• Etusivu
  • Hoitotyöt

Mikä on Bokashi?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.03.2021Päivitetty 19.04.2021
20213_68979.jpg

Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvua

Kotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.

Kompostoinnin hyödyt

Sen lisäksi että kompostointi on ekologista, se tuo myös taloudellista säästöä kotitaloudelle.

Kun painava biojäte lajitellaan erikseen pois sekajätteestä, saadaan samalla säästöjä sekajätteen kuljetuskustannuksista.

Pois kuljetettavan jätteen kilomäärä laskee – siis jopa kolmanneksella - tai vastaavasti jäteastian tyhjennysväliä voi saada pidemmäksi. Lisäksi ostomullan ja lannoitteiden tarve kotitaloudessa vähenee, kun kotikompostista saadaan ravintorikasta muhevaa multaa.

Omakotiasujan on halutessaan helppo hankkia esimerkiksi joko tehdasvalmisteinen kompostori tai rakentaa sellainen itse. Varsinkin puutarhajätteen kompostointiin voi käsistään kätevä rakentaa kompostikehikon laudasta tai verkosta. Elintarvikejätteen eli biojätteen kompostointiin lienee vaivattominta kuitenkin käyttää valmisratkaisuja. Näin vältytään helpommin ongelmilta esim. jyrsijöiden kanssa. Markkinoilta löytyykin useita malleja eri valmistajilta.

Jäikö ruoantähteitä salaattia tehdessäsi - voit kompostoida ne Bokashissa.
Jäikö ruoantähteitä salaattia tehdessäsi - voit kompostoida ne Bokashissa.

Bokashi-kompostointi

Mikäli ison talouskompostorin hankinta ei ole ajankohtaista tai mahdollista, voi kompostointia harjoittaa myös pienimuotoisemmin. Bokashi-keittiökompostointi tuottaa ravintorikasta bokashi-kompostia läpi vuoden. Se toimii pienissäkin kotitalouksissa, joissa biojätteen määrä jää vähäisemmäksi.

Bokashi-kompostointimenetelmä on kotoisin Japanista, jossa sanapari boka shi tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Bokashi-kompostoinnissa orgaaninen aine hapatetaan eli fermentoidaan ilmatiiviissä astiassa hajuttomasti. Fermentointi tapahtuu tiettyjen EM-mikrobien avulla (effective micro-organisms). Näitä luonnossa esiintyviä hyötymikrobeja ovat mm. maitohappo- ja fotosynteesibakteerit, hiiva- ja entsyymisienet sekä monet muut pieneliöt.

Hapatetut biojätteet sekoitetaan lopulta maahan, jossa ne hajoavat nopeasti maanparannusaineeksi. Bokashimulta on pH-arvoltaan neutraalia, mutta se on hyvin ravinteikasta – jo pienikin määrä antaa vauhtia kasvuun. Lisäksi bokashi-astian pohjaritilän alle valuvaa nestettä voi laimennettuna käyttää kasvien lannoitteeksi.
  • kaksi bokashi-ämpäriä tai aloituspakkaus. Bokashi-astian tulee olla ilmatiivis
  • pieni kannellinen astia päivittäisiä ruokajätteitä varten
  • ilmatiivis astia bokashirouheelle ja annostelija. Bokashirouhe sisältää tarvittavat EM-mikrobit.
  • lasta tms. biojätteen tasoittamiseen astiassa
  • kuppi suotonesteelle
  • tynnyri, palju tai saavi fermentoidun jätteen jälkikäsittelyyn eli multatehtaaksi

Ohje

Ohje

Tarvikkeet:

  • kaksi bokashi-ämpäriä tai aloituspakkaus. Bokashi-astian tulee olla ilmatiivis
  • pieni kannellinen astia päivittäisiä ruokajätteitä varten
  • ilmatiivis astia bokashirouheelle ja annostelija. Bokashirouhe sisältää tarvittavat EM-mikrobit.
  • lasta tms. biojätteen tasoittamiseen astiassa
  • kuppi suotonesteelle
  • tynnyri, palju tai saavi fermentoidun jätteen jälkikäsittelyyn eli multatehtaaksi

Rakenneleikkauskuva Bokashi-kompostoinnista
Rakenneleikkauskuva Bokashi-kompostoinnista

Miten Bokashi-kompostia käytetään ja täytetään?

Lähteet:

Hyötykasviyhdistys ry

Biolan Oy

Kirsi Tuominen: Kaikki kompostoinnista, Minerva Kustannus Oy

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80935.jpg
Viirivehka (Spathiphyllum)
Viirivehka (Spathiphyllum) on kestävä ja viehkeä huonekasvi, joka sopii hyvin vihersisustamiseen. Kaupoissa on tarjolla noin 30–45 senttiä korkeaksi kasvavaa pikkuviirivehkaa (S. floribundum) ja komeaviirivehkan (S. Floribundum-ryhmä) lajikkeita. Huonekasveiksi on jalostettu monia erikokosia lajikkeita; komeaviirivehkan lajikkeista ainakin 'Clevelandii' ja Isoviirivehka 'Mauna Loa' kasvavat yli puolimetrisiksi.
Kontiainen kurkistaa keosta
Myyrien torjunta
Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan, käytävillään ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovatkin valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.Maamyyrän tekemät tuhot tunnistaa pyramidin mallisista multakeoista nurmikolla. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei päällä. Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; maamyyrä eli kontiainen (Talpa europaea) on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa.Kontiainen on hyönteissyöjä, joka ei siis käytä kasvinosia ravinnokseen. Se kuitenkin häiritsee kasvien luonnollista kasvua maan alla risteilevien käytävien viedessä kasvien tarvitseman mullan – ja hyvin hoidetut nurmikot muuttuvat kynnöspelloiksi kontiaisen takia. Maamyyrän onkalot voivat myös aiheuttaa pihan rakenteille vaikeasti korjattavia vahinkoja, esimerkiksi kivetysten alla. Rauhoitetun kontiaisen myrkyttäminen tai muulla tavoin vahingoittaminen on lailla kielletty, joten karkotteiden käyttö on ainoa vaihtoehto suojautua sen aiheuttamia tuhoja vastaan.
20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20216_71363.jpg
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon EM-mikrobiseosta (effective micro-organism) eli bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton