Jos oikeat askelmerkit puuttuvat, niin hyvä suunnitelma auttaa!
(Kuva: iStock)
Mietitkö, miten saisit toiveista totta ja pihasta puutarhan, jossa viihdyt ja jossa voit puuhata juuri sitä mitä haluat siellä puuhata? Sinun ei tarvitse jäädä pohdintojesi kanssa yksin. Pihasuunnittelun ammattilainen on kumppanisi, joka suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
Loihdi piha puutarhaksi
Puutarhasuunnittelija, hortonomi Marja Kärki valottaa suunnitteluprosessia ja niitä kysymyksiä, joita hän on huomannut asiakkaidensa pohtivan ennen yhteistyön alkua.
Tutustu suunnittelija Marja Kärjen ajatuksiin pihasuunnittelusta
Puutarhamyymälä Muhevaisen suunnittelu- ja neuvontapalvelu auttaa pihasi pienissä ja suurissa pulmissa.
Mistä pitäisi aloittaa – mietit kenties jo kasvivalintoja?
‒ Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta ennen niiden valintaa on hahmoteltava pihan eri toiminnot sekä mietittävä niiden sijoittelu ja yhdistely aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, harrastuksiin, pysäköintiin, jätehuoltoon tai pyykinkuivatukseen, pohjustaa prosessia Marja Kärki.
Asemakaavamääräysten selvittäminen
Aivan kuten rakentamista yleensäkin, myös piha-alueiden rakentamista ohjaavat asemakaavamääräykset ja kunnan rakennusjärjestys. Uusille asuinalueille on yleensä laadittu myös rakentamistapaohjeet. On selvää, että noudattamalla ohjeistuksia säästytään monelta päänsäryltä ja turhalta kululta.
‒ Ohjeistus vaihtelee kunnittain ja asuinaluiettain. Ammattitaitoinen suunnittelija tarkistaa määräykset ja varmistaa, että suunnitelman sisältö täyttää niille asetetut normit, painottaa Marja.
Pohjakartan päivittäminen
Pihan suunnittelu aloitetaan pohjakartan päivittämisellä. Vanhoilla asuinalueilla asemakaavakuvissa saattaa olla talo, tontin rajat ja alkuperäiset korkeuskäyrät. Kaikki muut pihan rakenteet, esimerkiksi isot puut, kasvillisuusalueet, kulkuväylät, terassit tai kiveykset saattavat kuvista uupua. Mikäli ne tai osa niistä halutaan säästää, mitataan ne ja siirretään pohjakartalle, jotta kaikki elementit ovat paikoillaan oikean kokoisina.
‒ Kohteen luonteesta riippuu, kuinka paljon olemassa olevaa, esimerkiksi puustoa, voidaan säilyttää ja kuinka laajasti tontin mittausta pitää tehdä. Vanhan säästäminen on taloudellista ja ekologista, joten sitä kannattaakin säästää aina, kun se toiminnallisuuden kannalta on mahdollista, valottaa Marja toimintaperiaatteita.
Toiveesi ovat suunnittelun perusta
Suunnittelija haastattelee sinua kuullakseen, millaisia toimintoja pihallasi tarvitaan ja minkä tyylisestä pihasta pidät. Hän selvittää mikä pihalla nyt toimii ja mitä haluat säilyttää, millaista hoitotasoa ylläpitää ja miten helppohoitoinen pihan pitäisi olla.
‒ On tärkeää, että suunnittelijana saan oikean käsityksen siitä, kuinka paljon jatkossa haluat panostaa puutarhan hoitoon. Tavoitteena on, että puutarha näyttää huolitellulta vuosienkin päästä sillä hoidolla, jonka siihen haluat resursoida, Marja muistuttaa.
Aika luonnostella
Luonnoksessa hahmotellaan tonttisi tilankäyttö ja sopivat paikat eri toiminnoille, kuten oleskelulle, leikille, hyötytarhalle, pyykinkuivaukselle, roskahuollolle, pysäköinnille ja lumen säilytykselle, kesäkeittiölle…ja mitä ikinä toiveissasi onkaan. Korkeuserot ja kaltevuudet huomioidaan toimintojen sijoittelussa. Mikäli korkoeroja on paljon, hahmotellaan, miten ne ratkaistaan.
‒ Luonnostelen aluksi karkeasti, minkä tyyppistä kasvillisuuta tulee mihinkin. Vielä ei mietitä lajeja, mutta suunnitellaan istutusalueiden tasolla esimerkiksi vapaasti kasvavan aidanteen tai perennapenkin paikka, missä kasvaa puita ja niin edelleen, Marja kertoo.
Puutarhan tyyli
Puutarhasuunnittelijan tehtävä on suunnitella pihan tyyli toiveidesi mukaan. Tässä vaiheessa mietitään, halutaanko puutarhaan erilaisia tunnelmia tai jonkin tietyn tyylisuunnan tunnelmaa. Samalla on hyvä miettiä, kohtaavatko talon ja haaveiden puutarhan tyylit toisensa. Pihalle voi synnyttää myös monia erilaisia tunnelmia ja tiloja. Varsinkin suurilla pihoilla näkymiä voidaan paljastaa vähitellen eikä suinkaan näytetä kaikkea yhdellä silmäyksellä. Kasveilla voidaan myös rajata tiloja, piilottaa niitä tai ohjata katsetta ja kulkua.
‒ Tyylihän on vapaa ja puutarhan ideaali voi totta kai olla tyylisuunnista vapaa. Asiakkaanani sinun ei tarvitsekaan tietää, millaista tyyliä toivot. Keskustelun kautta hahmottelemme yhdessä, millaista lopputulosta lähdetään tavoittelemaan, valottaa Marja suunnittelun lähtökohtia.
Kasvivalinnat
Kasvien valintaa ohjaavat niiden kasvupaikkavaatimukset. Mikään kasvi ei kukoista, jos paikan olosuhteet eivät ole sille sopivat. Joitakin olosuhdeasioita voidaan muuttaa, mutta ei kaikkea. Esimerkiksi rakennusten luomaa varjoa ei voi taikoa pois. Jotkut kasvit ovat helppohoitoisempia kuin toiset. Siksi kasvien valintaa ohjaa myös tieto siitä, kuinka paljon halutaan jatkossa puutarhan ja kasvien hoitoon panostaa.
‒ Kun istutukset on tehty, on se vasta alku puutarhan kehityksessä. Kasvit kasvavat ja kestää vähintään joitakin vuosia, ennen kuin ne ovat kasvaneet lajilleen tyypilliseen muotoon ja kokoon. Suuret lehti- ja havupuut tarvitsevat jopa vuosikymmeniä, ennen kuin ne saavuttavat ns. aikuisuuden, muistuttaa Marja.
Tekisitkö itse vai luottaisitko ammattilaiseen?
Pihasuunnittelija osaa ottaa toiveesi huomioon ja hän näkee pihassasi mahdollisuuksia, joita et itse välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Hän osaa kysyä ne kysymykset, joita et vielä ole kysynyt itseltäsi. Siksi pihan toiminnallisuuden kannalta mikään oleellinen seikka ei jää huomioimatta ennen kuin lapio isketään maahan. Suunnittelija ei kuitenkaan ei ole taikuri, joka saa auringon paistamaan talon pohjoisseinustalle. Mutta hän kertoo, jos suosikkikasvisi eivät paikassa menesty ja osaa suositella vaihtoehtoja.
‒ Katson asiakkaani pihaa ulkopuolisin silmin. Siksi saatan nähdä siellä mahdollisuuksia ja ratkaisuja, jotka ovat kenties yllättäviäkin. Ideointi ja asiakkaan pihapulmien ratkaisu ovatkin tämän työn suola, kuvailee Marja työtään.
Pihasuunnitelma ohjaa puutarhan toteutusta
Aivan kuten talon rakentaminen tarkoituksenmukaiseksi perustuu piirustuksiin, samoin on pihankin laita. Huonolla tai vajaalla suunnitelmalla saadaan aikaan virheitä, joiden korjaamiseen kuluu aikaa ja rahaa. Pihasuunnitelma on pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu, joka säästää virheinvestoinneilta.
Uudistonteilla pihasuunnitelma vaaditaan usein jo rakennuslupahakemuksen liitteeksi. Pihasuunnittelija huomioi kokonaisuuden, näkee mahdolliset pulmakohdat jo etukäteen ja jalostaa asiakkaansa ehkä hajanaisetkin ajatukset ja toiveet toimivaksi kokonaisuudeksi. Jos uudispihalla on jo talon rakennusvaiheessa käytettävissä pihasuunnitelma, voidaan maa aineksien siirrossa ja täytöissä säästää huomattavia summia, mikäli ainekset voidaankin hyödyntää tontilla.
Lisäksi pihasuunnitelman avulla voit pyytää viherrakentajilta vertailukelpoiset tarjoukset pihan toteuttamisesta.
Pihasuunnittelija on kumppani, jonka palveluun voit tutustua matalalla kynnyksellä
Jos pihan suunnittelu ja yhteistyö suunnittelijan kanssa ovat uutta, voi avun tilaaminen askarruttaa. Silloin kannattaa tilata aluksi neuvontakäynti.
Sen aikana tutustut suunnittelijaan ja saat tärkeitä vinkkejä tonttiin liittyen aina sen mukaan, mitkä asiat pihassa eniten askarruttavat.
‒ Neuvontakäynti on hyvä tapa tutustua suunnittelijan toimintatapaan, vinkkaa Marja. Kun luottamus syntyy, yhteistyö lähtee hyvin käyntiin. Yhteistyöstä syttyy oivalluksia ja asiakkaan toiveet saadaan yleensä täytettyä silloinkin, kun haastetta tontilla on paljon. Jos sitten päädyt tilaamaan suunnitelman, neuvontakäynti on jo antanut minulle osan esiselvitystyössä tarvittavia pohjatietoja, joten se lyhentää osaltaan suunnitteluaikaa, hän jatkaa.
Toisinaan neuvontakäynnin aikana todetaan, että varsinaista suunnitelmaa ei tarvita. Varsinkin vanhoilla pihoilla saattaa pelkkä käynti riittää antamaan suuntaviivat uudistuksille. Voi olla, että silloinkin kaivataan lisäksi vaikkapa luonnostelua tai osasuunnitelmaa esimerkiksi tietylle istutusalueelle tai detaljipiirrosta vaikkapa kivetyksen rakentamiseksi.
Ohje
Mistä pihasuunnittelun hinta koostuu?
Marja Kärki kertoo, että suunnittelun hinta koostuu siihen käytetystä ajasta ja muista suunnittelukustannuksista, liiketoiminnan kiinteistä kuluista, arvonlisäverosta ja kilometrikorvauksista.
Eniten aikaa menee pohjatöihin, kuten piharakentamista ohjaavien, paikallisten määräysten tarkistamiseen ja pohjakartan täydentämiseen. Tontin rakenteet, rakennukset, varusteet ja säilytettävät kasvit sekä korot mitataan ja viedään kartalle, jos se ei ole ajan tasalla. Vasta sen jälkeen päästään aloittamaan varsinainen suunnittelu.
Kokonaisuudessaan suunnittelun hinta on piharakentamisen kokonaiskustannuksista yleensä vain alle kymmenesosa. Kalleinta piharakentamisessa ovat pihan perustukset eli maa-ainekset, kiveysalueiden ja muurien kiviainekset, terassien puutavara ja niiden kuljetukset.
Suunnittelupöydällä tekemilläni suunnittelu- ja materiaaliratkaisuilla on merkittävä vaikutus pihan rakentamisen lopullisiin kustannuksiin. Aina kun vanhaa rakennetta, esimerkiksi kivetystä tai sen perustuksia, voidaan hyödyntää uudessa, kannattaa niin tehdä. Se on edullisempaa kuin vanhan poisto ja uuden rakentaminen.
‒ Annan aina suunnittelutyöstä tarjouksen ja yksilöin, mitä työtä hintaan sisältyy, joten asiakkaani tietää aina, millaisia kustannuksia pihasuunnittelusta on odotettavissa, kertoo Marja Kärki.
Pihasuunnitelma on työkalu, jonka avulla syntyy myös tuntuvia säästöjä, kun kerralla saadaan omien toiveiden ja pihan olosuhteiden mukaisesti räätälöity suunnitelma kasviluetteloineen ja toteutusohjeineen.
Teksti: Muhevainen Oy Tuuli Järvinen
Asiantuntija: Muhevainen Oy Marja Kärki
Kuvat: Tuuli Järvinen ja iStock