• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nyt siistitään pihan pensaat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2018
20163_45898.jpg

Paakku- ja astiataimia voit istuttaa koko kasvukauden ajan.

Piha kuntoon (osa 2/6)

Puiden jälkeen laskemme katsetta hieman alemmas ja keskitymme tontilla kasvavien pensaiden ulkoasuun, hyvinvointiin ja sijaintiin. Pihassa voi kasvaa lukuisia eri kokoisia ja näköisiä koristepensaita, marjapensaita sekä alueelle itsestään kasvaneita puskia (mm. paju).

Aloitetaanpa taas siitä kasvupaikasta. Mikäli pensaita kasvaa alueella, jossa tiedät salaojaputkistoa kulkevan, niin harkitse niiden poistamista. Juuret tukkivat ja rikkovatkin salaojaputkia. Kannattaa myös muistaa, että aivan rakennuksessa kiinni kasvaneet pensaat heikentävät ilmankiertoa ja saattavat myös liata seinää.

Ovatko kaikki pensaat sopivissa paikoissa? Täyttääkö paikka pensaan kasvupaikkatoiveet valon määrän ja kosteuden suhteen? Jos voit esimerkiksi kasvustoa harventamalla tai liian lähellä kasvavan yksilön siirtämisellä/poistamisella parantaa kasvuoloja, niin pensaasi kiittävät. Mikäli ruohonleikkurisi ei mahdu kulkemaan pensaan ympäri, niin tee sille tilaa - tai täytä välitila matalammalla kasvilla.

Siisti pensaat; poista kaikki kuolleet, huonokuntoiset, tautiset ja vahingoittuneet osat. Paranna kasvuston ilmankiertoa ja ulkoasua poistamalla vanhimpia oksia maata myöten. Voit myös poistaa juurialueelta liian kauas kasvaneet versot ja siistiä kasvualustaa myös muullakin tavoin. Esimerkiksi hake pensaiden juurilla pitää pintaa pidempään siistinä. Kevätleikkauksen ja kasvualustan kunnostuksen yhteydessä voit myös samalla hoitaa lannoituksen ja kalkituksen tarpeen vaatiessa. Kaikki pensaat hyötyvät lannoituksesta. Kalkituksen suhteen kannattaa muistaa, etteivät happaman maan suosijat sitä kaipaa - jätä siis alppiruusut suosilla väliin.

Lehtipensaiden kevätleikkaus

Lehtipensaita leikataan kahdella tavalla: säännöllisesti harventamalla tai tarpeen vaatiessa alasleikkaamalla. Harvennus nuorentaa kasvustoa jaksottain, mutta alasleikkaus uudistaa koko kasvuston kerralla. Alasleikkaus sopii kuitenkin vain sellaisille pensaille, jotka tekevät runsaasti juuri- ja tyviversoja (mm. angervot ja kurtturuusut). Harvennusleikkaus sopii puolestaan lähes kaikille pensaille. Mikäli pensas voi hyvin, niin välttämätöntä leikkaustarvetta ei ole.

Lehtipensaita leikataan keväällä ennen lehtien puhkeamista - tai myöhemmin kukinnan jälkeen. Alasleikkaus tehdään heti lumen sulamisen jälkeen keväällä. Pensasaidat leikataan kuitenkin keskikesän jälkeen. Aidasta poistetaan kevään uutta kasvua niin, että jäljelle jää 5 senttiä (kasvatettavaan pensasaitaan jätetään 15 cm). Pensasaita leikataan ylöspäin kapenevasti.

Marjapensaita aletaan harventamaan noin 5-8 vuotiaana, jolloin vanhimpien oksien satomäärä alkaa vähenemään. Sopiva määrä versoja on noin 25 kpl. Mustaherukkaa kannattaa harventaa varovasti, sillä se saattaa innostua kasvattamaan versoja sadon kustannuksella (ja etenkin Öjebyn´n versot saattavat laota). Hitaasti kasvavia karviaisia leikataan niukasti ja vadelman vanhat versot poistetaan keväällä (tai syksyllä).

Muista kuitenkin, että leikkaaminen vie aina energiaa kasvilta. Mikäli kasvi vaikuttaa huonokuntoiselta, niin leikkaa varovasti. Sama varovaisuus koskee oikeastaan myös havukasveja (mm. pallotuija) sekä alppiruusuja; poista vain kuolleet ja vahingoittuneet osat.

Näin leikkaat puutarhassa

Lisätietoa leikkaamisesta:
Näin leikkaat omenapuun
Kuusiaidan leikkaus

Lisää pensaita?

Kaipaatko tontillesi lisää näkösuojaa? Haluaisitko saada perennaryhmääsi lisää korkeutta tai monimuotoisuutta? Vai kaipasitko jotain suussa sulavaa ja makoisaa... ? Pensaista löytyy varmasti valinnanvaraa miltei mihin paikkaan tahansa; matalista korkeisiin, paahteeseen tai varjoon. Apua suunnittelun tueksi saat Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Piha kuntoon -artikkelisarja

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa tämä Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka ensimmäisessä osassa pidimme nenännipukan ylpeästi ylöspäin ja kiinnitimme katseemme puihin. Sarjan toisessa osassa katsottiin nyt siis pensaita ja kolmannessa tarkastellaan lähemmin pihan nurmipintaa...

Artikkelisarjan seuraavat osat:
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Huomio

Huomio

Onko kysyttävää?

Mikäli kaipaat tarkempia tietoja, niin Puutarha.netin Kysy, Vastaamme -palstalle voi käydä esittämässä kysymyksen vaikkapa kuvan kera. Asiantuntijamme vastaavat muutaman päivän sisällä ja siitä saat ilmoituksen sähköpostiisi.

Kysy, Vastaamme -palstalle...

Apua voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Salaattiannos
Raikkautta salaateista
Tuttu, ruukussa kasvatettu lehtisalaatti ja jääsalaatti sekä jäävuorisalaatti pitävät edelleen pintansa, mutta muidenkin, vähän erikoisempien salaattien kysyntä on taas kasvussa. Kuluttajat ovat mieltyneet myös niin sanottuihin cocktail- ja salaattimixeihin, jotka tarkoittavat sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu kahta erilaista salaattia: esimerkiksi vihreää tammenlehteä ja punaista lollo rossoa.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20227_78230.jpg
Tietoa kotipuutarhurin turvaksi
Taimien laatu on ratkaiseva onnistuneelle kasvutulokselle. Hyvät taimet ovat terveitä ja puhtaita eikä niissä saa olla haitallisia tuhoeläimiä, kasvitauteja tai rikkakasveja. Taimien pitää kotipuutarhassa oikein istutettuna juurtua ja alkaa kasvaa. Monivuotisille koristekasvien, hedelmien, marjojen sekä vihannesten taimille on asetettu kauppakelpoisuusvaatimuksia. Kesäkukkia lukuun ottamatta taimitarhakasveilla on aina oltava nimilappu.
20084_10478.jpg
Kasvikset ovat nyt Sydänmerkki-tuotteita
Kansallisten ja kansainvälisten suositusten mukaan kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä vähintään 400 - 500 grammaa päivässä. Kotimaiset Kasvikset ry on pukenut suosituksen muotoon Puoli kiloa päivässä. Näppituntumalla tämä määrä on kuusi kourallista. Lisäksi tulisi syödä muutama peruna. Keskimäärin suomalaiset syövät vain kolme ja puoli kourallista kasviksia päivässä. Yhteistä haastetta siis riittää saada kasvisten kulutus lisääntymään ja tällä tavalla samalla edistetyksi kansanterveyttä.– On todella merkittävä asia, että Suomen Sydänliitto on sisällyttänyt kasvikset Parempi valinta -sydänmerkin piiriin. Näin kuluttajat helpommin sisäistävät kasvisten olevan terveyttä edistäviä. Kasviksethan ovat suorastaan luonnon omia, funktionaalisia elintarvikkeita, Kotimaiset Kasvikset ry:n ravitsemusasiantuntija Päivi Jämsèn toteaa.Luontaisesti kasviksissa ei ole lisättyä suolaa, sokeria tai rasvaa. Sen sijaan kasvikset sisältävät runsaasti välttämättömiä ravintoaineita ja puolustuskykyä lisääviä ravintotekijöitä suhteessa vähäiseen energiamääräänsä. Lisäksi kasviksista saa nykyihmiselle tärkeää kuitua. Kasvisten käytön lisääminen on erityisen merkittävää painonhallinnassa ja monien elintapasairauksien ennaltaehkäisemisessä.
202311_36905.jpg
Paina ja maalaa kangasväreillä
Voit painaa kuvioita kangasväreillä hedelmiä ja juureksia apuna käyttäen esimerkiksi yksivärisiin essuihin, patalappuihin, T-paitoihin, tyynyliinoihin, verhoihin, leivinliinoihin, kangaskasseihin tai kuusenalusmattoihin. Voit tehdä myös kortteja tai uniikkia lahjapaperia painamalla kuvioita ruskeaan käärepaperiin.
20236_71336.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea syötävää voi löytyä omasta pihasta?
Kun astut ovesta pihalle seuraavan kerran ja katsot pihaasi huokaillen, kuinka taas ovat rikkaruohot ja erilaiset luonnonkasvit villinneet kauniin pihasi, muista tämä: "Pihasta löytyy paljon syötävää." Monia luonnonkasveja voi syödä, käyttää mausteena ja muun muassa laittaa erilaisiin juomiin. Kuinka usein olet käyttänyt esimerkiksi voikukkaa erilaisissa salaateissa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton