• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perennojen kukinta-aikoja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.05.2006Päivitetty 23.06.2022
20162_45333.jpg

Alppiasteri kukkii keskikesällä.

Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.

Keväällä ja alkukesällä kukkivia perennoja

Tarhakylmänkukka (Pulsatilla vulgaris), kaukasianpitkäpalko (Arabis caucasica), tarharistikki (Aubrieta x cultorum), kaunokainen (Bellis perennis), herttavuorenkilpi (Bergenia cordifolia), kevätvuohenjuuri(Doronicum orientale), tarhatyräkki(Euphorbia cyparissias), tulikellukka (Geum coccineum), kääpiökurjenmiekka (Iris pumila), kevätkaihonkukka (Omphalodes verna), siperianunikko (Papaver croceum), etelänruttojuuri (Petasites hybridus), sammalleimu (Phlox subulata), kevätesikko (Primula veris), tarhakullero(Trollius europaeus), pikkutalvio (Vinca minor) ja sarviorvokki (Viola cornuta).

Tarhakylmänkukka
Tarhakylmänkukka
Kullero
Kullero

Keskikesällä kukkivia perennoja

Rönsyakankaali(Ajuga reptans), jaloakileija (Aquilegia Cultorum-ryhmä), isotöyhtöangervo (Aruncus dioicus), alppiasteri (Aster alpinus), jaloangervo (Astilbe Arendsii-ryhmä), karpaattienkello (Campanula carpatica), hopeahärkki (Cerastium tomentosum), päivänkakkara (Leucanthemum vulgare), jaloritarinkannus (Delphinium Belladonna-ryhmä), sulkaneilikka (Dianthus plumarius), särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis), mooseksenpalavapensas(Dictamnus albus), jalokallioinen (Erigeron speciosus), mätäsharso (Gypsophila repens), koreahohdekukka (Helenium hoopesii), keltapäivänlilja (Hemerocallis lilio-asphodelus), tarhakeijunkukka (Heuchera Brizoides-ryhmä), punatähkä (Liatris spicata), lupiini (Lupinus), pioni (Paeonia), idänunikko (Papaver orientale), patjarikko (Saxifraga Arendsii-ryhmä), maksaruohot (Sedum) ja sarviorvokki (Viola cornuta).

Jaloangervo
Jaloangervo

Syyskesällä ja syksyllä kukkivia perennoja

Tarhaukonhattu (Aconitum x stoerkianum), elokuunasteri (Aster amellus), syyskaunosilmä (Coreopsis verticillata), syyshohdekukka (Helenium Autumnale-ryhmä), nauhukset (Ligularia), tiikerililja (Lilium lancifolium), syysleimu (Phlox paniculata), syysleimu (Phlox paniculata) ja piiskut (Solidago).

Tiikerililja
Tiikerililja
Syyskaunosilmä
Syyskaunosilmä

Etelänkevätesikko, 6 kpl, 20 cm, V-VI
Aitoukonhattu, 6 kpl, 100 cm, VIII
Päivänkakkara, 12 kpl, 60 cm, VI-VII
Kiinan ritarinkannus, 12 kpl, 50 cm, VII
Syyskaunosilmä, 12 kpl, 50 cm, VIII-IX
Karpaattienkello, 12 kpl, 20 cm, VII
Etelänkevätesikko, 15 kpl, 20 cm, V-VI
Sarviorvokki, 15 kpl, 20 cm, V-IX

Ohje

Ohje

Esimerkki koko kesän kukkivasta 3 x 4 metrin kokoisesta perennamaasta:

Etelänkevätesikko, 6 kpl, 20 cm, V-VI
Aitoukonhattu, 6 kpl, 100 cm, VIII
Päivänkakkara, 12 kpl, 60 cm, VI-VII
Kiinan ritarinkannus, 12 kpl, 50 cm, VII
Syyskaunosilmä, 12 kpl, 50 cm, VIII-IX
Karpaattienkello, 12 kpl, 20 cm, VII
Etelänkevätesikko, 15 kpl, 20 cm, V-VI
Sarviorvokki, 15 kpl, 20 cm, V-IX

Lisätietoja kasveista löydät Puutarha.netin kasvikortistosta.

Kasvillisuus
kasvit
suunnittelu
kasvikortisto
pensaat
perennat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20172_48287.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Puutarhamyymälä Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut - eli kaikki, mitä puutarhassasi tarvitset. Muhevaisen palveluvalikoimaan kuuluvat lisäksi myös pihasuunnitelmat ja neuvontakäynnit. Anna asiantuntijan auttaa! 
20223_77395.jpg
Perennat puutarhassa - perennaryhmien suunnittelu ei ole vaikeaa
Monivuotiset ruohovartiset kasvit eli perennat muodostavat puutarhan perustan. Perennoiden suosio perustuu loisteliaaseen, usein pitkään jatkuvaan kukintaan. Useimmiten niillä lisätäänkin pihaan kauneutta, värikkyyttä ja viihtyisyyttä, mutta ne voivat toimia myös tilanjakajina, rajapintojen häivyttäjinä, maanpinnan peitteinä sekä kasvualustan sitojina.
20224_77894.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Hoidettu ja siisti taloyhtiön piha nostaa asuntojen arvoa. Puutarhamyymälä Muhevainen tarjoaa apua pihojen suunnitteluun, toteutukseen ja hoitoon. Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät myös kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut.
202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.
20212_68566.jpg
Tärkeä kevätsuojaus
Aurinko alkaa jo mukavasti lämmittämään posken pintaa ja pian sen teho riittää lumien sulattamiseenkin. Alkukevään auringon säteillä on myös haittavaikutuksensa: lumi heijastaa uv-säteilyn moninkertaisena, joten ulkoilijan kannattaa ottaa pian aurinkosuojavoiteensa käyttöön. Suojata kannattaa nenänpäänsä lisäksi myös puutarhansa ikivihreät kasvit: havut ja alppiruusut. Auringon kilossa ne alkavat haihduttamaan, vaikkei jäisestä maasta heru vielä kosteutta tilalle.
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton