• Etusivu
  • Kasvillisuus

Lisävaloa yrteille ja huonekasveille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.02.2024
202010_67070.jpg

Hyvä keinovalo turvaa kasvien riittävän valonsaannin pimeään vuodenaikaan.

Pimeänä vuodenaikana kaikki elävät kasvit hyötyvät lisävalosta, niin huonekasvit kuin yrtitkin. Voit nauttia tuoreista yrteistä ympäri vuoden, kun sijoitat ne sisätiloissa ikkunalaudalle ja huolehdit talvella riittävästä valonsaannista keinovalolla. Kasvien valontarve vaihtelee, mutta pimeään aikaan lisävaloa kannattaa antaa vähintään kahdeksan tuntia päivässä.

Valo ja riittävä ilmankosteus vahvistavat kasvia

Huonekasvien kannalta lisävalon tarve ajoittuu lokakuusta helmikuulle. Niukassa valossa nuput voivat tippua ja kukinta tyrehtyy. Riittämätön valon määrä ilmenee muun muassa kellastuneina lehtinä. Heikkokuntoinen kasvi altistuu myös helpommin tuholaisille ja kasvitaudeille. Muista lisäksi suihkutella kasveja puhtaalla vedellä säännöllisesti, sillä punkit ja kirvat vaivaavat yleensä liian kuivia kasveja.

Lähiruokaa omasta keittiöstä

Itse kasvatettu ruoka maistuu aina parhaimmalta. Kotikasvattaja saa myös aina tuoretta ja eettisesti tuotettua syömistä. Monet meistä kuitenkin ostavat tuoreet yrtit valmiina kaupasta, sillä haasteena voi olla pitää yrtit kotona elinvoimaisina, kun luonnonvalon määrä syksyn saapuessa vähenee.

Yrttien hyvinvoinnin voi turvata antamalla niille erityisesti fotosynteesissä tarvittavaa sinistä ja punaista valoa ilman UV-säteilyä. Esimerkiksi Airamin Herby-led-pöytävalaisin on tarkoitettu yrttien, taimien ja pienten huonekasvien kasvuvaloksi, ja siihen mahtuu kolme pientä ruukkua. On/off-kytkimen painalluksella kasvivalaisin muuntuu kätevästi 4 000 kelvinin viileäksi valonlähteeksi.

<p data-block-key="kb0bu">Herby-led on tarkoitettu yrttien, taimien tai pienten huonekasvien kasvuvaloksi.</p>
Herby-led on tarkoitettu yrttien, taimien tai pienten huonekasvien kasvuvaloksi.
202010_67079.jpg

Lisävaloa taimikasvatukseen

Puutarhaharrastajat heräävät talviunilta jo tammikuussa, jolloin on aika laittaa ensimmäiset siemenet multaan ja aloittaa taimikasvatus sisätiloissa.

Jotkut siemenet itävät pimeässä mullan alla ja jotkut valossa mullan pinnalla. Heti itämisen jälkeen lähes kaikki kuitenkin tarvitsevat kipeimmin lisävaloa räjähdysmäiseen kasvuunsa.

Jos hyvin itäneet kesäkukkien taimet venyvät laihoiksi honteloiksi, syy on yleensä valon puute. Vanhat hehkulamput tai halogeenit eivät sovellu kasvilampuiksi, koska ne tuottavat liikaa lämpöä. Kotipuutarhurille suositeltavia ovat energiansäästö- tai led-kasvilamput, koska ne kuluttavat vähän energiaa ja tuottavat vain hyvin vähän lisälämpöä.

Kasvilamppujen mahtavin etu on kasvivalon spektri, joka on sovitettu kasvun kannalta optimaaliseksi. Spektrissä on paljon sinisiä ja punaisia aallonpituuksia ja vain vähän kasvien kannalta hyödyttömiä keltaisia aallonpituuksia.

Sijoita kasvivalo oikealle etäisyydelle

Kotona huonekasveja valaistaessa oikea etäisyys kasviin on tärkeä, sillä liian lähelle asetetun tavallisen lampun kuumuus voi vahingoittaa kasvin lehtiä. Liian kaukana olevasta lampusta ei puolestaan ole kasville tarvittavaa hyötyä.

Valitse siis kasveille energiapihi led-valaistus, joka ei juurikaan lämpene, ja sijoita valo lähellä kasvia, jotta kasvi saa valaistuksesta kaiken hyödyn irti.

Esimerkiksi Airamin Fiora-valaisimessa on ihmissilmälle miellyttävävaloinen led-kasvilamppu, jonka säteily on sovitettu kasvin tarvitsemille aallonpituuksille.

Kolme metriä pitkän johdon ansiosta valopiste voidaan tuoda lähelle kasvia. Suomalaisissa taloissa tavallinen pistorasia on usein lähellä ikkunaa, joten pitkä johto ja euro-pistoke yhdessä mahdollistavat Fiora-valaisimen käytön ikkunavalaisimena.

<p data-block-key="kqu0c">Helposti asennettava Fiora-led-kasvivalaisin voidaan sijoittaa vapaasti huonetilan kattoon.</p>
Helposti asennettava Fiora-led-kasvivalaisin voidaan sijoittaa vapaasti huonetilan kattoon.

Katso video:

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton