• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puiden syyshoito

Tiina Painokallio
Päivitetty 14.03.2025
20239_83147.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.

Puiden istutuskausi jatkuu syyskuun puoleen väliin. Taimien rungot suojataan istutuksen jälkeen vahingoiden välttämiseksi. Taimena runkoon tullut vaurio vaikuttaa koko puun elämänkaareen. Kastelua suoritetaan tarpeen mukaan. Ilma on syksyllä kosteaa, joten vähempi kastelu riittää. Puut leikataanpääsääntöisesti keväällä, mutta koivu, leppä, vaahtera ja jalopähkinäleikataan syksyllä.

Puiden lannoitus

Lannoitustarvekatsotaan puun iän, puulajin ja koon mukaan. Esimerkiksi hevoskastanja hyötyy lannoittamisesta. Jos puuta on syytä lannoittaa, niin siihen käytetään PK-lannosta 50–60 g/m². Lannoitteen määrän voi laskea myös rungon halkaisijasta. Mittaa rungon halkaisija metrin korkeudelta. Jos halkaisija on alle 15 cm, niin lannoitetta laitetaan 100 g jokaista puun halkaisijan senttimetriä kohti – jos taas halkaisija on yli 15 cm, niin lannoitteen määrä on 200 g jokaista halkaisijan senttimetriä kohti.

VINKKI: Myös puhdas puutuhka käy lannoittamiseen!

<p data-block-key="go47h">Puutuhka sopii lannoitteeksi. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Puutuhka sopii lannoitteeksi. (Kuva: Adobe Stock)

Puiden kalkitus

Lehtipuutkaipaavat kalkitusta vuosittain. Kalkitus poistaa maan happamuuden ja toimii ravinteena. Parhaiten kalkituksen tarpeen tarpeellisuuden saa tietoon teettämällä Viljavuustutkimuksen. Kalkitus voidaan tehdä pinta- tai pistekalkituksena. Pintakalkitus annetaan matalajuurisille puille, kuten kuusi, jolloin kalkitus ulottuu parinkymmenen sentin syvyydelle. Pistekalkitus annetaan lietteenä syväjuurisille puille, kuten mänty. Kalkin määrä on 10 kg/a/vuosi ja joka kolmas vuosi 30 kg/a. Puhtaalla puutuhkalla on samoja ominaisuuksia kuin kalkilla.

Puiden leikkaus

Havupuutleikataan marraskuusta maaliskuuhun (2 m:n välisenä aikana), havupuiden ollessa lepotilassa. Kanadantuijaleikataan kesäkuussa tai elo-syyskuussa. Lämpötilan on oltava yli +5 °C leikkausta tehtäessä.

Jos puu on jostain syystä vaurioitunut (esim. myrskyvaurio), on korjausleikkaus tehtävä heti. Leikkaamalla puuta hoitaen yritetään auttaa puuta kasvattamaan voimakas ja kestävä uusi latvus. Leikkaus suoritetaan seuraavasti: poistetaan oksat niin, että tynkiä ei jää ja leikkaus suoritetaan tyven kuorirengasta pitkin. Haavan pitäisi olla mahdollisimman pieni. Pieni haava parantuu nopeasti. Kuivat oksat leikataan terveeseen puuhun asti. Haavapinnat olisi hyvä hoitaa haavanhoitoaineella ja varsinkin sitten, kun haavan halkaisija on yli 2,5 cm tai pinta-alaltaan yli 10 cm².

Talvenarat ja menestymisvyöhykkeensä äärirajoilla oleva puu suojataantalvea vastaan.

<p data-block-key="5ogqo">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Hedelmäpuun syyshoito

Nuoret hedelmäpuut suojataan pienisilmäisillä verkoilla tai rungonsuojilla.

Kirsikatsekä luumupuutleikataan syksyllä. Latvasta leikataan kilpalatva pois ja päälatvaa typistetään kolmanneksen verran. Oksat leikataan noin 1 cm alaspäin osoittavan silmun yläpuolelta. Latvuksesta muodostuu näin ilmava. Myös toisiaan hankaavat oksat sekä ne oksat, joissa on terävä oksakulma, poistetaan kokonaan.

VINKKI:
Teräväkulmaiset oksat voidaan kasvukauden aikana yrittää taivuttamalla saada vaakatasoon.

Omenapuistapoistetaan muumiotautiset omenat roskiin tai ne poltetaan. Muumiotautia voi yrittää torjua pitämällä latvus ilmavana sekä haravoimalla puun alusen puhtaaksi. Sairastuneet omenat poistetaan ja tuhotaan heti.

Hedelmäpuut viihtyvät hieman happamassa maassa. Ylläpitokalkitus on 3–5 vuoden välein joko kalkilla tai tuhkalla 5-10 kg/a. Syyslannoituksena puutarhan PK-lannosta lannoitevalmistajan ohjeiden mukaan.

<p data-block-key="8i0h6">Muumiotautiset omenat poistetaan omenapuista ja hävitetään. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Muumiotautiset omenat poistetaan omenapuista ja hävitetään. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Kaipaatko lisää tietoa kasveista?

Puutarha.netin Kasvikortistossa on tietoa ja kuvia jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta. Monipuolisien hakukeinojen avulla löydät niin puutarhaasi kuin kotiisikin sopivat kasvit. Tutustu Kasvikortistoon.

Vinkkejä ja kokemusta kasviasioista löytyy myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta. Sieltä löytyy niin juttuseuraa kuin asiaakin – miltei aiheesta kuin aiheesta!

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Omenapuun leikkaus kannattaa miettiä tarkoin
Miten omenapuita tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
Monia mietityttää varsinkin kevään tullen, miten niitä oman pihan puita leikataan. Omenapuut tuottavat ongelmia, miten niitä leikataan haavoittamatta niitä ja miten sadosta saa parhaimman. Asiantuntija Marita Wallin PIHA.SI-yrityksestä vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Katso video.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
Puutarhan syysyoimia.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20225_64997.jpg
Vaadi palvelua ja laadukkaita taimia
Onnistunut taimiostos tuottaa iloa parhaimmillaan jopa vuosikymmenien ajan kannustaen pihan ja puutarhan hoitoon. Valinnan lähtökohtana pitäisi aina olla oikea kasvi oikealle paikalle. Kun tämä onnistumisen perusedellytys on kunnossa, voidaan aloittaa hinta-laatu-koko-vertailu. Pelkkä korkea hinta ei välttämättä takaa laatua. Hyvin hoidettu taimi on tukeva, tuuhea, luonnollisen värinen, elinvoimainen ja terve – myös juuristoltaan.
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
20224_77656.jpg
Mikä olisi sopiva köynnöskasvi terassille? Asiantuntija vastaa
Minulla on terassin jatkeena pitkät kukkalaatikot etelään päin. Haluaisin tänä kesänä laittaa niihin yksivuotisia köynnöksiä ja mahdollisesti jopa jotain, mistä voisi saada satoakin, jos mahdollista, esim. ruusupapu. Kasvi saisi ensisijaisesti olla nopeakasvuinen eikä tarvitse esikasvatusta ja viihtyisi paahteessakin. Myös joku peitekasvi etualalle olisi kiva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton