Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi ”sativum” tarkoittaa viljeltyä.
Valkosipuli koostuu monesta lohkosta eli kynnestä. Kynnet ovat turvonneita hankasilmuja, joita peittää kalvomainen kuori.
Valkosipuli ei tuota siemeniä; yleensä kasvin lisääminen tapahtuu kynsiä istuttamalla. Valkosipulin keskimmäisiä pieniä kynsiä ei kannata istuttaa, koska niistä kasvaa vain jakaantumattomia pikkusipuleita. Valkosipulin kynnet kannattaa istuttaa jo syksyllä. Näin ne saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn ulkona ja aloittavat keväällä oikeissa olosuhteissa juurtumisen ja kasvun.
Syksyllä istutettu valkosipuli kukkii kesällä: kukkavarsi kiertyy spiraalimaisesti, ja varren päähän kukintojen tyvelle muodostuu pikkusipuleita eli itusilmuja. Myös niitä voi kerätä talteen sadonkorjuun yhteydessä ja istuttaa vielä samana syksynä maahan hajaistutuksena parin sentin syvyyteen.
Ensimmäisenä kesänä niistä kasvaa pieniä pyöreitä kynsiä, jotka voi istuttaa syksyllä normaalien kynsien tapaan. Seuraavana kesänä näistä kynsistä kasvaa täysikokoisia sipuleita.
Etenkin talvivalkosipulille sopii hyvin syysistutus, sillä se viihtyy talven maassa. Kynnet irrotellaan ja istutetaan maahan terävä kärki ylöspäin. Istutus tehdään lokakuussa ennen maan jäätymistä, jotta ne ehtivät juurtua vielä syksyllä. Versot alkavat työntyä maasta aikaisin keväällä, ja täten mahdollisimman pitkä kasvukausi tuottaa mahdollisimman suuria sipuleita.
Keväällä istutettavien talvivalkosipulien istukkaat pitää säilyttää kuivassa tilassa, lämpötilan ollessa nollassa. Kevätistutuksessa valkosipulin kylmäkäsittelyllä voidaan lyhentää kaikkia kehitysvaiheita. Sipuleita pidetään maaliskuussa noin 1 kuukauden ajan esimerkiksi jääkaapissa. Huhtikuun puoliväliin mennessä sipulit istutetaan kokonaisina juurtumaan astiaan, jossa on kosteaa hiekkaa ja/tai turvetta. Astia laitetaan viileään (5–10 °C), jotta versoista tulee tanakoita. Kun ulos istuttaminen on mahdollista, juurtuneet kynnet erotellaan toisistaan juuria varoen.
Maahan vedetään kuokalla vako ja kynnet istutetaan esimerkiksi kompostilla täytettyihin noin 10 cm syviin vakoihin. Riviväliksi sopii 20–30 cm ja taimiväliksi 10–15 cm.
Nuoria lehtiä voi käyttää vaikka salaattiin jo keväällä. Niitä ei kuitenkaan saa kerätä liikaa, ettei sipulin kasvu kärsi.
Kun naatit alkavat syyskuussa kaatua ja kellastua, on sadonkorjuun aika. Sipulit nostetaan, mielellään lämpimällä ja aurinkoisella säällä, ylös varovasti esimerkiksi talikolla. Mullat ravistellaan pois ja tarvittaessa loput vielä huuhdotaan vedellä. Sipulien annetaan kuivua irtonaisina muutamien päivien ajan auringonpaisteessa tai ilmavassa ja kuivassa varastossa. Kuivuneet juuret leikataan pois ja täysin kuivuneet varret kierretään irti sipuleista tai ne palmikoidaan leteiksi. Sipulit säilyvät hyvin huoneenlämmössäkin, mutta paras paikka on viileä, kuiva ja ilmava. Liian kosteassa paikassa sipulit voivat alkaa kasvaa uutta vartta.
Valkosipuli on sipuleista voimakkaimman makuinen ja tuoksuinen. Silti sitä voi käyttää melkein mihin ruokaan tahansa, koska se antaa pehmeän maun. Kynsien ja itusilmujen lisäksi voidaan käyttää tuoreita, vihreitä varsia. Kynsistä vihreät osat kannattaa poistaa.
Valkosipuli sopii mainiosti liha- ja kasvisruokien mausteeksi, salaatinkastikkeisiin, patonkiin ja erilaisten säilykkeiden makua ja säilyvyyttä parantamaan. Keittoon ja pizzaan se kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua. Hyvän säväyksen se antaa esimerkiksi tomatillo-avokadosalsaan.
6 tuoretta tomatilloa
1 kypsä avokado
1pienehkö keltasipuli
1 paahdettu valkosipulinkynsi
½ sitruunan mehu (pieni)
1 siemenistä puhdistettu jalapeno
merisuolaa maun mukaan
Sekoita kaikki ainekset talouskoneessa, ei kuitenkaan liian hienoksi. Lisää suolaa, jos tarvitaan. Sopii kalan ja äyriäisten lisukkeeksi, ihanaa myös keitettyjen maissintähkien kera.
litra jäätelöä
2-3 valkosipulin kynttä
suklaakastiketta
Anna jäätelön pehmetä ennen valmistamista. Purista sekaan valkosipulin kynnet ja vatkaa jäätelö kuohkeaksi.