• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kanttarelli

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
20119_27788.jpg

Kantarelli, keltavahvero, keltasieni

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kanttarelli tunnetaan myös keltavahverona, keltasienenä sekä kantarellina.

Esiintyminen

Ensimmäisiä kanttarelleja on voitu nautiskella jo kesäkuulla, mikäli kosteutta on ollut tarpeeksi. Satokausi kestää lokakuulle asti. Sienen parhaita kasvupaikkoja ovat sekametsät, joissa kasvaa enimmäkseen koivuja sekä muita lehtipuita. Kantarelli kasvaa useamman kasvukauden samoilla paikoilla, järvien rantamilla sekä saarissa. Kasvu tapahtuu usein ryppäissä, kun yhden sienen löytää, on yleensä kavereita lähellä. Sientä ei ole helppo löytää, se maastoutuu aluskasvillisuuteen, jolloin tarvitaan salapoliisin kykyjä, jotta se löydetään.

Tunnistaminen

Keltavahvero on helposti tunnistettava sieni. Se on kokonaisuudessaan väriltään oranssinkeltainen. Suppilomainen lakki voi olla kovinkin mutkainen reunaltaan. Vanhemmalla sienellä lakin reuna taittuu ylöspäin muuttuen terävämmiksi.
Vahverolla näyttää myös olevan heltat, jota ne eivät kuitenkaan ole. Koko sieni on yhtenäinen, siitä ei pysty erottamaan, milloin lakki päättyy ja jalka alkaa.

Käyttö

Keltavahverossa on harvoin toukkia. Se on syötävä vähän vanhempanakin vaikka sitkeähkö olisikin. Se voidaan pakastaa, kuivata tai syödä tuoreeltaan. Vahverossa säilyy myös jääkaapissa muutaman päivän.
Jos kantarelleja pakastaa, on ne hyvä käyttää kuumalla paistinpannulla (ilman rasvaa), jotta mikrobi- ja entsyymitoiminnat loppuvat. Lisäksi tarpeeton neste kiehahtaa pois. Samalla saadaan makuominaisuudet pysymään hyvinä. Mutta, jos pakastus on lyhytaikaista, ei em. käsittely ole välttämätön.
Kuivaus onnistuu parhaiten, kun sienet pilkotaan tarpeeksi pieniksi palasiksi ja annetaan niiden kuivahtaa miedossa lämmössä. Tämän jälkeen on vuorossa kunnon kuivaus. Kuivattu vahvero voi olla voimakkaan makuinen, joten annostelun tärkeys on muistettava.

Parasta sieni on kuitenkin tuoreena laitettuna esim. seuraavanlaisesti:

Kantarellimuhennos
1 sipuli
0,5 l puhdistettuja kantarelleja
2 rkl margariinia tai voita
suolaa, pippuria
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl kasvislientä
2 dl kermaa

Sipuli hienonnetaan. Kuullotetaan rasvassa sipuli ja sienet. Maustetaan suolalla ja pippurilla. Ripotellaan jauhot rasvaan ja sekoitetaan. Lisätään liemi ja kerma koko ajan sekoittaen. Keitetään muhennosta n. 10 min välillä sekoittaen. Maustetaan tarvittaessa.

Lue lisää sienistä!

Suppilovahvero
Kangasrousku

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset kaiken tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_78219.jpg
Bokashointi onnistuu myös ulkona: kokeile bokashoida puutarhajätteet
Kasvihuoneesta, viljelypalstoilta ja lavakauluksista tulee paljon viherjätettä, joka on yhtä lailla arvokasta kuin biojätteet konsanaan. Sitä ei vain heti tule hoksanneeksi. Viherjätteet ja nurmikkosilput voi bokashoida näppärästi BioProffan ilmatiiviissä Bokashisäkissä. Bokashointisäkki sopii erityisesti heille, jotka haluavat tehdä ravinteikasta kasvualustaa sisä- ja ulkokasveille.
20228_79365.jpg
Vanha huonekasvi kaipaa tunnistusta – Asiantuntija vastaa
On ollut meillä jo vuodesta 1970 lähtien. Jouduttu katkaisemaan jokusen kerran, kun kasvaa niin isoksi.Tekee poikasia ja hikoilee aina välillä.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Siemenistä puutarhaan niityn kauneimmat kukat
Paahteisilta kallioilta kuivilta kedoille ja reheville niityilleErittäin kuivalla ja karulla kalliolla sadevesi haihtuu nopeasti ja maakerros on ohut. Paahteisen paikan kasvillisuus on harvaa. Olojen parantuessa kasvillisuus lisääntyy; runsaasti kukkiva keto sijaitsee aurinkoisella, paahteisella ja kuivalla paikalla, jolla on niukasti ravinteita. Kuiva niitty on ketoa ravinteikkaampi, mutta kuivuus pitää kasvit yhä matalina. Peruskosteuden lisääntyessä kasvillisuus rehevöityy, vaikka tuoreella niitylläkin voi keskikesällä olla melko kuivaakin.Niin kuiville kallioille, kedoille kuin niityillekin löytyy kyseisissä oloissa viihtyviä kasveja. Myös varjoisalle metsäniitylle, keväällä valoisalle lehtoniitylle sekä happamalle harjukedolle löytyy oloihin sopeutuneita lajejaan. Upeita kasveja löytyy myös kosteille paikoille.
20144_38709.jpg
Lasitetulla parvekkeella ja terassilla on jo kesä!
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… Anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta
200911_19524.jpg
Joulukukkia ostetaan yli sadalla miljoonalla eurolla
Talouden taantuma ei näytä vaikuttavan joulukukkien kauppaan. Joulun kukkamyynnin odotetaan yltävän noin 107 miljoonaan euroon, mikä on saman verran kuin viime vuonna. Joulukukkia ostaa 72 prosenttia kaikista talouksista. Ostavaa taloutta kohden rahaa kukkiin käytetään keskimäärin 63 euroa. Luvut käyvät ilmi Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n marraskuun puolivälissä Kauppapuutarhaliitolle tekemästä tutkimuksesta.- Ihmiset näyttävät pitävän kukkia niin merkittävänä osana joulunviettoa, ettei niiden hankinnasta luovuta huonossakaan taloudellisessa tilanteessa. Kokemukset 1990-laman ajalta olivat hyvin samantapaiset, sillä silloinkin kysyntä pysyi hyvänä ja osittain jopa nousi. Voimme siis käydä melko luottavaisina kohti joulua, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.Joulukukkien suurkäyttäjät löytyvät yli 60-vuotiaiden keskuudesta. He käyttävät joulukukkiin rahaa noin puolitoistakertaisesti nuoriin, alle 35-vuotiaisiin perheisiin verrattuna. Myös tulotaso lisää kukkien hankkimista. Yli 85 000 euron bruttotuloihin yltävät taloudet ostavat kukkia lähes kaksinkertaisesti keskiarvoon verrattuna. Keskimäärin lahjakukkiin käytetään 51 ja itselle hankittaviin 36 euroa kukkia ostavaa taloutta kohden.
20179_50145.jpg
Tarvitsetko syystyöapua?
Kesä on jo auttamattomasti ohi, mutta vielä on hyvin aikaa puuhata pihalla ja puutarhassa. Pihan syksyisten perustöiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin pihan huoltotöihin haravoinnin lisäksi. Ennen talven tuloa on hyvä huolehtia piha sellaiseen kuntoon, jossa kasvit, istutukset ja pihan rakenteet selviävät tulevasta talvesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton