TAKAISIN

Puiden syyshoito

Päivitetty: 1.10.2021

Koristepuut

Lannoitustarve katsotaan puun iän, puulajin ja koon mukaan. Esimerkiksi hevoskastanja hyötyy lannoittamisesta. Jos puuta on syytä lannoittaa, niin siihen käytetään PK-lannosta 50-60 g/m². Lannoitteen määrän voi laskea myös rungon halkaisijasta. Mittaa rungon halkaisija metrin korkeudelta. Jos halkaisija on alle 15 cm, niin lannoitetta laitetaan 100 g jokaista puun halkaisijan senttimetriä kohti - jos taas halkaisija on yli 15 cm, niin lannoitteen määrä on 200 g jokaista halkaisijan senttimetriä kohti.

VINKKI: Myös puhdas puutuhka käy lannoittamiseen!
Hevoskastanja (kuva: Pixabay)Hevoskastanja (kuva: Pixabay)

Lehtipuut kaipaavat kalkitusta vuosittain. Kalkitus poistaa maan happamuuden ja toimii ravinteena. Parhaiten kalkituksen tarpeen tarpeellisuuden saa tietoon teettämällä Viljavuustutkimuksen. Kalkitus voidaan tehdä pinta- tai pistekalkituksena. Pintakalkitus annetaan matalajuurisille puille, esim. kuusi, jolloin kalkitus ulottuu parinkymmenen sentin syvyydelle. Pistekalkitus annetaan lietteenä syväjuurisille puille, esim. mänty. Kalkin määrä on 10 kg/a/vuosi ja joka kolmas vuosi 30 kg/a. Puhtaalla puutuhkalla on samoja ominaisuuksia kuin kalkilla.

tree-3637383_1920 muok
leaves-228132_1920 muok

Puiden istutuskausi jatkuu syyskuun puoleen väliin. Taimien rungot suojataan istutuksen jälkeen vahingoiden välttämiseksi. Taimena runkoon tullut vaurio vaikuttaa koko puun elämänkaareen. Kastelua suoritetaan tarpeen mukaan. Ilma on syksyllä kosteaa, joten vähempi kastelu riittää. Puut leikataan pääsääntöisesti keväällä. Tosin koivu, leppä, vaahtera ja jalopähkinä leikataan syksyllä.

Havupuut leikataan marraskuusta maaliskuuhun (2 m:n välisenä aikana), havupuiden ollessa lepotilassa. Kanadantuija leikataan kesäkuussa tai elo-syyskuussa. Lämpötilan on oltava yli +5°C leikkausta tehtäessä.

Jos puu on jostain syystä vaurioitunut (esim. myrskyvaurio), on korjausleikkaus tehtävä heti. Leikkaamalla puuta hoitaen yritetään auttaa puuta kasvattamaan voimakas ja kestävä uusi latvus. Leikkaus suoritetaan seuraavasti: poistetaan oksat niin, että tynkiä ei jää ja leikkaus suoritetaan tyven kuorirengasta pitkin. Haavan pitäisi olla mahdollisimman pieni. Pieni haava parantuu nopeasti. Kuivat oksat leikataan terveeseen puuhun asti. Haavapinnat olisi hyvä hoitaa haavanhoitoaineella ja varsinkin sitten, kun haavan halkaisija on yli 2,5 cm tai pinta-alaltaan yli 10 cm².

Talvenarat ja menestymisvyöhykkeensä äärirajoilla oleva puu suojataan talvea vastaan.

Hedelmäpuut

Kirsikat sekä luumupuut leikataan syksyllä. Latvasta leikataan kilpalatva pois ja päälatvaa typistetään kolmanneksen verran. Oksat leikataan noin 1 cm alaspäin osoittavan silmun yläpuolelta. Latvuksesta muodostuu näin ilmava. Myös toisiaan hankaavat oksat sekä ne oksat, joissa on terävä oksakulma, poistetaan kokonaan.

VINKKI: Teräväkulmaiset oksat voidaan kasvukauden aikana yrittää taivuttamalla saada vaakatasoon.
Kirsikka- ja luumupuut leikataan syksyllä.Kirsikka- ja luumupuut leikataan syksyllä.

Hedelmäpuut viihtyvät hieman happamassa maassa. Ylläpitokalkitus on 3-5 vuoden välein joko kalkilla tai tuhkalla 5-10 kg/a. Syyslannoituksena puutarhan PK-lannosta lannoitevalmistajan ohjeiden mukaan. Omenapuista poistetaan muumiotautiset omenat roskiin tai ne poltetaan. Muumiotautia voi yrittää torjua pitämällä latvus ilmavana sekä haravoimalla puun alusen puhtaaksi. Sairastuneet omenat poistetaan ja tuhotaan heti.

Muumiotautiset omenat poistetaan omenapuista ja hävitetään.Muumiotautiset omenat poistetaan omenapuista ja hävitetään.

Kaipaatko lisää tietoa kasveista?

Puutarha.netin Kasvikortistossa on tietoa ja kuvia jo yli 1300 Suomessa menestyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta. Monipuolisien hakukeinojen avulla löydät niin puutarhaasi kuin kotiisikin sopivat kasvit. Tutustu Kasvikortistoon!

Vinkkejä ja kokemusta kasviasioista löytyy myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta. Sieltä löytyy niin juttuseuraa kuin asiaakin - miltei aiheesta kuin aiheesta!