeltaan sekä pakastaa talven tarpeita varten.

Avomaan vadelman kukinta-aika oli tänä vuonna melko lyhyt, joten satokaudestakaan ei ennusteta kovin pitkää. Poimintakausi menee näillä näkymin nopeasti ohi, joten vadelmien hankintaan kannattaa ryhtyä viipymättä. Kasvutunneleissa vadelmien sato jatkuu myöhäiseen syksyyn asti.

20207_65903.jpg

Vadelman aromi sopii moneen tarkoitukseen

Vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta. Marjat ovat erittäin maukkaita jo sellaisenaan, mutta sitä voi vielä tehostaa esimerkiksi vaniljalla. Vadelma on kuin luotu jäätelön, rahkaruokien ja jäädykkeiden kaveriksi. Leivontaan se on loistava valinta. Mustikan ja mustaherukan parina vadelma nousee kuningattareksi.

Tässä sinulle helppo mökkijälkkäri, joka sopii ja maistuu melkein kaikille.

Gluteeniton vadelmamurujälkkäri

200 g pakaste- tai tuoreita vadelmia
2 rkl sokeria tai vaahterasiirappia
1/2 rkl maissitärkkelystä

Murotaikina:
125 g voita
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 1/2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
3/4 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilijasokeria tai vanilijauutetta (vähäsokerisempi vaihtoehto)
ripaus suolaa

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Sekoita marjat, sokeri ja maissitärkkelys. Laita marjaseos voideltuun vuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm. Tee murotaikina. Sulata voi ja sekoita ensin kuiva-aineet keskenään ja sen jälkeen lisää sulatettu voi ja sekoita. Kaada muruseos marjojen päälle. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Pinta saa olla kauniin ruskea. Tarjoile vanilijajäätelön kera.

Resepti on siitä mukava, että se muokkautuu sesongin ja tarjolla olevien marjojen mukaan. Reseptiin voit käyttää myös mustikoita, mansikoita, viinimarjoja tai vaikka karviaisia. Sekoita mieleisesi marjacoctail ja lisää makeutta maun mukaan. Reseptistä saa tehtyä helposti myös karppaajille oman versionsa, kun käytät erytritolia sokerin sijaan. Marjojen määrääkin voit joustavasti vaihdella; lisää tai vähennä maissitärkkelystä marjamäärään sopivaksi.

Hyvää, helppoa ja sopii gluteenittomillekin vieraille!

20207_65902.jpg

Lisätietoja:
Asiantuntija Tomi Pousi, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,
Puh nro. 040 552 2717
Puheenjohtaja Ismo Ruutiainen, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,
Puh nro. 0400 377 876

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20238_60540.jpg
Monipuolinen valkosipuli
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.
202111_73580.jpg
Mikä avokadoa riivaa?
Lukija kysyy: "Olen kasvatellut useamman vuoden avokadoa ja se onkin jo puolitoistametrinen puuntaimi, mutta nyt se taitaa valitettavasti kuolla. Aikaisemman kasvun puoleen väitän, että vettä, valoa ja lannoitetta pitäisi olla sopivasti, mutta siitä huolimatta lehdet kuivuvat, käpristyvät ja kuolevat oksa kerrallaan.Oireet alkoivat sen jälkeen kun vaihdon tuon kesällä suurempaan ruukkuun. Laitoin kyllä kiviä pohjalle. Veikkaan, että mullan mukana tuli öttiäisiä. Öttiäiset ovat vaaleita ja alle puolen millin mittaisia ja niitä on lehtien pinnoilla harvakseltaan. Suihkuttelin kasvia ensin mäntysuopaliuoksella ja sittemmin huonekasvi Raidilla, mutta aina tulevat takaisin.Mitähän ne ovat ja miten niistä pääsisi eroon? Vai teenkö jotain muuta väärin ja öttiäiset ovat vaan sattumalta paikalla?"
202111_73609.jpg
Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset tarvitsevat nokkosia?
Lukija kysyy: "Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset ja ehkä muutkin perhoset tarvitsevat nokkosia? Eli toisin päin: mihin vuodenaikaan ei ainakaan saisi repiä tai katkoa nokkosia, jos ajattelen nokkosistani olevan hyötyä perhosille?"

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton