TAKAISIN

Mikä on Bokashi?

Päivitetty: 19.4.2021

Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvua

Kotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.

750 garden-5315602_1920

Kompostoinnin hyödyt

Sen lisäksi että kompostointi on ekologista, se tuo myös taloudellista säästöä kotitaloudelle.

Kun painava biojäte lajitellaan erikseen pois sekajätteestä, saadaan samalla säästöjä sekajätteen kuljetuskustannuksista.

Pois kuljetettavan jätteen kilomäärä laskee – siis jopa kolmanneksella - tai vastaavasti jäteastian tyhjennysväliä voi saada pidemmäksi. Lisäksi ostomullan ja lannoitteiden tarve kotitaloudessa vähenee, kun kotikompostista saadaan ravintorikasta muhevaa multaa. 

Omakotiasujan on halutessaan helppo hankkia esimerkiksi joko tehdasvalmisteinen kompostori tai rakentaa sellainen itse. Varsinkin puutarhajätteen kompostointiin voi käsistään kätevä rakentaa kompostikehikon laudasta tai verkosta. Elintarvikejätteen eli biojätteen kompostointiin lienee vaivattominta kuitenkin käyttää valmisratkaisuja. Näin vältytään helpommin ongelmilta esim. jyrsijöiden kanssa. Markkinoilta löytyykin useita malleja eri valmistajilta.

Jäikö ruoantähteitä salaattia tehdessäsi - voit kompostoida ne Bokashissa.Jäikö ruoantähteitä salaattia tehdessäsi - voit kompostoida ne Bokashissa.

Bokashi-kompostointi

Mikäli ison talouskompostorin hankinta ei ole ajankohtaista tai mahdollista, voi kompostointia harjoittaa myös pienimuotoisemmin. Bokashi-keittiökompostointi tuottaa ravintorikasta bokashi-kompostia läpi vuoden. Se toimii pienissäkin kotitalouksissa, joissa biojätteen määrä jää vähäisemmäksi.

Bokashi-kompostointimenetelmä on kotoisin Japanista, jossa sanapari boka shi tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Bokashi-kompostoinnissa orgaaninen aine hapatetaan eli fermentoidaan ilmatiiviissä astiassa hajuttomasti. Fermentointi tapahtuu tiettyjen EM-mikrobien avulla (effective micro-organisms). Näitä luonnossa esiintyviä hyötymikrobeja ovat mm. maitohappo- ja fotosynteesibakteerit, hiiva- ja entsyymisienet sekä monet muut pieneliöt.

Hapatetut biojätteet sekoitetaan lopulta maahan, jossa ne hajoavat nopeasti maanparannusaineeksi. Bokashimulta on pH-arvoltaan neutraalia, mutta se on hyvin ravinteikasta – jo pienikin määrä antaa vauhtia kasvuun. Lisäksi bokashi-astian pohjaritilän alle valuvaa nestettä voi laimennettuna käyttää kasvien lannoitteeksi.

Tarvikkeet:

  • kaksi bokashi-ämpäriä tai aloituspakkaus. Bokashi-astian tulee olla ilmatiivis
  • pieni kannellinen astia päivittäisiä ruokajätteitä varten
  • ilmatiivis astia bokashirouheelle ja annostelija. Bokashirouhe sisältää tarvittavat EM-mikrobit.
  • lasta tms. biojätteen tasoittamiseen astiassa
  • kuppi suotonesteelle
  • tynnyri, palju tai saavi fermentoidun jätteen jälkikäsittelyyn eli multatehtaaksi


Rakenneleikkauskuva Bokashi-kompostoinnistaRakenneleikkauskuva Bokashi-kompostoinnista

Miten Bokashi-kompostia käytetään ja täytetään?


Lisää tietoa käytöstä

Lähteet:

Hyötykasviyhdistys ry

Biolan Oy

Kirsi Tuominen: Kaikki kompostoinnista, Minerva Kustannus Oy