TAKAISIN

Asiantuntija vastaa: Mikä avokadoa vaivaa?

Julkaistu: 22.11.2021

Lukija kysyy: "Olen kasvatellut useamman vuoden avokadoa ja se onkin jo puolitoistametrinen puuntaimi, mutta nyt se taitaa valitettavasti kuolla. Aikaisemman kasvun puoleen väitän, että vettä, valoa ja lannoitetta pitäisi olla sopivasti, mutta siitä huolimatta lehdet kuivuvat, käpristyvät ja kuolevat oksa kerrallaan.

Oireet alkoivat sen jälkeen kun vaihdon tuon kesällä suurempaan ruukkuun. Laitoin kyllä kiviä pohjalle. Veikkaan, että mullan mukana tuli öttiäisiä. Öttiäiset ovat vaaleita ja alle puolen millin mittaisia ja niitä on lehtien pinnoilla harvakseltaan. Suihkuttelin kasvia ensin mäntysuopaliuoksella ja sittemmin huonekasvi Raidilla, mutta aina tulevat takaisin.

Mitähän ne ovat ja miten niistä pääsisi eroon? Vai teenkö jotain muuta väärin ja öttiäiset ovat vaan sattumalta paikalla?"

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

Plantagenin vastaus:

Mahdollisten tuholaisten torjuntaan tarvitaan useampi ruiskutus. Kasvissa voi olla aikuisten yksilöiden lisäksi muna-asteita, jotka voivat kuoriutua ruiskutuksen jälkeen ja näin kasvissa on uusi tuholaissukupolvi valmiina.

Kasvin huonovointisuuteen voi vaikuttaa myös ruukun koko. Liian isoon ruukkuun ei kannata kasvia kerralla vaihtaa, koska multa voi pysyä liian märkänä. Kerroit laittaneesi ruukun pohjalle kiviä, jotka toimivat salaojituksena. Umpinaisen ruukun kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana kastelun suhteen, ettei pohjalle kerry liikaa vettä, jolloin kasvin juuret voivat tukehtua. Näin syksyllä kasteluveden määrää voi vähentää, koska kasvit eivät kuluta talviaikana vettä niin paljon. Lannoituksena voi talviaikana käyttää mm. merilevää.

plantagen_banneri (1)

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää kysymyksiä pihaan ja puutarhaan, kasveihin ja niiden hoitamiseen liittyen. Kysymyksiin vastaa Plantagen. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy uusi kysymys >>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078