• Etusivu
  • Hoitotyöt

Operaatio lomakastelu

Näin ulkokasvisi selviävät lomasi ajan – vinkit onnistuneeseen lomakasteluun

Tuuli Järvinen
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 16.06.2025
perennapenkin-kastelu-iSt-960968648

Tarkista ulkokasvien kastelutarpeet ja sijoitus ennen lomalle lähtöä.

Kun loma ja kesälaitumet siintävät silmissä, on viimeinen hetki miettiä, miten ulkokasvit selviytyvät matkan tai muiden lomarientojen ajan, jolloin kasvit eivät saa normaalia huomiotasi. Paljon voi kasvien hyväksi tehdä jo etukäteen, mutta osa tarvitsee hoitoa lyhyenkin poissaolon aikana. Lue, miten hoitoväliä voi etukäteisvalmistelulla pidentää ja millaisia neuvoja lomakastelijalle kannattaa antaa.

Ruukkuistutukset ja kesäkukat

Haavoittuvaisimpia lomaorpoja ovat kesäkukat ja muut ruukkuistutukset. Hellesäällä jo pari päivää ilman huolenpitoa saattaa olla niille kohtalokas. Multatila on ruukussa aina pieni verrattuna maahan istutettuihin kasveihin, joten kasvit kuivahtavat niissä nopeasti.

Ahkera lomakastelija kastelee joskus varmuuden vuoksi liikaakin. Ohjeista kastelijaa tunnustelemaan ruukkukasvien kastelun tarvetta sormin. Jos on edelleen märkää, on uskallettava olla kastelematta. Liikaa kastellut kasvit voivat palatessasi huonosti.

Huoltoväliä voi pidentää jo etukäteen:

  • Istuta kesäkukat jo valmiiksi riittävän suureen astiaan, jossa juuret eivät täytä ruukkutilaa kokonaan, vaikka kasvit kasvavat. Täynnä juuria olevat ruukut kuivuvat nopeasti, kun taas runsas multatila sitoo itseensä kosteutta ja luovuttaa sitä tarpeen mukaan kasvin käyttöön.
  • Jos huomaat istuttaneesi ruukkukasvit kovin pieneen astiaan, istuta ne suurempiin ennen lomaa.
  • Pidä ruukkuistutukset sopivan kosteina jo hyvissä ajoin ennen lomaa, jotta ne ovat vahvoja lomamatkan koittaessa ja selviytyvät paremmin hoidon puutteilta.
  • Vähennä haihduttamista siirtämällä ruukut varjoon matkan ajaksi. Kastele hyvin juuri ennen lähtöä.
  • Vanha kikka on täyttää suuri alusastia vedellä, jotta kasvi imee pohjareiän kautta kosteutta. Näin saadaankin pelivaraa, mutta jos kasvi seisoo vedessä päiväkausia, vaarana on liikakastelu. Hukuttamalla kasvit kuolevat yhtä varmasti kuin kuivattamalla.
  • Virittele muovipullokastelu: Täytä iso muovipullo vedellä ja työnnä se alassuin syvälle etukäteen hyvin kasteltuun multaan. Pullo tyhjenee hiljalleen ja pitää mullan kosteana. Tätä kikkaa kannattaa testata etukäteen, sillä mm. mullan tiiviys vaikuttaa tyhjenemisvauhtiin. Sitä voi säädellä korkilla, johon on porattu 2-4 pientä reikää. Jos pullo on auringossa, peitä se sukalla tms., sillä vesi voi toimia linssinä ja aiheuttaa tulipalovaaran.
<p data-block-key="7q38m">Vaikka monen amppelikukan kasvatusruukut ovat tilavia, ne kannattaa silti istuttaa suurempaan amppeliin. Mitä useampi kasvi astiassa on, sitä enemmän tilaa juuret tarvitsevat.</p>
Vaikka monen amppelikukan kasvatusruukut ovat tilavia, ne kannattaa silti istuttaa suurempaan amppeliin. Mitä useampi kasvi astiassa on, sitä enemmän tilaa juuret tarvitsevat.
<p data-block-key="536tf">Kastelupullo on kätevästi täytettävissä, kun leikkaat pohjan auki kanneksi.</p>
Kastelupullo on kätevästi täytettävissä, kun leikkaat pohjan auki kanneksi.

Puut, pensaat ja perennat

Jos suunnittelet pitkää matkaa, kannattaa uusien istutusten tekeminen jättää paluun jälkeiselle ajalle, ellei lomakastelijaa ole huolehtimassa istutuksista.

Mutta jos kasvit ovat jo paikoillaan, vasta istutetut kasvit kastellaan perusteellisesti koko juuristoalueen syvyydeltä ennen lomalle lähtöä. Joskus on vaikea arvioida, milloin on kasteltu riittävästi. Se selviää, kun kuopaiset maata juuristojen vierestä hieman pintaa syvemmältä ja tunnustelet sormin. Jos on edelleen kuivaa, kastele lisää.

Mullan tunnustelu on hyvä antaa ohjeeksi myös lomakastelijalle. Maan pidätyskyky, kasvualustan laatu, paikan valoisuus, säätila, kasvien koot ja lajit vaikuttavat siihen, kuinka usein ja kuinka paljon juuri tässä paikassa tarvitsee kastella. Jos on ollut pitkään kuivaa, sateet eivät tuo nopeaa helpotusta, sillä kuiva maa imee huonosti vettä. Kasvien lehvästö voi roiskauttaa sadeveden kauemmas ja estää sen imeytymisen juuristoon, joten tarkkailu on paikallaan kaikilla säillä.

<p data-block-key="jk0hr">Jos kastelet aurinkoisena päivänä, kastele suoraan juureen, sillä lehdistä vesi haihtuu ilmaan ja vain lisää kasvinkin haihduntaa. (Kuva: Eliisa Tuisku)</p>
Jos kastelet aurinkoisena päivänä, kastele suoraan juureen, sillä lehdistä vesi haihtuu ilmaan ja vain lisää kasvinkin haihduntaa. (Kuva: Eliisa Tuisku)

Hiekkamailla kastelun tarve on suurempi kuin savipohjaisilla mailla, jotka pidättävät kosteutta tehokkaammin. Kannattaa muistaa, että maan pidätyskyky voi aivan lyhyelläkin matkalla, joskus jopa puolessa metrissä, muuttua. Jos näin on, sama määrä kastelua ei ole toimiva ohje joka kasville.

Hyvin ja riittävän syvältä kasteltu maa ei muutamassa päivässä kuivu. Jos tuntuu, että maa on kastelusta huolimatta joka päivä kuiva, on se merkki liian vähäisestä veden annostelusta. Kun vain pintakerros kastuu, kuivahtaa se ensimmäisestä tuulen tuiverruksesta tai auringon säteestä eikä juuristo olekaan saanut vettä lainkaan.

Tunne pihasi ja tutustu kasviesi tarpeisiin

Kun jo ennen lomaa pidät silmällä kasviesi haihduttamista, tunnustelet maan kosteutta pintamaata syvemmältä ja seuraat sään vaikutusta istutuksiisi, opit kasvien erilaiset tarpeet. Jos käytettävissäsi on ystävä tai naapuri, joka kastelee istutuksesi poissaolosi ajan, jaa hänelle keräämääsi kokemustietoa. Opasta häntä kastelemaan vain tarpeeseen, sillä tunnollisten lomakastelijoiden helmasynti tuntuu olevan varmuuden vuoksi kastelu. Jos kasvit ovat pitkään liian märkiä, voivat ne palatessasi huonosti.

Seuraa säätiedotuksia. Jos luvassa on helteitä ja kuivaa, vanhatkin istutukset voivat loman aikana tarvita vesihelpotusta oloonsa. Esimerkiksi suurilehtiset kasvit haihduttavat paljon, jos ne kasvavat aurinkoisella paikalla. Jos olet havainnut niiden kärsivän kuivuudesta aika ajoin, ne kannattaa syväkastella jo ennen matkaa.

Katso lisää kasteluvinkkejä

<p data-block-key="ya3wg">Tunnustele multaa sormin ja pintaa syvemmältä. Havainnot kertovat kastelun tarpeesta tai siitä, että ei tarvitse vielä kastella. (Kuva: Eliisa Tuisku)</p>
Tunnustele multaa sormin ja pintaa syvemmältä. Havainnot kertovat kastelun tarpeesta tai siitä, että ei tarvitse vielä kastella. (Kuva: Eliisa Tuisku)

Teksti: Muhevainen Oy Tuuli Järvinen

Kuvat: Eliisa Tuisku ja iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Muhevainen kasvien kerroksellisuus
Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista
Kasvit kehittyvät upeimmilleen, kun ne kasvavat oloissa, joissa ne viihtyvät. Puutarhan suunnittelussa kukkii luovuus, mutta myös tieto, kärsivällisyys ja oikein mitoitettu hoito ovat arvossaan. Kun ymmärrät, millaiset eri olosuhteet tukevat eri kasvien kasvua, onnistut kasvivalinnoissasi. Kasvisi kehittyvät vähemmällä ponnistelulla ja hoidolla kuin kasvit, joiden olot eivät vastaa niiden tarpeita.
Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
Puutarha suunnittelijan silmin
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20234_81445.jpg
Mikä on paras ajankohta puiden ja pensaiden taimien istutukselle?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
On juuri sopiva hetki säilöä herukoita – pakasta, hilloa tai keitä mehua talven varalle
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20205_64703.jpg
TUKES tiedottaa: Auta pörriäisiä
Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton