• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.05.2023
20235_59081.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.

Omenapuun lajikkeet

Omenapuun lajike kannattaa valita omien mieltymyksien mukaan. Kaikki lajikkeet ovat kuitenkin syötäviä. Makuja löytyy melko happamasta todella makeaan. Jotkut omenalajikkeista ovat mehukkaimmillaan sellaisenaan, toiset taas sopivat parhaiten soseeseen. Eri lajikkeet kypsyvät eri aikoihin. Joistakin omenapuista voi kerätä satoa jo alkusyksystä, toisista vasta myöhemmin. Lajikkeiden välisiä eroja on myös satokypsyydessä, eli kuinka nopeasti omenapuu alkaa tuottamaan satoa. Lajikkeisiin on myös merkitty kasvuvyöhykkeet, eli millä vyöhykkeellä ne kasvavat parhaiten.

Omenapuista löytyy kesä-, syksy- ja talvilajikkeita hedelmien kypsymisajankohdan mukaan. Kesälajikkeet kypsyvät elokuun puolivälin jälkeen. Ne kannattaa syödä sellaisenaan, sillä kesälajikkeet eivät sovi varastointiin. Syksylajikkeet kypsyvät syyskuun aikana ja talvilajikkeet syys-lokakuun vaihteessa. Syyslajikkeita voi varastoida 2–3 kuukautta ja talvilajikkeita jopa 3–5 kuukautta. Talviomenat ovat herkullisimmillaan noin kuukauden kuluttua.

Lajikkeista lisätietoja

Kasvupaikan valinta

Ihanteellinen kasvupaikka on valoisa sekä lämmin ja se on tuulelta suojassa. Kasvupaikan pitää myös olla hyvin vettä läpäisevä, koska omenapuun juuret eivät kestä märkyyttä. Siksi usein suositellaankin istuttamaan omenapuut kohopenkkiin, jolloin ylimääräiset vedet valuvat omenapuun juurelta pois.

Omenapuiden koot voivat vaihdella runsaasti, joten kannattaa valita omaan puutarhaan tai parvekkeelle sopiva yksilö. Parvekkeelle sopiva omenapuu kasvaa ruukussa. Esimerkiksi riippa- tai pilariomenapuut ovat tähän erittäin sopivia.

Uutta omenapuuta ei kannata istuttaa vanhan paikalle. Uusi omenapuu kannattaa istuttaa muutaman metrin päähän vanhan omena- tai päärynäpuun paikasta. Jos kuitenkaan tilaa ei ole, pitää vanhat mullat vaihtaa ja kaivaa huolellisesti kaikki juuret pois istutuspaikasta, sillä vanhan omenapuun juurten pieneliöt voivat siirtyä uuden puun juuriin ja tehdä tuhojaan.

Lue lisää omenapuun istuttamisesta

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Pölytys

Omenapuita kannattaa olla vähintään kaksi eri lajiketta. Silloin varmistetaan kukkien ristipölytys ja suurempi sato. Taimimyymälästä kannattaa varmistaa, mitkä lajikkeet sopivat parhaiten keskenään ja mitkä ovat hyviä pölyttäjiä. Yksinkin kasvava omenapuu tekee hedelmiä, mutta sato on pienempi. Yksinäiseksi omenapuuksi kannattaakin valita perheomenapuu, jossa kasvaa monta lajiketta samassa puussa. Näin puu pystyy tekemään ristipölytyksen itse.

Mehiläiset ja kimalaiset ovat tärkeitä pölyttäjiä. (Kuva: Puutarha.net)
Mehiläiset ja kimalaiset ovat tärkeitä pölyttäjiä. (Kuva: Puutarha.net)

Omenapuun hoito

Omenapuun lannoitus tehdään säännöllisesti, mutta maltilla. Satoikäisiä puita lannoitetaan joka vuosi. Keväisin lannoitetaan normaalilla puutarhalannoitteella, joka sisältää typpeä. Kannattaa kuitenkin varoa liiallista typpilannoitusta, koska se saa puun helposti ylikasvamaan. Syksyisin puut lannoitetaan syyslannoitteella talvehtimisen parantamiseksi.

Vuosittaiset hoitoleikkaukset suoritetaan kevättalvella, kun silmut ovat lepotilassa. Hoitoleikkauksilla pyritään pitämään omenapuun latvus ilmana ja kasvattamaan puuhun hyviä, vahvoja oksia. Puun oksia voi myös taivuttaa narujen ja painojen avulla. Taivutus tehdään juhannuksen aikoihin ja oksia pidetään taivutettuina 3–4 viikkoa. Tämä kasvattaa oksista vahvoja satoa varten ja edistää puun latvuksen pysymista ilmavana.

Hoitoleikkauksen ohjeet

Omenapuun viholliset

Omenoilla on monia vihollisia tuholaisista erilaisiin tauteihin. Yleisimpiä tauteja ovat omenarupi ja muumiotauti. Tuholaisista omenoita havittelee jyrsijät, omenakirva, omenakääriäinen ja pihlajamarjakoi. Myös ampiaiset voivat verottaa omenasatoa, jos mesi loppuu kukista liian aikasin syksyllä.

Omenarupea sairastaviin omenapuihin tulee ruskeita laikkuja lehtiin, oksiin ja hedelmiin. Omenan pinnassa olevat laikut voivat halkeilla ja näin altistaa omenat muumiotaudille, joten hyvin rupiset omenat kannattaa hävittää niin puusta kuin maastakin. Tärkeää on myös pitää latvus ilmana, koska omenarupea levittävät itiöt viihtyvät kosteassa ja lämpimässä paikassa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Yleisin omenoita piinaava tauti on muumiotauti, joka pilaa hedelmät loppukesällä. Omenan pintaan syntyy ruskea, nopeasti laajeneva laikku, jonka pintaan muodostuu vaaleita itiöpesäkkeitä. Lopulta omenat ruskettuvat ja pilaantuvat kokonaan. Taudin saaneet omenat kannattaa kerätä pois puusta ja maasta sekä hävittää kompostoimalla.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Omenapuun runko kannattaa suojata jyrsijöiltä. Varmin tapa on laittaa rungon ympärille runkosuoja tai aidata puu 1,5 metriä korkealla kanaverkolla. Myyriltä puun voi suojata talvella tiivistämällä lumen rungon ympäriltä, jolloin myyrät eivät pääse tekemään tuhojaan lumen alla. Jäniksiä voi myös yrittää hämätä tuomenoksilla ja kanankakkarakeilla. Niiden haju on epämiellyttävää jäniksistä ja toimii näin hajukarkotteena.

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20233_24934.jpg
Näin leikkaat puutarhassa
Periaatteessahan mitään kasvia ei ole pakko leikata, mutta hienovaraisin hoito- ja kasvatusleikkauksin niiden kasvua voidaan pitää kurissa ja ohjata tiettyyn suuntaan; esimerkiksi hedelmäpuut hyötyvät suuresti latvuksen pitämisestä ilmavana ja kohtuukorkuisena. Leikkaamalla saadaan ränsistynyt kasvusto myös uuteen kukoistukseen ja sillä voidaan edesauttaa myös kukintaa ja satoa. Turhaa leikkaamista tulee kuitenkin aina välttää, sillä leikkauskohdat ovat aina alttiina sienitaudeille.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20239_83029.jpg
Herukoiden ja karviaisten leikkaaminen
Tarkista uusien taimien leikkaustarve ja tee istutusleikkaus tarvittaessa. Istutusleikkaus tehdään aina keväällä, jolloin se edistää mainiosti pensaan juurtumista ja haaroittumista. Karviais- ja herukkapensaissa pitäisi olla ainakin viisi vahvaa oksaa, jotka leikataan ennen istutusta 15 sentin pituisiksi, terveen silmun yläpuolelta. Vioittuneet ja erittäin ohuet versot leikataan kokonaan pois. Jos taimi on jo hyvin haaroittunut, sitä ei tarvitse leikata.
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20206_65068.jpg
Avomaavihannesten tuotanto ja sadonkorjuu turvattava
PUUTARHALIITTO RY TIEDOTTAA: KAUSITYÖNTEKIJÖIDEN OSAAMINEN, SITOUTUMINEN JA JAKSAMINEN RATKAISEVAT ONNISTUMISEN!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton