Asiantuntija vastaa
Koska on paras ajankohta vadelmapensaan lyhennysleikkaukselle?
Kuva: Shutterstock
Mihin vuodenaikaan olisi järkevää lyhentää jo loppusyksystä 3‒4 metriseksi venähtäneitä vadelmapensaita? Jos leikkaan syksyllä, ne venähtävät ylipitkiksi taas alkukesästä. Minua myös askarruttaa leikkausajankohdan vaikutus kasvin hyvinvointiin tai satoisuuteen.
(Poistan vanhat satoa tuottaneet varret vasta, kun lehdet ovat varisseet maahan. Joskus olen katkonut vanhoja varsia talvellakin, ettei kevääksi jäisi niin paljon puutarhatöitä. Onko tällä vanhojen varsien poistoajankohdalla jotain vaikutusta?)
Asiantuntijan vastaus:
Vadelma tekee marjat kaksi vuotta vanhoihin versoihin. Satoa tuottaneet versot leikataan syksyllä tai aikaisin keväällä maan tasalta poikki. Syksyllä leikkaus tulee tehdä vasta silloin, kun versot ovat pudottaneet lehdet ja saavat näin palautettua ravinteet juureen.
Kevätleikkaus tulee suorittaa aikaisin keväällä, ennen lehtien puhkeamista. Keväällä on helppo poistaa nämä marjoneet versot, koska ne ovat muuttuneet talven aikana harmaan vaaleaksi ja erottuvat hyvin uusien versojen joukosta.
Ylikorkeat kasvustot voi latvoa keväällä muiden hoitoleikkausten aikaan. Yleisimmät lajikkeet voi leikata n. 150‒170 cm korkeudelta. Latvomisen jälkeen sadon kappalemäärä voi olla pienempi, mutta marjojen koko on yleensä suurempi.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!